Vs:Luvaton musiikinjako tuli kalliiksi opiskelijalle

Etusivu Foorumit Uutisia maailmalta Luvaton musiikinjako tuli kalliiksi opiskelijalle Vs:Luvaton musiikinjako tuli kalliiksi opiskelijalle

Julkaisija Vastaukset
koko # Posted on 11.8.2009 at 7.31
Profiilikuva käyttäjästä koko

Hei, olen uusi tämän puolueen sivuilla.

Olen uteliaisuudesta selaillut tiedostonjakelua käsittelevää uutisointia, koska aina välillä tulee mediassa esiin tapauksia, jossa lataajalle on isketty sakot tiedostojen lataamisesta ja jakamisesta. Tässä threadissa esiin tullut Iltalehden juttu on viimeisin esimerkki.

Yhdistän muuten tässä postauksessa lataamiseen jakamiseen, koska ainakin oman kokemukseni perusteella p2p-lataukseen käytettävä torrent-ohjelma haluaa jakaa automaattisesti samalla kun lataa. Tätä lataamismäärää voi tietysti rajoittaa, mutta harva taitaa sen rajoittaa ihan nollaan saakka.

Nähtävästi latailusta ja jakamisesta kiinni jäänti näyttää olevan melko harvinaista, mutta kun se osuu kohdalle, niin se sitten tuntuu – ja pahalta. Varsinkin kun todennäköisesti tietää tai tuntee joukon ihmisiä, joille ei ole samaa ”lottovoittoa” osunut, vaikka aihetta ehkä olisi.

Mitä tällaisessa tilanteessa sitten pitäisi oikein tehdä, jos omaan postiin kolahtaa ilmoitus Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskukselta, jossa vaaditaan korvausta ja aikaa on annettu vaikkapa se viikko, kuten lehtijutussa esiintynyt anonyymi henkilö mainitsi? Mikä on paras toimintasuunnitelma tällaisessa tilanteessa? Mitä oikeuksia suomalaisessa on tässä tilantessa, ja mihin hän voi luottaa?

Paniikki?
Pelko?
Tietokoneen polttaminen?
Jos lataamista on tullut harrastettua, niin tiedostojen ja käytetyn softan poistaminen?
Epätoivoinen anteeksipyyntöanelu yllämainitulle organisaatiolle, joka oli lähestynyt lataajaa kirjeellä?
Kaikkien ladattujen levyjen ostaminen omaan haltuun ja kuittien iskeminen pöytään?

Tässä threadissa on tullut jo esiin ja olen päätellyt, että

A. virasto ei ilmeisesti tiedä ladattujen tiedostojen määrää. Se tietää, että ko. ip-osoitteen ja vertaisverkon välillä on ollut liikehdintää, mutta se ei tiedä yksityiskohtia – tai ei ainakaan tiedä, jos käytetty palvelin on ulkomailla, kuten esimerkiksi Pirate Bayn ja Suprnovan palvelimet taitavat olla. Eikö niin?

B. yksityiskohtaiset tiedot löytyvät edelleen käyttäjän koneelta ja muilta käyttäjän tallennusmedioilta. Sen tutkimiseen tarvitaan poliisin etsintä. Muualta tätä tietoa ei löydä. Eikö niin? Mutta mistä sitten kirjeen lähettänyt ko. virasto tietää, että käyttäjä on levittänyt juuri MUSIIKKIkappaleita, joita se ainoastaan kyttää. Perustuuko tämä puhtaaseen arvioon, niin kauan kuin ei suoriteta kotietsintää tai saada tietoja käytetyiltä palvelimilta, kuten Pirate baylta tai vastaavilta ”lähteiltä”.

C. Kyseinen kirjeellä lähestynyt organisaatio joutuu hakemaan oikeuden tarkkailla vertaisverkkoliikennettä tai kussakin tapauksessa erikseen; eli se joutuu poimimaan jonkun ip-osoitteen ja vaatimaan tietoja kyseisen ip-osoitteen liikehdinnästä ja omistajan henkilötiedoista. Eikö niin?

D. Iltalehden nettijutussa ei kaikki pidä paikkaansa. En ole tosin ymmärtänyt, mikä kaikki jutussa on virheellistä. Pääsy toisen koneella netin kautta kuulostaa ainakin virheelliseltä, sillä sitä kutsutaan hakkeroinniksi ja taitaa olla tyystin laitonta.

Mitä muuta olen ymmärtänyt, ja mitä muuta olen arvellut käsittäneeni:

1. torrent-ohjelman käyttö ei sinällään ole laitonta. Ilmaisessa ja sallitussa levityksessä olevaa materiaalia löytyy suuria määriä.

