Vs:Millainen Piraattipuolue?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Millainen Piraattipuolue? Vs:Millainen Piraattipuolue?

Julkaisija Vastaukset
Iome # Posted on 22.4.2011 at 0.48
Profiilikuva käyttäjästä Iome

Tänne ketjuun olikin tullut paljon juttuja sen jälkeen kun sitä viimeksi olen vilkaissut, mutta kirjoitin tällaisen jutun (omaa näkemystä) miksi Piraattien kannattaa olla selkeästi arvoliberaali järkipuolue:

Liberaaliudelle ei ole oikeastaan vaihtoehtoja. Se on synonyymi kehitykselle ja edistykselle. Uutena puolueena olemme edistyksellisiä verrattuna vanhoihin puolueisiin ja haluamme muutosta. Tämä painotus tulee jo melkein puolueemme ikärakenteesta ja siitä, että jokainen sukupolvi aina kyseenalaistaa edellisen maailmankuvan ja etsii uusia tapoja elää.

Miksi sitten liberaalit hävisivät eduskuntavaalit ja konservatiivit voittivat? Elämme tällä hetkellä talouden kannalta epävarmoja aikoja. Tällöin turvallisuus korostuu ja konservatiivisuuden pysyvyyttä pidetään turvallisempana kuin liberaaliutta. Suurimman voiton keräsivät Perussuomalaiset, joiden viesti oli selkeä konservatiivisuuden ääni, joka kertoi siitä että politiikan asiat ja tavallisen ihmisen elämä ovat vieraantuneet toisistaan.

Suurimman puolueen paikan sai Kokoomus, joka on onnistunut luomaan itsestään asiantuntevan ja osaavan toimijan kuvan. Vaikka poliittisesti Kokoomus jatkaa jo laajasti huonoksi todettua tuloerojen kasvun tietä, mielikuva sen asiantuntijuudesta antaa sille uskottavuutta, joka vastaa ihmisten turvallisuuden tarpeeseen.

Nykyiset liberaalit puolueet, Vihreät ja Vasemmistoliitto, ovat näissä perusasioissa epäonnistuneet. Erityisesti Vihreät ovat leimautuneet tunnetason argumentaation puolueeksi, jolta puuttuu asiauskottavuus. Sen ajamat asiat eivät kosketa tavallisten ihmisten arkipäivää, vaan tuntuvat etäisen elitistiseltä luomuviinien ja orgaanisten soijavalmisteiden maailmalta. Vasemmistoliitto on ehkä selvinnyt vähemmällä imagotappiolla, mutta kärsii sekin selvästä uskottavuusvajeesta.

Mielestäni tässä on Piraattipuolueen paikka: Suuri osa suomalaisista on arvoliberaaleja ja Suomi on koulutustasoltaan maailman johtavia maita. Silti meiltä puuttuu vakavasti otettava arvoliberaali puolue!

Miten voimme olla asiauskottavin arvoliberaali puolue? Meillä on hyvä lähtökohta tietotekniikan osaajina, sillä suuri osa yhteiskunnan muutoksesta liittyy tietotekniikkaan tai yleisemmin tekniikan kehitykseen. Tekniikka vaikuttaa kaikilla aloilla työelämän kehittymisestä, yhteiskunnan tehokkuuteen, tehokkaaseen koulutukseen sekä yksittäisten ihmisten hyvinvointiin. Suuri osa yhteiskunnan vaurauden kasvusta tulee myös teknologian kautta (http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Tutkija+Suomalaiset+ovat+rikkaampia+kuin+tiet%C3%A4v%C3%A4tk%C3%A4%C3%A4n/1135265307637).

Meidän pitää siis osoittaa, että meillä on asiantuntemusta ja osaamista laajasti yhteiskunnan muutoksen ja kehittymisen hallitsemiseen. Erityisesti pitää ottaa tämä jo kliseinen kansan etu huomioon ja näyttää että parhaat päätökset saavutetaan asiantuntemuksella. Tämä tarkoittaa tieteelliseen tietoon perustuvan avoimen päätöksenteon korostamista. Piraattiasioista meillä jo on hyviä perusteluja, mutta asiantuntijuutta pitää laajentaa.

Lyhyesti vielä muiden puolueiden haastamisesta:
– Kokoomus: Monet tuntuvat pitävän Kokoomusta ainoana asiauskottavana puolueena. Olisi hienoa jos kykenisimme samanlaiseen asiantuntijuuden imagoon ja pystyisimme haastamaan Kokoomuksen heidän omalla vahvalla osaamisalueellaan eli talouspolitiikassa. Tämä on ehkä hankalaa, jos meillä ei ole varsinaista talouspoliittista linjaa, mutta on paljon asiallista materiaalia esimerkiksi suurten tuloerojen ja yritysten liiallisen suosimisen haitallisuudesta (vs. kuluttajien oikeudet esim. net neutrality) sekä vaikka luovien alojen tuottavuudesta, joilla voi haastaa perinteiset näkemykset talouden toiminnasta.
– Vihreät, Vasemmisto: Näytettävä että liberaaleja arvoja voi puolustaa asia-argumenteilla. Meidän pitää välttää myös liika omiin ydinasioihin keskittyminen, missä luulen että meillä on hyvä mahdollisuus yhteiskunnallisen muutoksen laajan ymmärtämisen kautta.
– Perussuomalaiset: Kansalaisten etua ajetaan parhaiten hallitulla liberaalilla politiikalla, joka perustuu tieteelliseen tietoon ja avoimeen maailmankuvaan. Konservatiivisuus tai liberaalius eivät ole itseisarvoja sinänsä, vaan pitää katsoa laajemmin miten haluamme yhteiskunnan kehittyvän. Epävarmalle konservatiivisuus on turvallinen ratkaisu, mutta jos muutos voidaan ymmärtää ja hallita, se on parempi ottaa vastaan kuin torjua.

Toivottavasti ei ollut liian korkealentoinen juttu. Käytännön linjauksista tässä ketjussa on tullutkin jo hyvää keskustelua. Ja sen piraattiytimen lisäksi perus arvoliberalismi ja perustulon kannatus on varmaan hyvät. Mutta muuten pitäisi keksiä miten saadaan keskusteltua asioista, niin että voidaan tuollaisia asiantuntevia kantoja muodostettua yhteisesti… Ja ainakin niin varmasti on, että jos asiantuntijuuden imago halutaan, niin se vaatii paljon työtä…