Vs:Levymyyntitilastoja

Etusivu Foorumit Uutisia maailmalta Levymyyntitilastoja Vs:Levymyyntitilastoja

Julkaisija Vastaukset
Diesel # Posted on 15.3.2011 at 21.33
Profiilikuva käyttäjästä Diesel

kuzu kirjoitti:
Quote:Tekijänoikeuksien puolustajat kuten sinäkin elätte jossakin fantasia maailmassa. Koittakaa nyt herätä nykyisyyteen. Herätkää faktoihin.

Faktat.
[…]

Alejandro kirjoitti:
Quote:[…]Kysymys on, MITEN ME TOISIAMME KOHTELEMME.

Mutta aika hienosti tuli kysymys jälleen väistettyä, toistelemalla vanhoja mantroja useampaan kertaan. Kysymykseen et itse asiassa vastannut ollenkaan, vaan ainoastaan syytit moraalisaarnasta (en ole saarnannut).[…]
Tässähän tämä kahden maailman kohtaaminen on tiivistettynä. Piratismin puolustajat eivät näemmä kykene lainkaan käsittelemään sitä tosiasiaa, että piratismiin liittyy toisen yksilön ihmisoikeuksien riistämistä. Tähän seikkaan olen yrittänyt ihmisten huomiota tässä ketjussa kiinnittää jo useampaan otteeseen, mutta jokainen piratismia puolustava kirjoittaja kirjoittaa jatkuvasti ohi aiheen, eikä kykene millään tavalla tarttumaan tähän moraaliseen ongelmaan, joka laittomaan kopiointiin lähtökohtaisesti ja välttämättä liittyy. Ilmeisesti edes vihjaus siihen suuntaan, että piraattien harrastama laiton kopiointi olisikin moraalisesti väärin, vihlaisee niin kipeästi ja niin arkaan paikkaan, että moista vaihtoehtoa ei kyetä edes kuvittelemaan mahdolliseksi.

Jotenkin uskomattomalta tuntuu sekin, että keskustelussa nousee esiin vielä näitäkin kommentteja, joissa ei ymmärretä, että valtaosa musiikin tekijöistä ei nauti minkäänlaista kuukausi-/tuntipalkkaa, kuten ne portaita rakentavat kirvesmiehet, ja siksi tekijänoikeusjärjestelmä on heille tärkein tulonlähde omassa ammatissaan. Kirvesmies määrittää omalle työlleen arvon sillä, että hän suostuu tekemään töitä työnantajan hyväksi tiettyä korvausta vastaan. Biisintekijä määrittää työlleen arvon sillä, että hän suostuu myymään valmiin tuotteen kuuntelijalle tiettyä korvausta vastaan. Nämä asiat rinnastuvat toisiinsa näin yksinkertaisesti. Eihän tässä voi kuin olla hämmästynyt siitä, miten näin yksinkertainen asia voi ylittää näin monen aikuisen ihmisen käsityskyvyn?

Vai onko kyse sittenkin siitä, että piratismi-aate on sumentanut laajemminkin näiden ihmisten käsityksen todellisuudesta? Sellaisia asioita, jotka uhkaavat piratismi-aatteen perimmäistä olemusta, ei kertakaikkiaan suostuta hyväksymään edes keskustelun aiheiksi. Olisihan tietenkin kammottavaa yhtäkkiä oivaltaa, että se aate, jonka nimeen on jo pitkään vannonut, onkin moraalisesti mätä ja kohtelee ihmisiä räikeän epätasa-arvoisesti. Helpompaa on kieltää aatteen virheet systemaattisesti, ja varoa suostumasta edes väittelyyn aiheesta, joka voisi kyseenalaistaa aatteen perimmäisen lähtökohdan ja näin ollen vaarantaa koko aatteen. Ei varmaan tarvitse erikseen sanoa, millaisiin aatteisiin maailman historiassa on tällainen yhteinen sokeutuminen liittynyt, ja millaisia tällaisten aatteiden seuraukset ovat pahimmillaan olleet.

kuzu kirjoitti:
Quote:Itse en välitä, eikä kiinnosta tulevatko muusikot toimeen vai ei. Minulle se on ihan merkityksetön asia. En välitä, eikä kiinnosta. Siksi ohitan ne asiat, joista haluat keskustella, koska niillä ei ole mitään merkitystä, eikä vaikutusta.
Tämä on jo melkoisen surullista. Myönnät avoimesti, että sinua ei kiinnosta ne inhimilliset perusasiat, joiden vuoksi tekijänoikeudet ovat olemassa. Sinulle merkityksellisiä asioita ovat vain omat henkilökohtaiset oikeutesi ja niiden puolustaminen. Ymmärrät varmaan, että tuolla samalla umpimielisellä ajattelumallillasi omat mielipiteesi muuttuisivat täysin päinvastaisiksi, jos sattumalta kuuluisitkin niihin, jotka saavat merkittävän osan toimeentulostaan tekijänoikeusmaksuista. Olisitko itse kiinnostunut kuulemaan tuollaisen pelkästään omaa napaansa tuijottavan ihmisen mielipiteen kysymykseen, ovatko tekijänoikeusmaksut oikeutettuja vai eivät?

Vielä pikku sivuhuomautus: Minä(kään) en ole puolustellut erikseen ainuttakaan hyvitysmaksua tai oikeussalissa määrättyä vahingonkorvausta. Tällaiset yksityiskohdat ovat mitättömiä sivuseikkoja silloin, kun puhutaan koko ilmiön moraalisesta oikeutuksesta: onko oikein vai väärin kopioida tekijänoikeuksin suojattua materiaalia? Vasta sitten kun tämä kysymys on saatu ratkaistua, kannattaa kiinnittää huomio siihen, ovatko kaikki lakipykälät ja järjestelmän yksityiskohdat kaikille osapuolille mahdollisimman oikeudenmukaiset. Samoin on ihan turha keskittyä siihen, miten paljon maailmassa tällä hetkellä kopioidaan laittomasti. Kun pikkupojat tappelevat, jälkiselvittelyssä argumentti voi olla ”mä löin Pekkaa, koska toikin löi sitä” – tälläkö tasolla piraattien moraali liikkuu? Eihän oikeaa ja väärää tekoa voi määritellä katsomalla tilastoista kuinka moni ihminen tekee väärin, eihän?