Vs:Millainen Piraattipuolue?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Millainen Piraattipuolue? Vs:Millainen Piraattipuolue?

Julkaisija Vastaukset
whiic # Posted on 19.4.2011 at 16.31
Profiilikuva käyttäjästä whiic

Tommi Vainikainen:Quote:Mikä tahansa puolueohjelman laajentaminen noin isoihin kysymyksiin hajottaa rivejä. Turha yrittää tulla kolmanneksi sosiaaliliberaaliksi puolueeksi Vihreiden ja Vasemmistoliiton rinnalle, siinä ei vain ole mitään menestymisen mahdollisuuksia.

Tämä on totta. Vasemmisto”liberaali” ajaa kannattajakuntamme alle SKP:n, keskustaliberaali (sosiaaliliberaali) kannanotto kilpailee liian liikaa Vihr ja Vas kanssa, ja libertaarikanta puolestaan ajaa kannatuksemme suunnilleen libertaarien (Liberaalit ry) aiemman kannatuksen tasolle (vihje: he ovat pudonneet puoluerekisteristä).

____

Talouspoliittisesti on pakko pysyä avoimena eri ratkaisuille. Arvoliberalismin ja konservativismin välillä on puolestaan on melko suurta yhtenevyyttä kannoissa. Talouspoliittiselle linjattomuudelle voi hyvin löytää persutelunsa siitä, että liberaali vasemmisto ja liberaali oikeisto on viime kädessä huomattavasti lähempänä toisiaan kuin konservatiivinen vasemmisto (=kommarit) ja konservatiivinen oikeisto (=suuryrityksien lahjomat poliitikot). Itsekin olen todennut, että juttu yhteiskunnan hyvinvoinnin paremminjärjestelystä luistaa varsin hyvin myös vasemman laidan piraattien kanssa eikä erimielisyyttä tuntuisi löytävän oikein etsimälläkään vaikka olen keskustelijana suorastaan ristiriitoja etsivä ja yhteistyökyvytön luonne. Uskon, että talouspoliittisesti on mahdollista pysyä neutraalina, kunhan todella rajoitutaan arvoliberaaliuteen. Konservatiivisten vasemmistolaisten ja konservatiivisten oikeistolaisten yhteensovittaminen on huomattavasti hankalampaa.

Tämän takia talouspolitiikka on pakko jättää ulkopuolelle puolueen kannoista – poislukien ehkä esim. perustulo, koska se on sopivan radikaali ja siitä huolimatta kannatettu asia sekä liberaalivasemmalla että liberaalioikealla että siitä välistäkin. Ainoastaan konservatiivit rakastavat tuloloukkuja, koska muutosvastarinta ja rohkeuden puute.

Konservatiivit lienee mielestäni pakko uhrata. Heistä ei muutenkaan liene meille äänestäjää, kun meillä on Muutos, Vapauspuolue ja Itsenäisyyspuolue… ja Persut. Hyvin moni äänesti nytkin persua siksi, että heidän mielikuvituksessaan persut ajavat sananvapautta, koska ovat toistuvasti KUSESSA sananvapauden käyttämisestä. Konservatiivit voivat myös jättää äänestämättä meitä, jos ehdokkaista ylivoimainen enemmistö on arvoliberaaleja.

Se, käytämmekö sanaa arvoliberaali on toki eri asia. Siihen usein liitetään kaikkea asiaan kuulumatonta, esim. kansainvälistä solidaarisuutta, vakuusrahastoja, tulonsiirtoja, sukupuolikiintiöitä, positiivista erityiskohtelua, uskonnollista herkkätunteisuutta, yms. Negatiivinen vapauskäsitys on sanana puolestaan vähän filosofista elvistelyä, mutta se ei ole sentään sana jota oltaisiin yritetty kaapata vasemmistokonservatiivisuudelle… tosin äärimmilleen tulkittuna se johtaa libertaarisuuteen (oikeistoliberalismiin). Arvona se on kuitenkin pääsääntöisesti yhdistävä, vaikka siitä voi olla eri mieltä tuleeko sen poissulkea kokonaan positiivista vapautta. Toisaalta jopa Liberaalit ry:n ehdokkaat tukivat perustuloa eli olivat aimo harppauksen vasemmalle sieltä omasta nurkkauksestansa, katsovat, että pieni määrä verotusta (=uhraus negatiivisessa vapaudessa) on täysin perusteltavaa minimitoimeentulon (=positiivinen vapaus) turvaamiseksi.

Puolueen tulee siis mielestäni säilyttää tilanne, jossa sekä sosiaaliliberaali että klassinen liberalisti uskaltaisi äänestää lähinnä omaa arvomaailmaansa olevaa ehdokasta. Nämä kaksi aatetta eivät ole kovin kaukana toisistaan.

___

Kannabista ei ehkä kannata mainita. Myöskin jako vahvojen ja mietojen välillä on ongelmallinen. Ehkä olisi parempi ottaa yleinen kieltolakien vastainen kanta, koska kieltolait pääsääntöisesti ovat A) haitallisia (mm. harmaa talous) ja B) tehottomia vähentämään kielletyn asian käyttöä. Siis ihan pragmaattisestikin tyhmää kieltää edes haitallisiakaan asioita, jos se ei haittaa kolmatta osapuolta. Kannabista ei tietenkään tule ihkuttaa yhtään sen enempää kuin homoja, vihapuhetta (sananvapaus) tai piirrettyä lapsipornoa. Laillistaminen on täysin eri kysymys kuin se, onko se hieno juttu.

Faktapohjainen päätöksenteko on tosi jepa.