Vs:Millainen Piraattipuolue?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Millainen Piraattipuolue? Vs:Millainen Piraattipuolue?

Julkaisija Vastaukset
Shakaali # Posted on 19.4.2011 at 22.04
Profiilikuva käyttäjästä Shakaali

Itse olen 34-vuotias TV-ohjaaja Helsingistä ja äänestin näissä vaaleissa ensimmäisen kerran elämäni aikana – Ääni meni Kaj Sotalalle.

Mielestäni on aika selvää, että nykyisellä puolueohjelmalla Piraateilla ei ole juurikaan kasvuvaraa. ARVOLIBERALISMIN painottaminen on loogisin valinta – Se on keskeinen syy miksi oma ääneni meni Piraateille. Suomessa ei ole tällä hetkellä toista oikeasti arvoliberaalia puoluetta, ja Piraattien äänestäjäkunta on joka tapauksessa arvoliberaalia. Tämä on Piraattien markkinarako, jolla puoluetta voi kasvattaa.

Jos arvoliberalismi on sanana turhan monitulkintainen tavis-äänestäjälle, niin sen sijaan voidaan puhua yksilönvapaudesta. Se on hyvä, selkeä sana, joka herättää melkein kaikissa ihmisissä posiitivisia viboja.

Tietenkin järki kannattaa pitää mukana – Esim. Kannabiksen tai ilotalojen laillistaminen ovat sinänsä ihan hyväksyttäviä päämääriä yksittäisillä puolueen jäsenillä, mutta niihin liittyy sen verran pahoja ennakkoasenteita, että niiden kirjaaminen viralliseen puolueohjelmaan ei ole välttämättä järkevää.

PUOLUEKURISTA sanoisin sen verran, että mielestäni keskiverto-puoluetta laajempi mielipiteiden kirjo on Piraateissa ok, koska puolueen perusajatuksena kuitenkin on yksilönvapaus. Hörhömpien edustajien mielipiteitä ei tarvitse sensuroida, mutta jonkinlaisia yhteisiä mediahallinnan linjauksia voi tehdä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että antaa jäsenten kertoa mielipiteensä julkisesti, mutta luodaan mielipiteiden muotokielelle yhteiset pelisäännöt, että kaikkein härskeimmät ajatuspierut eivät päätyisi julkisuuteen. Voihan esim. voimakkaita mielipiteitä herättäviä asioita kuten kannabiksen tai ilotalojen laillistamista käsitellä myös täysin asiallisesti. Tekisin myös äänestäjille hyvin selkeäksi sen, että Piraatit sietävät jäseniltään normeista poikkeavampia mielipiteitä nimenomaan yksilönvapauden ja sananvapauden nimissä.

Mielestäni arvoliberalismin/yksilönvapauden lisäksi kannattaisi rakentaa imagoa TIEDEPUOLUEENA, joka kuitenkin vastaa piraattien ajatusmaailmaa. Tieteellisten lähteiden käyttö ja mielipiteiden perustelu niiden avulla on ainakin oman kokemukseni mukaan tyypillistä Piraattien toimintaa. Se menee myös selkeästi yhteen tietoyhteiskunta-puoleen imagon kanssa. Ja Piraattien potentiaalien äänestäjäkunta on selvästi keskimääräistä tiede-keskeisempää.

”PIRAATTIPUOLUE” on nimenä hyvä. Tässä vaiheessa ei ole järkevää muuttaa sitä. Nimi on ongelmallinen tällä hetkellä sen takia, että Piraatit ovat julkisuudessa leimallisesti internet-puolue, ja internetissä ”Piraatti” tarkoittaa yhtä ja tiettyä asiaa. Mutta jos puolue-ohjelman laajennuksen myötä julkisuudessa saadaan läpi uusi imago yleisesti yksilönvapauksia puolustavana puolueena, niin myös ”Piraatti” saa uuden merkityksen. Se ei enää tarkoitakaan musiikkia ilmaiseksi netistä lataavaa nörttiä, vaan kapinallista, vapaussoturia, yksilön oikeuksien puolustajaa, protestoijaa, ja uudenlaisen ajattelun airuetta. Neljässä vuodessa sanan ”Piraatti” ehtii helposti lanseerata uudestaan. Sanana se on hyvä, ja tuo kuulijan mieleen yhtä helposti Jack Sparrowin kuin silmälasipäisen kynäniskan.

Tuosta NÖRTTI-IMAGOSTA muuten… Aika monien puolueen fiksujenkin edustajien poliittista uskottavuutta parantaisi moninkertaisesti sellaisten yksinkertaisten asioiden kuin hiusten, vaatteiden ja rillien miettiminen uusiksi. Vaikka monella ajatukset ovat teräviä ja kynä pysyy kädessä, niin tarvetta olisi puhekoulututtajille, stailisteille ja ehkä myös personal trainereille. Vaikka noilla asioilla ei pitäisi olla merkitystä, niin… Kyllähän me kaikki tiedetään, kuinka paljon ne merkitsevät. Ja sanon tämän oikeasti kaikella rakkaudella, olen itsekin entinen hassunnäköinen supernörtti. Mutta sellaiseksi ei kannata jäädä, jos haluaa eduskuntaan.

Vielä viimeisenä pointtina sellainen, että Piraattien kannattaisi alkaa lobbaamaan itseään oikein kunnolla tuonne TAIDE/VIIHDE/KULTTUURIVÄEN suuntaan, jotka etenkin Helsingissä ja Uudellamaalla ovat suuri, vaikutusvaltainen väestönosa, jonka arvomaailma menee monessakin asiassa yhteen Piraattien kanssa. Ongelmana tällä hetkellä on, että Piraattien nettivaras-maineen takia monet taide/viihde/kulttuuri-ihmiset pitävät puolueen jäseniä vihollisinaan.

Näille potentiaalisille äänestäjille kannattaisi alkaa viestiä, että Piraatit ovat ainoa puolue joka ymmärtää muuttuvaa mediakenttää ja sen luomia uusia haasteita taiteen ja kulttuurin tuottajille. Piraatit ovat ainoita, jotka oikeasti miettivät uusia ansio-malleja taitelijoille. Piraatit ovat ainoita, jotka suojelevat taitelijoita tekijänoikeusjärjestöjen mielivallalta. Jne, jne, jne.

Oikeasti te voisitte myydä itseänne taitelijoiden parhaina ystävinä, sen sijaan että olette heidän pahimpia vihollisiaan. Selkeät lobbauskamppanjat eri taidetapahtumissa ja avoimen, rehellisen dialogin avaaminen taitelijoiden kanssa pitäisi olla Piraattien prioriteetteja ennen seuraavia vaaleja. Lisäksi taide/viihde/kulttuuriväki ovat yhteiskunnallisia vaikuttajia, joiden tuki Piraattipuolueelle helposti moninkertaistuu äänestäjien keskuudessa.

Just my two cents,

Shakaali