Vs:Miksi puolueen sivuilla on Google Analytics?

Etusivu Foorumit Työryhmät Verkkopalvelut Miksi puolueen sivuilla on Google Analytics? Vs:Miksi puolueen sivuilla on Google Analytics?

Julkaisija Vastaukset
apecat # Posted on 15.3.2010 at 1.46
Profiilikuva käyttäjästä apecat

Jatkan ajamani ajatusharjoituksen esittämistä. Google Analyticsin poistaminen periaatesyistä olisi tyhjä ele koska nykywebbissä dataa ja ajettavaa koodia haetaan jatkuvasti eri paikoilta.

Aatteelista itsetyydytystä Google Analyticsin poistaminen luultavasti tehostaisi, mutta käytännöllistä, meille myönteistä merkitystä sillä ei olisi. Jos ymmärrätte Googlen aseman erikoisuutta, ymmärrätte myös kuinka laajassa käytössä yrityksen tuotteet ovat ammattimaisesti tuotetussa, avoimessa webissä (poislukien esim Facebook, jonka sisällä ei ajeta googlen trackingkoodia) todella ovat. Joko käytät Googlen tuomia mahdollisuuksia hyväksesi… tai käytät huonompia työkaluja.

Käyttäjä joka seuraa piraattiaiheita netissä on jo profiloitu poliittisesti aktiiviseksi otukseksi lukuisilla sivustoilla lukuisten eri mainostajien ja muitten kolmansien osapuolten skriptien avulla, käytännössä kaikkien ammattimaisesti tuotettujen sivustojen kautta, jos hän ei käytä noscriptiä, cookiesafea, betterprivacya ja tor-välityspalvelinta jokaista sivulatausta varten. Tiedonlouhinta (eli data mining) on kehittynyt jo sille tasolle että identiteettiäsi saattaa olla tilastollisesti mahdollista arvata ainoastaan selainohjelmasi user agent-tunnistetietojen perusteella. Ammattimaisesti tuotetun websisällön on jo kauan ollut mainosyhtiöiden omistama panoptikon.

Kuten mainitsin aiemmin, jos puolueen sivustoa halutaan kehittää, siiheen lisätään ajan myötä kaikenlaisia, todennäköisesti myös Googlen tarjoamia erilaisia tietoja kerääviä skriptejä, Youtube-palikoita jne jotka lisäävät toiminnallisuutta. Se tosiasia että suoja yksityisyyttä vahingoittavia tilastollisia laskentamalleja vastaan on ollut perus web-käyttäjälle olematon vuosikausia erilaisten kolmannen osapuolten objektien takia, ei muutu mihinkään vaikka me päättäisimme että Googlen tarjoama yksittäinen statistiikkatyökalut ei periaatesyistä sovi meille. Jos emme pysty sisäistämään että käyttäjäseuranta on ollut webin arkea jo vuosia, emme ole kovin päteviä.

Google Analytics on todennäköisesti paras ilmainen statistiikkapalvelu ja Google Adwordsintregraationsa ansiosta verkkomainonnan ykköstyökalu (pro tip: seuraava askel on kävijätilastojen reaaliaikainen seuranta). Sen käytöstä poistaminen vaikeuttaisi puolueen nettiläsnäolon ammattimaista kehittämistä mikä olisi tavoitteidemme vastaista. M.m. ”Ymmärtäisin jos tarkoitus olisi tehdä bisnestä ja huolellinen kävijäanalyysi olisi tärkeätä”-ajattelutapa pitäisi toimintamme ikuisesti nykyisellä tasolla. Juuri nämä huoleelliset kävijäanalyysit on pakko tehdä jos järjestömme haluaa olla mukana leikkimässä areenalla joka se väittää tuntevansa. Tiedot siitä mistä käyttäjät tulevat (oliko lähde mainos?), miten kauan ne viipyvät saitilla, missä kursorit liikkuvat, mitkä osat sivuston käyttöliittymästä käytetään jne eivät ole valinnaisia jos haluaa olla mukana taistelemassa näkyvyydestä nykywebissä.