Vs:Millainen Piraattipuolue?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Millainen Piraattipuolue? Vs:Millainen Piraattipuolue?

Julkaisija Vastaukset
kzzh # Posted on 18.4.2011 at 20.48
Profiilikuva käyttäjästä kzzh

Olen sitä mieltä että Piraattipuolueen ohjelmaa on pakko laajentaa johonkin suuntaan. Yhden asian puolueen leima on niin ikävä, että siitä olisi tärkeää pyristellä irti. Kun tässä on Piraattipuolueen imagosta oltu niin huolissaan ennen vaaleja, niin tuokin puoli on otettava huomioon.

Älyllisesti yhden asian puoluetta on melko helppo puolustella, jos on 30min ylimääräistä aikaa ja fiksu kuulija jolle perustella. Se ei kuitenkaan vaikuta siihen, että suurin osa äänestäjistä pitää vain yhteen asiaan keskittymistä lähtökohtaisesti huonona asiana puolueessa. Piraattipuolueen ohjelmaa laajentamalla viestisi myös äänestäjälle, millaista kamaa ehdokkaat ovat ajamassa. Kenenkään ei tarvitsisi aprikoida, saako piraatteja äänestämällä arvoliberaalin ihkuakateemikon, vai umpifasistisen natsin, joka vaan tykkää warettaa.

Suomessa on käytännössä puoluevaalit. Sen kanssa on elettävä ja se on otettava puolueen toiminnassa huomioon. Hui hai kaikki kelpaa -tyyppinen puolue on äänestäjän näkökulmasta harvinaisen epäluotettavan kuuloinen. Puolueohjelma takaisi paremman kuluttajansuojan äänestäjälle.

Piraattipuolueella on mielestäni lähinnä kaksi vaihtoehtoa:

Alkaa perinteisemmäksi ”oikeaksi” puolueeksi. Laajentaa puolueohjelmaa esim. juuri arvoliberalismin suuntaan ja selkiyttää mitä tavoitteet tarkoittavat konkreettisesti. Paljon työtä olisi tehtynä jokaiselle ehdokkaalle jo valmiiksi, kun ei kaikille äänestäjille tarvitse erikseen selittää, että on hei näillä oikeastikin merkitystä. Vaikka kapea puolueohjelma on akateemisesti kunnioitettava ja elegantti ratkaisu, se ei vaikuta siihen että vaalikentillä näyttäisi tulevan turpaan. Sama koskee osittain puoluekuria. Jälkimmäinen on tosin ehkä enemmän ristiriidassa puolueen perusajatuksen kanssa.

Tai: lopettaa leikkimästä puoluetta ja alkaa toiseksi Effiksi Effin rinnalle. Olla reilusti yhden asian liike, joka vain myös hakee julkisuutta välillä osallistumalla vaaleihin. Keskittyä täysillä siihen, että saataisiin muut puolueet hoitamaan homma eduskunnan sisäpuolelta käsin.

Minun mielestäni meillä on jo Effi, joten Piraattipuoluetta tarvitaan nimenomaan puolueena. Näin pystymme painostamaan päättäjiä kahdella rintamalla. Aidosti ja avoimesti arvoliberalistiselle puolueelle on selvästi Suomessa tilaisuutta. Siihen markkinarakoon Piraattipuolue voisi iskeä.