Vs:Millainen Piraattipuolue?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Millainen Piraattipuolue? Vs:Millainen Piraattipuolue?

Julkaisija Vastaukset
ikajaste # Posted on 21.4.2011 at 9.06
Profiilikuva käyttäjästä ikajaste

Hei!

Alkajaisiksi mainittakoon etten ole aiemmin juurikaan Piraattipuolueen jutuissa ollut mukana koska henkilökohtaisesti haluan toimia politiikassa asialinjalta enkä karnevalistisesti Piraattilipun alla.* En myöskään äänestänyt näissä vaaleissa Piraatteja johtuen ärtymyksestäni esillä olleita pelle-ehdokkaita kohtaan (joskin voi olla että Lilja tai Kaj olisivat mainioudellaan siitä huolimatta keränneet ääneni jos vain vaalipiirirajat eivät olisi tulleet vastaan). Voitte siis laskea sanottavalleni painoarvon tämän perusteella. :)

Tämä keskustelu on kuitenkin niin lupaavaa että teki mieli osallistua!

Piraattipuolueen laajentaminen** arvoliberaaliksi puolueeksi kuulostaa loistavalta ajatukselta! Tämä 1) toisi pohjaa ajettujen asioiden taustalle, joka tuo äänestäjälle turvaa ja koherenssia, 2) auttaisi profiloitumaan pois ”mulle hei ilmasta waree” -mielikuvasta,*** jonka raflaava ”Piraatti”-nimi väistämättä tuo mukanaan. Jos valitaan raflaava nimi, pitää tehdä töitä sen eteen että saadaan väännettyä sen mielleyhtymät oikeaan suuntaan. Tämä olisi hyvä askel siihen suuntaan.

Eryityisen fiksuna näen Shakaalin mainiossa viestissä esittämän ajatuksen laajentaa ”Piraatti”-termi kattamaan tietynlaisen laajemman piraatti -vapausfilosofian. Tässä on jo valmiina yhteyksiä romantisoituihin kulta-ajan merirosvoihinkin – Jackillekin laiva edustaa nimenomaan vapautta ja omaa päätösvaltaa elämästä. Käytännössä tämä filosofia ei toki poikkeaisi niistä asioista mitä PiPu nyt ajaakin. Sitä en tiedä miten tämä termin laajennus käytännössä saataisiin ajettua läpi, mutta idea on hieno.

Mutta mikäli puoluetta lähdetään laajentamaan, on tärkeää ottaa huomioon se mitä tässä keskustelussa on säikähdetty: Puolue ei saa levitä käsiin. Aatteen on hyvä olla taustalla selittämässä, mutta puolueen omintakeiset asiat, se piracore, täytyy kuitenkin pitää voimakkaasti fokuksessa. Laajennettaessa puolueen taustaa tällä tavalla on tosiaan riski siitä että se aatepohja lipsuu puolueen määrittäväksi tekijäksi, jolloin nyt fokuksessa olevat asiat uhkaavat jäädä yhdeksi monen joukossa. Ja ne eivät todellakaan saa jäädä, koska muita arvoliberaaleja asioita on jo aktiivisesti ajamassa muitakin puolueita.

On tehtävä siis ero sen välillä mitä Piraattipuolue 1) kannattaa, ja 2) ajaa. Viesti olisi siis että me kannatamme kaikenlaisia arvoliberaaleihin arvoihin sopivia asioita, mutta me ajamme kuitenkin pääsijaisesti Piraattiliikkeen keskiössä olevia asioita – niitä joita Kaj mainiosti listasi.

Kun tämän riskin kuitenkin tiedostaa en näe että laajentaminen aiheuttaisi mitään ongelmaa, koska käytännössä PiPu tosiaan on jo nyt suurilta osin arvoliberaalilla pohjalla.

