Vs:Millainen Piraattipuolue?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Millainen Piraattipuolue? Vs:Millainen Piraattipuolue?

Julkaisija Vastaukset
Shakaali # Posted on 20.4.2011 at 19.21
Profiilikuva käyttäjästä Shakaali

Hyvää keskustelua.

Itse olen ehdottomasti sitä mieltä, että ALKUPERÄISTÄ PIRATTI-AGENDAA voi viedä parhaiten läpi, jos menestyy erinäisissä vaaleissa, ja saa siten vaikutusvaltaa politiikassa ja kansan keskuudessa. Sen takia puolueohjelmaa kannattaa laajentaa.

Äänestäjät haluavat antaa äänensä puolueelle, jonka he kokevat yleisesti jakavan samanlaisen maailmankatsomuksen. Yksittäisiä mielipide-eroja voi olla äänestäjän ja puolueen välillä, mutta yleisen *fiiliksen* pitää olla oikea. Nykyisellään Piraattien puolueohjelma on niin suppea, että äänestäjät eivät ole varmoja, vastaako puolue heidän maailmankuvaansa yleisellä tasolla. Sen takia äänet jäävät saamatta, ja kasvuvaraa ei ole kovin paljoa. Nykyisellä ohjelmalla Piraattipuolueella jää helposti eduskuntapaikat saamatta myös seuraavissa vaaleissa, koska tuskin silloinkaan tekijänoikeudet, nettisensuuri, jne, ovat niitä kaikkein kuumimpia vaaliteemoja.

Eli jos haluaa myydä noita teemoja, ne kannattaa myydä osana laajempaa kokonaispakettia.

Äänestäjät kokevat puolueen omakseen, jos se vaikuttaa olevan samalla tasolla yleisten elämänarvojen suhteen. Eli tärkeintä ei ole kertoa äänestäjille yksityiskohtaisia tavoitteita, vaan tärkeintä on tehdä FILOSOFISIA/SYMBOLISIA/IMAGOLLISIA LINJANVETOJA.

Jos halutaan ottaa kanta vaikka YMPÄRISTÖNSUOJELUUN, niin Piraattipuolueella ei tarvitse olla esim. mustavalkoista ydinvoimakantaa. Mutta puolueohjelmassa voitaisiin vaikka suurinpiirtein todeta: ”Piraatit kannattavat ympäristönsuojelua, mutta sen pitää tapahtua tieteellisin järkiperustein, ei tunneperäisin ideologisin perustein”. Veikkaan, että Piraattien valtaosa olisi henkilökohtaisesti valmis allekirjoittamaan tuon lauseen? Samalla tehtäisiin selkeää rajanvetoa verrattuna Vihreisiin, joilla on paljon dogmaattista, epätieteellistä hihhulointia ympäristönsuojelun kohdalla. Tuohan oli yksi syy siihen, miksi näissä vaaleissa moni ennen Vihreitä äänestänyt äänestikin Piraatteja. Ääniä voi varastaa Vihreiltä lisääkin, jos korostaa Piraattien painotusta tieteellisin järkiperustein tehtyyn ympäristönsuojeluun. Jos Piraatit lanseeravat itsensä yleisemminkin tiede-puolueeksi, niin tämä olisi luontevaa.

Jyrki JJ Kasvin uusimman blogin palauteosioissa on hyvää tekstiä aiheesta: http://www.kasvi.org/index.php?10772 Sieltä voi lukea miksi moni Vihreä vaihtoi Piraatteihin.

TALOUSPOLITIIKKA on ehkä vaikeampi aihe, mutta Piraattien yleisesti suosima peruspalkka on jo itsessään aika voimakas talouspoliittinen kannanotto. Sinänsä näkisin byrokratian karsimisen ja systeemin läpinäkyvämmäksi muuttamisen olevan linjassa Piraatti-ideologian kanssa. Peruspalkka tekisi noita molempia.