Vs:Millainen Piraattipuolue?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Millainen Piraattipuolue? Vs:Millainen Piraattipuolue?

Julkaisija Vastaukset
jussiliukkonen # Posted on 19.4.2011 at 21.55
Profiilikuva käyttäjästä jussiliukkonen

whiic kirjoitti:
Quote:
Minä vihaan ainaista ”vastuu”-argumenttia sananvapaudesta. Se on sananvapauden vastustajan argumentti nro1. Heille, kun sananvapaus on yksinomaan ennakkosensuroimattomuutta, ”vastuu” on sitä, että joutuu oikeuteen siitä jälkikäteen. Piraattipuolue on sananvapausadressin allekirjoittaja, ja vaatii kansanryhmää vastaan kohdistetun panettelun ja solvauksen sekä jumalanpilkan laillistamista. Tämä tarkoittaa, että rikosoikeudellista vastuuta oltaisiin poistamassa – ainoastaan kasvojenmenetys jäisi.

Tämähän oli mainio. Jouduin ihan miettimään, että miten voimme olla täysin eri mieltä asiasta, josta tiettävästi olemme aivan samaa mieltä :) Koska kyseessä on keskeinen piraattiagendan kohta, tätä näkemyseroa on ehkäpä syytä pureskella tarkemmin. Näkemyserostamme voidaan ehkäpä oppia jotakin.

Minun maailmankuvassani lähtökohta on aktio – reaktio. Perinteisessä sosdem yhteiskunnassa on totuttu siihen, että vastuu kuulijan reaktiosta on asian esittäjällä. Sananvapaus piraattiagendan hengessä puolestaan on sitä, että vastuu kuulijan reaktiosta on kuulijalla. Tämä hyvin yksinkertainen asia on ehkäpä perustavanlaatuisempi, kuin miltä se kuulostaa: jotta tähän päästään, meidän pitää kasvattaa uusi sukupolvi ihmisiä näkemään asia näin päin, riittävän eheällä itsetunnolla varustettuina. Lailla ja asetuksella ei voi ihmisten maailmankuvaa muuttaa.

Vastuu -sanomalla aiemmassa viestissäni peräänkuulutin sitä, että jos piraatit haluavat päästä muokkaamaan maailmaa uusille sukupolville tuohon suuntaan, heidän on päästävä vaikutusvaltaisiin asemiin, kuten eduskuntaan, nykyisten sukupolvien sinne valitsemana. Ja näille sukupolville tämä kuulijan vastuu on radikaaliutta parhaimmillaan. Lisäksi tämä koettu radikaalius helposti yleistetään koskemaan kaikkea piraattitoimintaa. Niinpä tietty hienovaraisuus ja pitkäjänteisyys voi olla suotavaa haluttuun lopputulokseen pääsemiseksi.