2. ip-osoite on monilla dynaaminen, eli vaihtelee. Mutta löytyy myös reippaasti ihmisiä, joilla se ei vaihtele. Ja nämä jälkimmäiset ovat helpommin ”narautettavissa”.

3. Suomen tekijänoikeuslaki kieltää tekijänoikeuksilla suojatun materiaalin jakamisen. Vilkaisin wikipedian artikkelia asiasta, ja se sanoi rangaistavuudesta tätä: ”Tekijänoikeuden rikkomisesta rangaistaan tekijänoikeuslain nojalla, jos rikkomus on vähäinen. Rikoslaissa on säännös tekijänoikeusrikoksesta. Rikkoja voidaan velvoittaa myös suorittamaan tekijänoikeuden haltijalle vahingonkorvausta ja kohtuullinen hyvitys. Rikoslain 49. luvun 1 §:n soveltaminen edellyttää, että tekijänoikeuden rikkominen on omiaan aiheuttamaan huomattavaa haittaa tai vahinkoa. Rangaistus voi olla enintään kaksi vuotta vankeutta. Eräissä tekijänoikeusrikkomuksissa on viime vuosina tuomittu todella suuria korvauksia ja tuntuvia rangaistuksia. Sitä vastoin pienet ja yksittäiset teot ovat käytännössä usein sakkojuttuja, ja korvauskin pysyy vähäisenä. Vakiintunut periaate, jota tuomioistuimet tarkoin noudattavat, on kuitenkin se, ettei lainvastaisesta teosta saa hyötyä eli kukaan ei saa päätyä lakia rikottuaan parempaan asemaan kuin lakia noudattanut.” Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Tekij%C3%A4noikeus_Suomessa, viitattu 11.8.2009.
–> Lain perusteella laittomasti ladannut ja jakanut on tuomittavissa rangaistuksiin, jos pystytään todistamaan, että lataamista on tapahtunut. Ja ilmeisesti rikoksen tarkka laatukin pitäisi selvittää, jos nyt ymmärsin oikein; eli musiikkikappaleiden määrä jne. Tämän perusteella isketään korvaussumma, joka opettaa noudattamaan lakia.

–> Onko siis kirjeen saanut yksityishenkilö niin kauan turvassa, ennen kuin kirjeen lähettänyt taho/poliisi on saanut tietoonsa tarkat määrät lataamisista, ja siihen tarvitaan joko kotietsintää, tunnustus tai tietojen saanti käytetyiltä esimerkiksi torrent-palvelimilta?

Oletetaan siis nyt, että ko. organisaation on hakenut luvat, saanut tiedot liikehdinnästä, tehnyt arvion siirtomääristä ja lähestyy nyt kirjeellä. 3000 euroa, kiitos.

Mikä on kirjeensaajan fiksuin toiminta-agenda? Asianajaja lienee yksi mahdollisuus, mutta siihenkö pitäisi kaikki jättää?

Onko fiksuinta nielemättä maksaa vaaditut 3000 euroa ja jättää asia siihen?

Ja mihin muut kansalaiset, jotka ovat ladanneet/jakaneet tiedostoja, voivat nyt luottaa? Siis ne ihmiset, jotka lukevat Iltalehteä ja samalla vilkuilevat, miten siirto on edennyt, ja saavat kahvin väärään kurkkuun?

Tämä nyt ehkä vaikuttaa vähän palikkapostaukselta, mutta tunnen kaipaavani vielä melkoista selvitystä siihen, mitä tässä oikein voi tehdä missäkin tilanteessa. Ja ei, en ole saanut kirjettä yllämainitulta organisaatiolta. En myöskään ole yllä mainitun organisaation jäsen.

Toivottavasti tämä postaus tuli oikealle foorumille ja foorumilla oikeaan threadiin.. Jos ei, korjatkaa tai esittäkää korjausta, niin korjaan tai siirrän postauksen jollekin toiselle foorumille. :)

Tarjoaako jokin taho Suomessa mahdollisuutta lainapuun esimerkiksi Iltalehden jutun yksityishenkilölle? Siis sellainen taho, jolla on agendallaan nykyisen lainsäädännön muokkaaminen yksityishenkilöitä suopeampaan suuntaan? Meinaan vaan, että Iltalehden jamppa on siinä mielessä vähän kaulaa myöten pississä, että mistä hän tietää parhaan mahdollisen lakiasiantuntijan auttamaan tuossa tilanteessa?

Kiitos maltistanne lukea postaus loppuun, odottelen uteliaasti vastauksia.