Vs:Millainen Piraattipuolue?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Millainen Piraattipuolue? Vs:Millainen Piraattipuolue?

Julkaisija Vastaukset
decoy # Posted on 19.4.2011 at 21.13
Profiilikuva käyttäjästä decoy

Minusta piraattipuolueella pitäisi olla kokonainen puolueohjelma, joka ottaa kantaa arvomaailmaan ja suurimpaan osaan ajankohtaisia aiheita. Myös talouspolitiikkaan. Näin siksi, että meikäläisessä systeemissä puolueet päättävät, eivät niinkään yksilöt, eikä tätä tosiasiaa vasten oikein ole pullikoimista ennen kuin vaalitapa on ensin vaihdettu yksilöpainotteisempaan. (Mikä tietysti voisi olla yksi hyvä lisä ohjelmaan sekin. Itse kannatan siirtoäänivaalia ja Schulzea, vaalista riippuen.) Siitäkään ei päästä mihinkään, että ylivoimaiselle valtaosalle ihmisiä erilaiset talousaiheet liittyvät arkiseen elämään paljon tiukemmin kuin piracore, eli ennen kuin kukaan suostuu miettimään piraateille olennaisia asioita, muista asioista pitää jo olla se paljon parjattu kuluttajansuoja.

Moni sitten epäilee, että meiltä ei voisi löytyä yhteistä taloudellista linjaa. Olen tästä eri mieltä. Kun tulee piraattipuolueen kaltaiseen ”yhdenasianliikkeeseen” mukaan, alistuu nykyäänkin sille että valta talouspolitiikasta menee. Ehdokaskaan ei voi olla varma, että oma kampanja tuottaa positiivista kehitystä missään muussa kuin piracoressa, johon kaikki ovat sitoutuneet, kun ääni kuitenkin menee ensin puolueelle. Lisäksi yhdenasianliikkeessä muutenkin on ymmärretty jo, että kaikki muu kuin se core on toissijaista. Kun se sitten on se ainoa asia jota pyrimme muuttamaan, eikös silloin pitäisi olla aika hyvä lähtökohta jos lähdemme siitä että kaikissa asioissa joissa ei ole konsensusta pitäydymme näkökulmiin jotka suurin osa suomalaisista ja/tai piraateista jakaa, asioiden nykytilaan ynnä muuhun vastaavaan, niin että nämä aiheet kaikkein vähiten estävät piraattien valintaa hoitamaan ydintehtäväänsä?

Tätä perusperiaatetta voidaan sitten tietyillä meille olennaisilla asioilla. Ensimmäisenä niistä on tosiaan tuo evidenssipohjainen päätöksenteko. Meidän ei tarvitse olla erityisen samanmielisiä oikeisto-vasemmisto -akselilla, kun moni juttu ratkeaa aivan tosiasioihin tai poliittiseen todellisuuteen vetoamalla.

Tuohon liittyen toinen hyvä mielessäpidettävä periaate olisi nähdäkseni se, että yritetään erottaa arvot ja asiat vahvasti toisistaan. Suurin ero esim. meikäläisen talousliberaalin ja vasemmistolaisen välillä lienee talousasioissa pelkistettävissä tulojen uudelleenjaon asteeseen. Eli jos tuo asetetaan piraattien ja/tai kansan poliittisten pyrkimysten keskiarvon mukaan, itse uudelleenjaon menetelmistä ja käytännön toteutuksesta voidaan päätyä hyvin nopeasti jopa jonkinasteiseen konsensukseen, puhtaasti järkiperustein. Perustulon laaja kannatus pirojen sisällä on tästä vain yksi esimerkki, ja toivottavasti ensimmäinen monista. Tarkoitan, eiköhän se ole kaikille aika selvää että vero- ja tukisysteemejä pitäisi yksinkertaistaa ja yhdentää, teollisuus- yms. tukiaisia poistaa, ja niin edelleen. Epäilen, että tätä kautta päädyttäisiin varsin monessa asiassa keskustavasemmistolaiseen tulonjakoajatteluun, jotakuinkin (sosiaali)liberaalilla toteutuksella, ilman kummempaa sotaa.

Ja mitä muuta sitten tuleekaan mieleen ajan kanssa… Siitä eteenpäin voidaan vain katsella miten jäsenistön keskimääräïset mielipiteet ja poliittinen ilmasto kehittyvät, ja rukata ohjelmaa sen mukaan. Ei pitäisi olla kamalan vaikeaa, kunhan vain pidetään mielessä että tuo on se toissijainen asia josta jouduttiin muodostamaan puoluemielipide — ei siis konsensus toisin kuin piracoresta — puhtaasti käytännön syistä, niin että ensisijainen pira-agenda voisi menestyä. Ne jotka haluavat nillittää aiheesta, luultavasti muutenkin voisivat paremmin jossain muussa puolueessa.