Vs:Millainen Piraattipuolue?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Millainen Piraattipuolue? Vs:Millainen Piraattipuolue?

Julkaisija Vastaukset
Kaj Sotala # Posted on 20.4.2011 at 14.26
Profiilikuva käyttäjästä Kaj Sotala

mrZombie kirjoitti:
Quote:Miettikääpä nyt hetkinen, että mitä varten puolue on perustettu? No siksi, että saataisiin edistettyä sitä aatetta, joka puolueohjelman taustalla on.

Mitäs sitten, jos puolue ei saa niin paljon ääniä kuin mitä olisi tarvittu siihen, että sen kautta päästäisiin tehokkaasti vaikuttamaan? Tietenkin looginen johtopäätös on se, että aletaan etsimään jotain muita vaikuttamiskeinoja. Ei se, että aletaan nuoleskelemaan äänestäjiä, jotta saataisiin tulevaisuudessa ehkä enemmän vaikutusvaltaa. Puolue ei ole mikään itsetarkoitus, vaan sen taustalla oleva aate.

Paitsi ettei tämä ole mitään satunnaista puolueohjelman laajentamista johon poimitaan mitä tahansa mistä ajatellaan että tämä voisi ehkä miellyttää äänestäjiä. Sen sijaan tämä on puolueohjelman laajentamista luonnolliseen suuntaan, joka on sellainen

a) jota valtaosa puolueen jäsenistä tuntuu muutenkin ajavan
b) joka on sitä täsmälleen samaa aatetta, josta piraattiaate on erikoistapaus

Sinä ja useat muut täällä tuntuvat ajattelevan, että asialistan laajentaminen jotenkin heikentäisi tai vaarantaisi piraattiaatetta. Ei, se vahvistaa sitä ja helpottaa sen ajamista. Nykyisellään aate on aavistuksen satunnaiselta tuntuva kokoelma eri tavoitteita, joista ei ole selkeää miten ne liittyvät yhteen. Kuitenkin niiden takaa löytyy yhtenäinen yksilönvapauslähtöinen ideologia, jolla vain sattuu olemaan muitakin käytännön seurauksia kuin nämä erityistapaukset. Yhtenäistä arvomaailmaa on paljon helpompi edistää ja ajaa, kuin kasaa eri tavoitteita joista tuntuu etteivät nämä nyt liity mitenkään toisiinsa. Kuten sanoin aloitusviestissä, minusta tuntuu absurdilta keskittyä näihin asioihin eikä niiden takana oleviin laajempiin kokonaisuuksiin. Se on oireita vastaan taistelemista sairauden parantamisen sijaan.

Lisäksi tosiaan on se, että nämä muut arvot ovat suurelle osalle aktiiveja (minut mukaanlukien) tärkeitä ja tulevat heidän kampanjoinnissaan jatkuvasti esiin. Jos he kokevat, että he voivat ajaa puolueessa täysipainoisesti vain pientä siivua itselleen tärkeistä asioista, on olemassa riski että he siirtyvät johonkin toiseen puolueeseen. Jos taas tästä puolueesta saa koko potin, tulee väki mukaan paljon täysipainoisemmin. Puolueen ohjelman uudelleenmäärittelyä ei tehdä vain äänestäjien vuoksi, vain myös meidän itsemme vuoksi.

Toki on olemassa myös riski vastakkaisesta ilmiöstä, eli siitä että ohjelman laajentaminen karkottaa osan aktiiveista pois. Siksi on tärkeää lisätä ohjelmaan vain ne asiat, joista tosiaan on vahva konsensus.