Vs:Levymyyntitilastoja

Etusivu Foorumit Uutisia maailmalta Levymyyntitilastoja Vs:Levymyyntitilastoja

Julkaisija Vastaukset
Diesel # Posted on 8.3.2011 at 7.20
Profiilikuva käyttäjästä Diesel

jarkkoph kirjoitti:
Quote:Aika pitkälle kyllä jokainen toimii omista lähtökohdistaan. En minä täysin varattomana ja tulottomana ihmisena rupea noudattamaan kopiosuojauksia. (…) Minä taistelen tässä maailmassa ensisijaisesti köyhien puolesta.
Toisin sanoen: koska olet varaton, kostat yhteisölle (jonka katsot syylliseksi varattomuuteesi) rikkomalla yhteisön asettamia lakeja. Tätä kostoretkeä kutsut ”köyhien puolesta taistelemiseksi”. Todellinen nykypäivän Robin Hood!

Quote:Katson, että immateriaali oikeuksia ei voi omistaa ja katson myös, että jokaisella ihmisella on oikeus hyväksikäyttää ja kopioida mitä tahansa tietoa parhaaksi näkee. Mitään keinotekoisia rajoitteita tiedon hyväksikäytölle ei saa asettaa.
Immateriaali -käsite on erittäin hankalasti rajattavissa. Hakkeroimalla nettipankin ja siirtämällä omalle tililleen muutaman miljoonan ei tee rikosta, koska kyse oli immateriaalisesta hyödykkeestä? Tärkeää on vain muistaa käyttää rahat niin, ettei missään vaiheessa nosta automaatista käteistä. Kätevää, ja tietenkin täysin sallittua, vai mitä?

Quote:Onneksi se ei ole vain musiikin tekijät, jotka voivat suojautua järjestelmän ja laillisuuden selän taakse.
Miksi yleensä haluaisit haltuusi materiaalia ihmiseltä, joka suojautuu järjestelmän ja laillisuuden selän taakse? Eivätkö ne musiikintekijät, jotka pyrkivät suojaamaan teoksensa tekijänoikeuksin, ole siinä määrin paheksuttavia rahanahneita roistoja, ettei heidän taiteensakaan voi kuulemisen arvoista olla? Mikset sinäkin siis keskity kuuntelemaan niiden musiikintekijöiden musiikkia, jotka jakavat sinun arvomaailmasi ja ymmärtävät, että heidän oikeuksiinsa ei kuulu määritellä tekemälleen työlle arvoa, vaan heidän velvollisuutensa on jakaa se ilman korvausta kaikille halukkaille kuulijoille?

JaniK kirjoitti:
Quote:Oikeuslaitoksessa on rangaistusten uudelleenarvioinnin aika, jos kopioinnin teoreettiset menetykset yrityksille katsotaan suuremmiksi kuin esimerkiksi väkivallasta syntyneet vahingot.
Kuten aiemmin sanoin, ensisijaista on määrittää se, mikä on rangaistavaa ja mikä ei. Rangaistusten kovuutta tulee pohtia vasta tämän määrittelyn jälkeen. Liian rajuilla rangaistuksilla ei voi perustella koko lainpykälää lähtökohdaltaan vääräksi.

Quote:Ja mainitsemasi epäoikeudenmukaisuus ei ole sivuseikka. Se on juuri pääasia! Tässäkin me keskustelemme nimenomaan oikeuksista tai niiden puutteista.
Kumpi siis onkaan epäoikeudenmukaisempaa: se, että joku on Suomessa vähävarainen, vai se, että ihmiseltä evätään oikeus määritellä itse työlleen arvo? Sana orjuus on esitetty tässä ketjussa liittyen vähävaraisuuteen – entäpä ne musiikintekijät, joilta haluatte ottaa tuon oikeuden pois? Musiikintekijät, jotka haluatte omiksi kotiorjiksenne, joilla ei saa olla oikeutta päättää mihin hintaan työtään myyvät, vaan työn arvon (0e) saatte määritellä te, koneidenne ääressä istuvat orjapiiskurit?

Edelleen keskustelun taustalla näyttää kytevän jo klassikoksi muodostunut naivistisen argumentoinnin huipentuma: ”mä vaan istun koneella ja lataan tiedostoja, ei voi olla kovin laitonta”. Kuten edellä esitin, mm. raha on tänä päivänä laajalti ”nollia ja ykkösiä” – tulevaisuudessa yhä useampi hyödyke. On siis nykyaikaa, että yleinen moraali, etiikka ja niiden pohjalta tehdyt lait pätevät myös tietoverkoissa. Tämän vuoksi vertaukseni seksuaalirikollisuuteen (tai mihin tahansa muuhun rikollisuuteen) on edelleen relevantti. Tietoverkko ei ole laista irrallinen, vaan osa modernia yhteiskuntaa, jolloin myös verkon käyttäjien tulee noudattaa lain määrittelemiä rajoja. Piratistien vaatimus ”tekijänoikeuksien pitää lakata pätemästä internetissä, koska siellä niitä on niin helppo rikkoa” on yhtä ontuva kuin Antti Autohullun vaatimus siitä, että hänen pitää saada ajaa suomalaisella maantiellä 200km/h, koska hänellä on auto, joka kulkee niin lujaa. Tai Pentti Pedofiilin vaatimus siitä, että hän saa houkutella 7-vuotiaan Minnin riisuutumaan ja katselemaan heijariaan webbikamerassa, koska kysehän on vain ”nollista ja ykkösistä” ja homma kävi vielä niin pirun helposti omasta olohuoneesta poistumatta. Jälkimmäinen vertaus on raju, mutta se kertoo raadollisen osuvasti siitä, millaisen suhteen piratistit haluavat tietoverkon ja lain välille rakentaa.

Alleviivaan vielä kerran tätä yksinkertaista totuutta:
Jokainen musiikintekijä päättää itse, suojaako hän teoksensa tekijänoikeuksin. Jos verkon käyttäjä haluaa kuunnella musiikkia ilmaiseksi, hän lataa tietenkin musiikkia, jonka tekijä on jättänyt teoksensa suojaamatta ja näin ollen tarkoittanut musiikkinsa ilmaiseksi kuultavaksi. Jos verkon käyttäjä haluaa musiikkia tekijältä, joka haluaa omasta työstään korvauksen, hän tietenkin maksaa pyydetyn korvauksen. Näin kaikki kunnioittavat toistensa oikeuksia, eikä kukaan riistä keneltäkään. Miksi näin yksinkertainen asia on niin vaikea ymmärtää ja hyväksyä? Siksikö, että verkon alkuvuosina ehdittiin jo tottua siihen harhakuvitelmaan, että verkossa saa tehdä mitä tahansa?