Vs:Millainen Piraattipuolue?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Millainen Piraattipuolue? Vs:Millainen Piraattipuolue?

Julkaisija Vastaukset
olavi # Posted on 21.4.2011 at 0.33
Profiilikuva käyttäjästä olavi

decoy kirjoitti:
Quote:Tuosta yksityisestä vapaudesta olemme tietenkin lähes kaikki samaa mieltä. Ongelma onkin siinä, että et oikein auta tässä hahmottelemaan, miten kaikista niistä aiheista joissa olemme erimielisiä saataisiin väsättyä jonkinlainen yhteinen ohjelma joka kattaa kaiken olennaisen, äänestäjän vinkkelistä. Se tarra tölkkiin josta äänestäjä näkee mitä tilatessaan saa, ja ehkä jopa tärkeimpänä osana sitä tuo yleinen talousaihe jossa olemme eniten jakautuneita.

Vai yritätkö suorastaan sanoa, että meidän pitäisi olla vapaamielinen tiedepuolue myös talousaiheessa, eli siis kopio Liberaalit ry:stä tahi jopa ärhäkämpi? Tuossa tapauksessa vasemmistolaiset piraatit juoksisivat kirkuen pakoon omaan puolueeseensa jo ennen kuin muodostivat edes kapinasiiven. Ei kuulosta hyvältä.

Itse taas yritin hahmotella tietä miten pääsisimme tällaisen ongelmakehityksen ohi. Niin että piraatit järkiperäisinä pystyisivät suostumaan ikäviinkin kompromisseihin, kun olisi edes joitain järkiperusteita niiden takana. Se yhteinen linja on minusta sellainen, että vaalijärjestelmä pakottaa meidät siihen, ja kun sitten olemme niin erimielisiä, on aivan varma että siihen päästyä lähes kaikkiin sattuu. Isosti, ja omalla kohdallani jo mainitsemissani tulonsiirron asteissa. Itse yritän siis löytää vähiten kivuliasta tietä, enkä niinkään mahdotonta utopiaa.
Lienee rehellistä myöntää, että puolue ei kykene löytämään yhteistä linjaa talousakselilla. Talouspolitiikan suunnan puuttuminen ei todennäköisesti ole ollut suuri este vihreillekään. Ehkä moni kuitenkin voisi allekirjoittaa joitain löyhiä tavoitteita, vaikka että a) siirryttäessä perustuloon ansiotulottomien tulot eivät saisi laskea ja b) perustulon tulisi olla sidoksissa elinkustannuksiin tai jopa c) tulon tulisi olla verotonta noin 50 % mediaanipalkkaan (suhteellinen köyhyysraja) asti. Lisäksi tulisi sitoutua, että budjettiriihessä asiat käytäisiin läpi rationaalisesti asiantuntijoita kuunnellen, eikä velkaa oteta populistisesti liikaa. Näin ihan ilmaan heitettyinä ajatuksina. Itse en pidä siitä, jos talouspoliittinen idealismi (esim. libertarismi) määrää dogmaattisesti keinot joilla tavoitteisiin yritetään päästä; talous on tiedettä, joskin hyvin vaikeasti ennustettavaa.

Ympäristöpolitiikassa varmaankin moni olisi yhtä mieltä siitä, että pakottaminen ja ohjaaminen juuri tiettyyn päästöjenvähentämiskeinoon on väärin. Saastuttaja maksaa, siinä se.

Luulen että joitakin asioita löytyy, jotka lähes kaikki ehdokkaat sekä vaaliliitossa olevat liberaalit voivat allekirjoittaa.