Vs:Lenkkareista, avoimesta tiedosta ja 3D-print.

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Lenkkareista, avoimesta tiedosta ja 3D-print. Vs:Lenkkareista, avoimesta tiedosta ja 3D-print.

Julkaisija Vastaukset
kyb3R # Posted on 21.8.2010 at 13.05
Profiilikuva käyttäjästä kyb3R

Suomeenkin on levinnyt uusi hakkerien yhteisömuoto nimeltä ’hackerspace’. Kyseiset yhteisöt ovat useimmiten avoimen lähdekoodin kannattajia/käyttäjiä (kuten suuri osa hakkereista yleensä). Lisäksi avoimuutta sovelletaan myös hardware tuotoksiin. Myös RepRep (3D tulostus) on yksi suorittu aihe hackerspace yhteisössä. 3D tulostuksen osalta aktiivisuutta on jo Suomessakin, Tampereella ja Helsingissä.

Erona perinteisiin hakkeriyhteisöihin on se, että hackerspace on nimensä mukaisesti ’tilaan’ perustuva yhteisö. Toisin sanoen jokaisella hackerspace pienyhteisöllä on olemassa (tai ainakin pyrkimys on saada sellainen) jokin fyysinen tila, jossa touhutaan. Lisäksi toinen suuri ero on julkisuus ja avoimuus (enemmän tai vähemmän). Älkööt kukaan tulkitse tätä viestiä ainakaan tahallaan mainokseksi.

Sattumoisin olen yhden sellaisen yhteisön jäsen (mode 5w) Tampereella. Hackerspaces- liike ei ole niinkään pieni enää, vaan kyseisiä pienyhteisöjä on jo joitakin satoja. Osa niistä on enemmän tai vähemmän poliittisesti aktiviisia (ns haktivistisia).

Lisää tietoa kyseisistä hakkeriyhteisöistä:
http://hackerspaces.org
http://en.wikipedia.org/wiki/Hackerspace