Vs:Miksi puolueen sivuilla on Google Analytics?

Etusivu Foorumit Työryhmät Verkkopalvelut Miksi puolueen sivuilla on Google Analytics? Vs:Miksi puolueen sivuilla on Google Analytics?

Julkaisija Vastaukset
apecat # Posted on 13.3.2010 at 17.28
Profiilikuva käyttäjästä apecat

Terve

Kiitän kysymyksistä, ne ovat hyvinkin relevantteja ja tulevat varmasti esiin tulevaisuudessakin. Olen Piraattinuorten hallituksen varajäsen, tekninen ylläpitäjä ja yleinen sosiaalimediahörhö, joten vastaukseni selittänee osittain nykyistä tilannetta.

Ensinnäkin: sivuston ajaminen kokonaan SSL-yhteydellä on ihan realistinen vaihtoehto, ja olet todella oikeassa siinä että sitä sertifikaattia olisi syytä hoitaa kuntoon. SSL-yhteyden käyttäminen oletuksena lisää kuitenkin sivuston teknistä monimutkaisuutta hieman ja ison liikennemäärän yhteydessä myös laitteistovaatimuksia – nämä ovat varsin yleisiä syitä webbisivustojen salaamattomuuteen. Tällä hetkellä puolueen pääsivusto ja wiki toimivat tarvittaessa salattuina..

Googlesta voin todeta että ymmärrän yritykseen liittyvät ongelmat (käytän itse CS Liteä, NoScriptiä ja Better Privacya). Mutta: meidänkokoiselle organisaatiolle on välttämätöntä käyttää parhaimmat saatavilla olevat tuotteet palvelumme seuraamiseen ja nimenomaan verkostoitumisen tehostamiseen. Nykypäivänä monet näistä ominaisuuksista tarjotaan esimerkiksi Googlen ilmaistuotteissa.

Jos haluaa tehokkaasti kommunikoida ihmisten kanssa, on pakko olla esillä niissä paikkoissa missä ihmiset liikkuvat. Tämä on yleinen totuus joka pätee sekä nykyajan ”sosiaalisessa mediassa” että muualla yhteiskunnassa.

Googlen tarjoamat hakupalvelut ovat äärimmäisen suosittuja (”siellä liikkuu ihmisiä”), kuten myös heidän mainosalustansa, minkä olemme käyttäneet, ja tullemme käyttämään tulevaisuudessa. Google Analytics integroituu tähän varsin mallikkaasti. Omalle palvelimelle asennettu analytics-ohjelmisto ei tee tätä ja vaatii vielä ylläpitoa.

Hostatut eli toisten palvelimilla ajavat palvelut ovat kohta siinä tasolla että edes oman sivuston pyörittäminen esimerkiksi WordPressin tai Joomlan avulla ei välttämättä ole organisaatiohygienisesti kannattavaa sanotaanpa kolmen vuoden kuluttua (katso esimerkiksi Squarespacen helppokäyttöisyyttä). Minä kyllä puolustan meidänkalitaisen organisaation sivustojen ylläpitämistä itse, mutta lisäpalvelut jotka tuovat meille ja/tai lukijalle erikoisominaisuuksia tulevat olemaan yhä enemmän toisten tahojen ylläpitämiä.

Saatatte olla sitä mieltä että Google Analytics on toisentyyppinen palvelu kuin Facebook ja Twitter tai vaikka IRC-Galleria. Ja vaihtoehtojahan näyttää olevan kaupalliselle Analytics-palveluille (GA, Snoobi jne).

Mutta webbi on menossa palvelujen sekakäyttöön ja integroitumiseen tulevina vuosina sellaisessa tahdissa että maalaisimme itseämme nurkkaan pahasti ottamalla kantaa tässä tapauksessa Google Analyticisä vastaan. Puolentoista vuoden sisällä kaikilla trendikkäillä, helppokäyttöisillä sivuistoilla saattaa olla jokin muu, joka sivulatauksella ajava kolmannen tahon JavaScript-pätkä, ja sivustot ilman tätä hypoteettista palvelua olisivat sitten sen ajan standardin mukaan täysin spedennäköisiä. Lähi-historian esimerkkeinä tästä toimivat esimerkiksi kommenttijärjestelmät (Disqus), videohostauspalvelut (embed-toimintoineen; Youtube, Vimeo), kartat (Google, Yahoo, MS) sekä Googlen ja Yahoon hostaamat yleisessä käytössä olevat JavaScript-kehittäjätyökalut.

Se yleisesti pelätty ”suuryritysten vallankaappaus” internetissä on tavallaan jo tapahtunut ”meritokraattisen” prosessin tuloksena. Suuret organisaatiot pystyvät tarjoamaan varmatoimisia, hyvin suunniteltuja palveluita jotka tavalliset ihmiset osaavat käyttää ja jotka helpottavat teknistesti pätevienkin ihmisten elämää. Tässä on sekä hyvät puolensa (kommunikointivälineitä kaikkien saataville, jopa ilmaiseksi) ja huonot puolensa (data mining).

Tässä vastaukseni ydin: Todellinen, ei tekopyhä kannanotto tätä trendiä vastaan vaatisi kaikkien kolmansien osapuolten palvelujen postamista kaikilta Piraattipuolueen sivustoilta. Ikuisesti. Veisimme interwebimme teknisen tason kymmenisen vuotta taaksepäin emmekä sitten enää pystyisi välittämään sanomamme ihmisten käyttämien palvelujen kautta. Eli vahingoittaisimme mahdollisuutemme menestymään tehtävässämme.

Ymmärtääkseni tehtävämme on tuoda verkostuneen maailman ymmärrystä poliitiseen järjestelmään, eikä taistella sellaista kehitystä vastaan, mikä on jo tapahtunut ja tuonut mukaansa uusia, hyödyllysiä tapoja kommunikoida.

Tämän takia Google Analytics tuskin poistuu meidän käytöstä periaatesyistä.