Vs:Millainen Piraattipuolue?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Millainen Piraattipuolue? Vs:Millainen Piraattipuolue?

Julkaisija Vastaukset
Frey # Posted on 19.4.2011 at 13.53
Profiilikuva käyttäjästä Frey

Osa jutuistani saattaa olla jo kertaalleen mainittu tässä keskustelussa, mutta päätin että en tee tästä viestistä samanlaista viittaushirviötä kuin eräs nimeltämainitsematon laki.. Koettakaa kestää jos on toistoa. :) Tässäpä siis minun 0,02€ tähän keskusteluun:

[quote=wikipedia]Arvo on käsitys tavoiteltavasta ja haluttavasta fyysisestä tai abstraktista objektista tai asiantilasta.[/quote]
Minusta arvopohja on puolueelle äärimmäisen tärkeä, sillä kuten aiemmin mainittiin, arvopohjaan peilaten voi mm. muodostaa mielipiteitä asioista, joita ei ole ennen tullut ajatelleeksi. Kun nyt luen puolueohjelmaa, niin siellä tavallaan on nämä poliittisen piraattiliikkeen arvot esillä, mutta minusta ei haittaisi jos niitä nostettaisiin vielä selvemmin esiin. Esimerkiksi kirjoittaa selvästi mitä ne piraattiarvot ovat, mikä olisi niiden toteutuessa ideaalitilanne, ja lopuksi mihin toimiin puolueena ryhdymme, että pääsisimme siihen suuntaan. Kun olemme selittäneet sekä itsellemme että muille mitä asioita arvostamme, on molempien helpompi edetä.

Mitä arvoja ne sitten voisivat olla, mihin kaikki/useimmat voisivat samastua? Heitänpä muutamia:
-yksilön oikeus yksityisyyteen
-julkishallinnon velvollisuus läpinäkyvyyteen
-ihmisen oikeus sanoa sanottavansa, myös anonyymisti, oli se kuinka älyvapaata tahansa
-tiedon ja kulttuurin vapaa leviäminen koko ihmiskunnan hyväksi

Nämä ovat ainakin minusta siellä ydinalueella, ja luulenpa että osuivat ainakin tauluun monella muullakin.

Tavallaanhan piraatti-ideologia menee yksiin (ainakin osin) ”liberaalien arvojen” kanssa, kuten sanan- lehdistön- ja yksilönvapaus. En silti pysty mieltämään esim. kannabiksen laillistamista tai homojen eriarvoisen kohtelun lopettamista erityisesti piraattien asialistalle. En osaa arvioida olisiko hyvä vai huono asia kannatuksen suhteen, jos nuo asiat lisättäisiin puolueen arvopohjaan. Itse olen sitä mieltä, että kyse on kuitenkin ehdokkaan omista mielipiteistä tällä alueella. Ja taas toisaalta, molemmat esimerkit ovat täysin perusteltavissa yksilönvapauksien puolustamisella, ja yksilönvapaudet taas kaikuvat kovastikin piraattihenkiseltä.

Setää hämmentää oma teksti. :D

Toinen juttu näiden arvojen lisäksi on se, että olen eri mieltä siitä että Suomesta puuttuisi se arvoliberaalipuolue. Olen aina pitänyt vihreitä ja rkp:tä arvoliberaaleina, ja vasemmistopuolueistakin on herunut kommentteja esim. sukupuolineutraalin avioliiton puolesta. Ei minusta sinänsä ole yhtään väärin lähteä profiloitumaan arvoiltaan liberaaliksi – seisoisin sen takana varmasti itsekin – mutta ei pidä luulla että se olisi jotenkin uraauurtavaa Suomessa.

Sen sijaan uraauurtavaa on se, että haluamme purkaa patenttijärjestelmää saadaksemme halvempia lääkkeitä, reformoida tekijänoikeusviidakkoa saadaksemme tieteen ja taiteen hyödyttämään koko ihmiskuntaa ja tuoda uuden avoimuuden kulttuurin päätöksentekoon. Näistä asioista minä pitäisin meteliä. Ja nimenomaan rakentavaan tyyliin ”ajamme tätä asiaa, koska se tekee yhteiskuntaa paremmaksi.”