Vs:Luen: Against Intellectual Monopoly

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Luen: Against Intellectual Monopoly Vs:Luen: Against Intellectual Monopoly

Julkaisija Vastaukset
mrZombie # Posted on 7.6.2010 at 8.33
Profiilikuva käyttäjästä mrZombie

zumppi kirjoitti:
Quote:o kärjistys: Watt’n patentti hidasti teollista vallankumousta 10v: eläisimme nyt 2020-luvulla ilman patenttilainsäädäntöä :o
Siinähän oli kyse ainoastaan teollisesta vallankumouksesta. Sen jälkeen kehitys on vielä nopeutunut, etenkin internetin tulon jälkeen, joten patenttien haitallisuus edelleen jatkunut. Hankala sanoa, kuinka pitkällä olisimme ilman patentteja, mutta varmaan ainakin 2050-luvulla.

Quote:– kannattavat myynnin sallimista (right-of-sale) mutta vastustavat myyjän oikeutta rajoittaa ostajan käyttöä ( = intellectual monopoly)
Enpä nyt jaksa alkaa tarkistamaan, mutta tässä taidettiin viitata ensimyyntioikeuteen (vai mikäköhän se termi nyt olikaan suomeksi…). Eli jos joku luo teoksen, hänellä on oikeus myydä se kenelle haluaa, eli hänellä ei ole minkäänlaista velvollisuutta antaa sitä ”koko ihmiskunnan omaisuudeksi” tms., mistä jotkut joskut piraatteja syyttävät. Mutta sen jälkeen, kun teos on luovutettu jollekin toiselle taholle, on tällä oikeus edelleen luovuttaa sitä muille, millä ehdoin sattuukaan haluamaan. Eli teoksen luojalla ei olisi enää oikeutta päättää siitä, kuka saa tehdä kopioita teoksesta.

Quote:– vastustavat myös tiettyjä yksityisiä sopimuksia: downstream licensing (myyjä rajoittaa ostajan käyttöä sopimusteitse, shrink wrap -agreements mitäh?)
Shrink wrap taitaapi tarkoittaa sitä, kun ohjelmiston käyttöehdot on laitettu pakettiin kiinni näkyville siten, että ne (muka) hyväksyy, jos paketin avaa.

Quote:– taistelu älyllisiä monopolia vastaan on osa ekonomistien vuosisatoja kestänyttä taistelua vapaan kaupan puolesta !
Itse suomentaisin mieluummin aineettomaksi monopoliksi, se kuvaa hieman paremmin kuin älyllinen tai henkinen, jota joskus näkee käytettävän.