Vs:Levymyyntitilastoja

Etusivu Foorumit Uutisia maailmalta Levymyyntitilastoja Vs:Levymyyntitilastoja

Julkaisija Vastaukset
Alejandro # Posted on 15.3.2011 at 16.26
Profiilikuva käyttäjästä Alejandro

No niin kuzu, mikä ahdistaa? Minulla ei ole mitään tekemistä TO-mafian kanssa enkä ole minkään sortin muusikkokaan. Enkä puolustele yhtään ketään.

Lue uudelleen oma kilometrin mittainen kirjoituksesi ja ihan ajatuksella. Sivuutit aivan täysin, jällen kerran, sen mistä toivon keskustelua. Eli siitä moraalista. Pointti mulla oli siis se, että onko se moraalisesti oikeaa toimintaa, että lataa kamaa ilmaiseksi, jos tekijä pyytää siitä maksua. Tähän ei riitä vastaukseksi se, että waretus on teknisesti mahdollista. Moni muukin asia on teknisesti mahdollista. Ja sillä ei ole mitään tekemistä moraalin kanssa. Kysymys on, MITEN ME TOISIAMME KOHTELEMME.

Mutta aika hienosti tuli kysymys jälleen väistettyä, toistelemalla vanhoja mantroja useampaan kertaan. Kysymykseen et itse asiassa vastannut ollenkaan, vaan ainoastaan syytit moraalisaarnasta (en ole saarnannut).

Vai onko teillä joku puppugeneraattori, joku suoltaa TO-mafiatekstiä?

Ja se toinen pointti: ihan yhtälailla kuin teillä on oikeus vaahdota vapaan tiedostonjaon puolesta, ihan yhtälailla muusikolla tai elokuvantekijällä on oikeus urputtaa siitä, että ihmiset haluavat kuluttaa heidän tekeleitään, mutteivät maksaa. SE KUULUU SANANVAPAUTEEN, jota piraatit niin kärkkäästi haluavat puolustaa. Jos tilanne olisi se, että ihmiset eivät warettaisi maksullista viihdettä ja kulttuuria, niin silloin ei olisi ongelmaa. Mutta kun sitä halutaan warettaa.

Tavallisilla duunareilla on lakko-oikeus, eli oikeus urputtaa ja uhata, jos haluaa lisää liksaa. Muusikolla tai elokuvantekijällä on ainoastaan urputusoikeus.

Muusikko tai elokuvantekijä on ihminen, joka tekee omaa työtänsä. Muusikko tai elokuvantekijä ei ole multikansallinen mediayhtiö tai mikään mafian jäsen. Mihin ihmeeseen pyrit sillä, että haluat syventää kuilua muusikoiden tai elokuvantekijöiden ja muiden ihmisten välillä? Muusikot tai elokuvantekijät tuskin sitä haluavat, ja TO-mafia ei puhu heidän suullaan. Piraattien summamutikkainen räiskintä vain sattuu osumaan juuri heihin, ei oikeaan maaliinsa. TO-mafian voitoilla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, miten yksittäinen muusikko tai elokuvantekijä elantonsa tienaa.

Ehkä sinun pitäisi tulla pois omasta fantasiamaailmastasi (se kirjoitetaan muuten yhteen). Reaalimaailma on kulttuurin kentällä aika raadollista. Sen verran voin itsestäni sanoa, että tunnen aika hyvin elokuvapuolta, ja siellä ei todellakaan ruusuilla tanssita. Rahaa ei ole, on yleensä pelkkää velkaa. Olipa piratismia tai ei.

Jälkikirjoitus

Jättikorvausvaatimukset piratismista ovat täysin naurettavia, eivätkä todennäköisesti toimi ainakaan halutulla tavalla. Ne ainoastaan syventävät kuilua tekijöiden ja yleisön välillä. Ja kulttuurin leviäminen on ainoastaan hieno asia, ja mitä helpommin ja laajemmin se tapahtuu, sitä enemmän ihmiskunnalla on toivoa. Ammattimaisesti tehdylle kulttuurille on varmasti jatkossakin tilausta, ns. ansaintamallit vain muuttuvat. Tällä hetkellä suurin uhka ammattimaiselle tuotannolle on nykyinen vastakkainasettelu ilmaislataajien ja TO-teollisuuden välillä. Se sota uhkaa tappaa ne, jotka ovat ehkä eniten viattomia syntyneeseen tilanteeseen: itse kulttuurin tekijät.

Ja edellistä ei tule pitää elitistisenä ”ammattitaiteilijat vs. rahvas” -asetelmana. Totean vielä senkin, että mitä enemmän kuka tahansa voi tehdä ja levittää kulttuuria, sen upeampi juttu. Mutta myös ammattimaisesti eli isolla rahalla tehtyä kulttuuria ja viihdettä tarvitaan ja sille on tilausta. Pitää vain varoa, ettei mene lapsi pesuveden mukana. Taiteilijaa on typerä laittaa miettimään bisnesmalleja ja levityskanavia, toivottavasti sen työn tekee joku muu. Muuten haaskaamme resursseja.