Vs:Millainen Piraattipuolue?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Millainen Piraattipuolue? Vs:Millainen Piraattipuolue?

Julkaisija Vastaukset
misc # Posted on 20.4.2011 at 1.50
Profiilikuva käyttäjästä misc

Muutama huomio:

Resurssikysymys. Jos puolueohjelmaan tulee runsaasti uusia asioita, niin mistä löytyy riittävästi vapaaehtoisia pitämään niihin liittyvää lainsäädäntöä silmällä, kirjoittamaan julkilausumia ja osallistumaan poliittiseen keskusteluun? En kannata sitä, että ohjelmaan lisätään tavoitteita vain muodon vuoksi ilman että ollaan myös valmiita toimimaan aktiivisesti niiden puolesta. Liike-elämän slangia lainatakseni, keskitytään mieluummin ydinosaamisalueisiin ja ulkoistetaan kaikki muu yksittäisille aktivisteille.

Tämä taisikin jo tulla mainituksi, mutta sanotaan se nyt vielä: sellaisia raflaavia asioita kuten kannabiksen tai bordellien laillistaminen ei missään tapauksessa tule kirjata puolueohjelmaan. Kaikki tietää miten siinä silloin kävisi: piraateilta ei enää mistään muusta kysyttäisikään. Ei kannata hirttäytyä asioihin, jotka ovat joka tapauksessa marginaalisia kysymyksiä sanavapauden kaltaisten kysymysten rinnalla.

Tommi Vainikainen kirjoitti:
Quote:Sama koskee arvokysymyksiä, arvoliberaali vai konservatiivi. Sananvapaus, yksityisyys ja muut yksilönoikeudethan historiallisesti nousevat klassisesta liberalismista, joka nykymittapuulla on pitkälti konservatiivista. Siitä sitten haarautuukin vasemmalle sosialistisen vivahteen omaava progressiivisuus, sosiaaliliberalismi tai arvoliberalismi sekä toisena haarana oikealla libertarismi.

Mikä tahansa puolueohjelman laajentaminen noin isoihin kysymyksiin hajottaa rivejä. Turha yrittää tulla kolmanneksi sosiaaliliberaaliksi puolueeksi Vihreiden ja Vasemmistoliiton rinnalle, siinä ei vain ole mitään menestymisen mahdollisuuksia.

Annetaan kaikkien kukkien kukkia, mutta yritetään saada sellaiset ehdokkaat, joiden viestistä kaikuu kirkkaana läpi, että puolueohjelmasta voi lukea ydinasiat, ja muista voidaan tehdä kompromisseja ydinasioiden edistämiseksi. Ei se kuitenkaan estä omaamasta monenlaisia, julkisia mielipiteitä niistä toissijaisista kysymyksistäkään.

Allekirjoitan tämän puheenvuoron. Arvoliberalismin kaltaisten laajojen käsitteiden käyttö puolueohjelmassa voisi helposti ”salakuljettaa” puolueen agendalle sellaisiakin asioita, jotka ovat hyvin kaukana niistä tavoitteista, joita edistämään piraattiliike alun alkaen syntyi. Moni piraatti saattaisi silloin löytää itsensä yllättäen seisomasta leiristä, johon ei tunne kuuluvansa. Sen vuoksi peräänkuulutankin konkretiaa; puolueohjelmasta tulisi käydä eksplisiittisesti ilmi ne tavoitteet, joita puolue ajaa. Silloin jokainen puolueen jäsen ja vaaliehdokas tietää tasan tarkkaan mihin on sitoutumassa.

Ahto Apajalahti kirjoitti:
Quote:Piraattipuolueen asialistalla tällä hetkellä olevat asiat ovat äärimmäisen tärkeitä ja ansaitsevat kaiken mahdollisen huomion – edes piraateilta. Agendan laajentaminen suuntaan tai toiseen hajottaisi huomiomme liian moneen suuntaan.

Allekirjoitan myös tämän. Esimerkiksi perustulo ja sukupuolineutraali avioliitto ovat sellaisia asioita, joiden puolesta on jo olemassa puoluerajat ylittävät kansanliikkeet, joihin kukin yksittäinen piraatti voi halutessaan liittyä. En näe erityistä syytä miksi Piraattipuolueen pitäisi puolueena ottaa tällaisiin asioihin kantaa. Sen sijaan Piraattipuolueen nykyiseen ohjelmaan kirjatut asiat ovat sellaisia, joita kukaan muu ei Suomessa johdonmukaisesti edistä. Sen vuoksi Piraattipuolueella on tavallaan moraalinen velvollisuus toimia juuri näiden asioiden puolesta ja myös selkeästi priorisoida ne mahdollisten muiden tavoitteiden edelle.