Vs:Levymyyntitilastoja

Etusivu Foorumit Uutisia maailmalta Levymyyntitilastoja Vs:Levymyyntitilastoja

Julkaisija Vastaukset
Diesel # Posted on 28.2.2011 at 7.04
Profiilikuva käyttäjästä Diesel

jarkkoph kirjoitti:
Quote:Ihmiset harvoin kunnioittavat lakeja, jotka katsovat epäoikeudenmukaisiksi. Se, että joku rahaton opiskelija tai teini kopioi sisältöä ei todellakaan tuota minkäänlaista vahinkoa kenellekään, joten katson naurettavaksi tuomiot joiden mukaan joku kärsii miljoona vahinkoja rahattomien teinien kopioinnista.

Samaa pätee oikeastaan kaikkiin muihinkin köyhiin, jotka pääsevät sisältöön käsiksi ainoastaan kopioimalla sitä ilmaiseksi.

Se, että kaikilla ihmisillä ei ole ostovoimaa on taloudellista väkivaltaa ja vaikka se onkin laillista ei tee siitä yhtään hyväksyttävämpää. Jos ostovoimaton henkilö kopioi tuotteet ei se vie keneltäkään mitään, koska alkuperäinen kopio jää aina alkuperäisen omistajan käyttöön, mutta köyhä saa myös jotain uutta.

Sujuvaa tekstiä, jonka asiasisältö perustuu kolmeen täysin järjettömään ajatusmalliin.

1) ”Ihmiset harvoin kunnioittavat lakeja, jotka katsovat epäoikeudenmukaisiksi”
Jos ihminen pitää lakia epäoikeudenmukaisena, onko hän silloin oikeutettu rikkomaan sitä? Jos minusta ylinopeusrajoitukset rajoittavat yksilönvapauttani, pitääkö lakiin kirjata minua varten oikeus jättää ylinopeussakot maksamatta? Käytännössä on mahdotonta luoda lakijärjestelmä, johon jokainen kansalainen on täysin tyytyväinen: henkilökohtaisista mielipiteistään huolimatta yksilöiden tulee hyväksyä se, että lain rikkominen aiheuttaa rangaistuksen. Tässä kohtaa on jokseenkin merkityksetön sivuseikka, millaisia taloudellisia korvauksia oikeussaleissa on määrätty, niiltä voi joka tapauksessa välttyä toimimalla lain mukaisesti.

2) ”Jos ostovoimaton henkilö kopioi tuotteen…”
Pitääkö lakiin määritellä raja-arvot sille, minkä tulotason ylittäviä yksilöitä sen rajoitteet koskevat? Tällainen uusi lakipykälä tietenkin sisältäisi myös sen, että pienituloiset saavat oikeuden näpistää pieniä määriä ruokaa ja kaikkea muuta itse tarpeelliseksi arvelemaansa kaupoista ja varsinkin perjantaisin heillä olisi oikeus hakea ilmaiseksi myös keskiolutta tai siideriä viikonlopun tarpeiksi, sillä olisihan kohtuutonta, että heillä ei riitä varallisuus niiden lailliseen hankkimiseen. Piraattipuolueen teemaksi siis: ”Köyhälle kaiken pitää olla ilmaista!”

3) ”Se, että kaikilla ihmisillä ei ole ostovoimaa on taloudellista väkivaltaa”
Asian voi toki nähdä näinkin, tällöin mahdollisia ratkaisumalleja on kaksi. Joko kaikki materiaali vapautetaan maksuista, ja kansalaiset saavat kaiken ilmaiseksi, tai kansalaisille aletaan maksamaan valtion toimesta kansalaispalkkaa, jota enempää kukaan ei saa ansaita. On täysin järjetöntä esittää, että tämän ”taloudellisen väkivallan” vuoksi vain tietyt materiaalit tulee pakottaa ilmaisiksi kaikkien saataville.

Tämäkin keskustelu alkaa vähitellen (ja valitettavan odotetusti) ajautumaan perin tyypilliseen lässyttämiseen sivuseikoista: pienistä tuloista, epäoikeudenmukaisuudesta, vähäisistä vaikutuksista levymyyntiin jne jne. Perusasia ja oleellinen pointti tässä keskustelussa on kuitenkin edelleen se, jonka jo ensimmäisessä viestissäni toin esiin: kuuluu jokaisen ihmisoikeuksiin, että saa itse määritellä työlleen arvon. Tämän oikeuden piraattipuolue haluaa tietyltä ihmisjoukolta ottaa pois, eikä tätä tosiseikkaa näköjään edes yritetä kiistää.

P.S. Musiikin, elokuvan tms. tekijällä itsellään siis on oikeus päättää, haluaako hän suojata teoksensa tekijänoikeuksin. Verkko on nykyään pullollaan myös sellaista materiaalia, jota tekijät eivät ole suojanneet. Vähävarainen esimerkkiopiskelijamme löytää siis helposti soittimeensa materiaalia, jota hän voi laillisesti ja hyvällä omalla tunnolla kuunnella ilmaiseksi. Vastaavasti tämä opiskelija, oikeudentuntoisena ja kaikkien yksilöiden ihmisoikeuksista kiinnostuneena, ei tietenkään lataa laittomia kopioita suojatusta musiikista, vaan hankkii haluamansa maksullisen musiikin laillista reittiä silloin, kun hänellä on siihen varaa.