Vs:Levymyyntitilastoja

Etusivu Foorumit Uutisia maailmalta Levymyyntitilastoja Vs:Levymyyntitilastoja

Julkaisija Vastaukset
unknown # Posted on 22.3.2011 at 15.40
Profiilikuva käyttäjästä unknown

Toisaalta tahtoisin tukea piratismia aivan täydestä sydämestäni. Ajatus kulttuurin jakamisesta rajattomasti on houkutteleva ja kopiot eivät todella tunnu olevan pois keneltäkään. Langetetut korvaustuomiot ovat järkyttävän kohtuuttomia ottaen huomioon, että aiheutettu vahinko on hyvinkin teoreettinen. Ongelmia kuitenkin tulee, kun aletaan puhua piratismin laillistamisesta…

Mitä musiikki- ja elokuvateollisuudelle siinä vaiheessa käy? Mistä sinne saadaan tuloja ja onko tulevaisuudessa odotettavissa yhtä paljon yhtä laadukkaita teoksia kuin nykyään on saatavilla? Riittävätkö keikkatulot ja elokuvateatterimyynnit siinä vaiheessa, kun kopioiden jakaminen netissä on laillistettu? Vai olisiko tässä vaiheessa kätevää ”laskea taiteilijat maan pinnalle” ja palauttaa huikeilla tuloilla elelevät henkilöt takaisin tavallisen kansalaisen tasolle?

Jos piratismi tosiaan laillistetaan, on varmasti helpompi kasata yhä laajempia sivustoja, joilla voi katsella (tai joilta voi ladata) kaikenlaisia leffoja vaivattomasti ja ilmaiseksi. Laadusta tinkimättä. Kuka menee siinä vaiheessa katsomaan leffoja elokuvateatteriin tai ostaa leffan DVD:llä? Sallittaisiinko videointi elokuvateattereissakin samalla? Musiikin lataaminen olisi taas varmasti sitäkin helpompaa…

Jos piratismi sallitaan, voi hyvinkin olla, että koettu ’velvollisuus’ tekijöiden tukemiseen tuotteita ostamalla ei enää ole niin suuri. ”Piratismi on sallittua, joten lataan elokuvani ja musiikkini suoraan netistä, koska muu olisi täyttä tuhlausta. Eikä tämä ole lainvastaista.” Vaikka piratismin laittomuus ei kaikkia estä lataamasta tavaraa laittomasti, se kuitenkin varmasti on monille silti syy ostaa CD-levyjä ja DVD:itä ja jättää piratismi muille. Osalle on suuri kynnys mennä tekemään jotakin laitonta, vaikka siitä onkin lähes mahdotonta jäädä kiinni ja ”kaikki muutkin näin tekevät”.

Kysymykseni siis on: mitä varsinaisesti tapahtuisi, jos piratismi laillistetaan? Mitä kävisi, jos musiikin ja elokuvien rajaton ilmainen jakaminen olisikin sallittua?