Yksi huolestuttava piirre tässä keskustelussa on ollut viitteet äänestäjien kalasteluun. Toki sitä kannattaa miettiä mikä resonoi äänestäjissä ja mikä ei – puhumattakaan puolueen imagosta huolehtimisesta! Mutta äänestäjien kalasteluun ei pidä sortua itsetarkoituksellisesti. (En usko että kukaan tässä ketjussa siihen sävyyn kirjoittaneista edes tarkoittikaan itsetarkoituksellista kalastelua, mutta viestit on helppo tulkita niin.) Tärkeintä on ajaa sellaista politiikkaa joka on oikein, ja huolehtia siitä että oma viesti menee mahdollisimman hyvin perille äänestäjille. Politiikkaa ei kuitenkaan tule ruveta muokkaamaan vinoutuneeseen suuntaan vain tavoitellakseen äänestäjiä, vaikka tämä tuntuukin julkisessa poliittisessa diskurssissa olevan hämmentävän hyväksyttävää puuhaa.

Itse pitäisin todella paljon myös siitä että puolue suuntautuisi lisäksi tiede & teknologia -asioita puolustavaksi puolueeksi. Tämä tuntuisi myös sopivan todella hyvin piraattien yleiseen aatemaailmaan. Täytyy kuitenkin huomata että vastoin kuin arvoliberaliuden mukaanotto, tämä todellakin olisi samalla puolueen laajentamista. Laajentaminen ei kuitenkaan itsessään ole huono asia, etenkin kun hassu puoluepoliittinen järjestelmämme kovasti vetää siihen suuntaan. Siitä huolimatta kaikeasta ei todellakaan tarvitse olla mielipidettä – ei isoillakaan puolueilla ole.

Erityisen hieno tämä laajennus olisi, jos se vieläpä pohjustettaisiin ottamalla mukaan arvomaailmaan se että Pirattipuolue olisi voimakkaasti rationaalisuutta painottava. Tämän kuitenkin pitää sitten näkyä myös käytännössä, koska teoriassahan kaikki puolueet ovat rationaalisia. Rationaalisuuden pitää siis näkyä silloinkin kun se on poliittisesti epämukavaa. Eli jos ollaan oltu väärässä se on myönnettävä, ja jos hyvä ehdotus tulee väärästä leiristä, sitä on kannatettava silti selvästi. Kaj pystyy varmasti noudattamaan tätä hetkeäkään empimättä, ja muutenkin piraatit tuntuvat olevan näiltä osin fiksuja, mutta tässä voisi silti olla paikka puolueen sisäiselle koulutukselle, tjsp. Irrationaalisuuteen kun on helppo lipsua. Tiukka rationaalisuus ei kuitenkaan tarkoita tunteetonta äärilaskelmallisuutta, vaan se voi perustua myös ihmisläheiselle arvopohjalle. Rationaalisuus on oikeastaan vain tapa, ei arvo. Tämä täytyisi myös tuoda esiin puolueen imagossa, rationaalisuudesta kun tulee helposti mielukuva kylmästä laskelmoinnista.

Eritysen hyvä puoli rationaalisuuden korostamisessa olisi äänestäjälle tuleva turva siitä, että vaikka joku piraattiehdokas edustaisikin itsen kanssa vastakkaista aatetta, niin ainakin tämän kanssa pystyy varmasti keskustelemaan asiasta rationaaliselta pohjalta. Tiedä vaikka saisi käännettyä tämän mielipiteenkin, se kun kuuluu osana rationaalisuuteen.

Kuten täällä on tuotu esiin, asioista on aina hyvä puhua tarkkoja termejä tuntemattomien kielellä. Ei siis ”arvoliberaaliutta”, ”rationaalisuutta”, ”logiikkaa”, ”argumentaatiota”, ”premissejä” vaan ”järkeä”, ”perusteluja”, ”jokainen saa olla just sellainen kuin itse haluaa”, jne. Mutta tästä huolimatta termit olisi silti hyvä tuoda esiin niille jotka ovat niiden kanssa tuttuja – sillä varsin monet potentiaalisista äänestäjistä varmasti tuntevat ne, ja niillä on nopeampi ja tarkempi selittää mistä on kyse. Tämä on tietysti viestinnällinen haaste sinänsä, ehkä termejä voisi käyttää puolueen teksteissä suluissa täsmentämässä, tms, en osaa sanoa. Jos muuten arvoliberaliudesta puhutaan, kannattaa sen yhteydessä tuoda esiin ero markkinaliberaliuuteen sekaannusten välttämiseksi.

Vielä yksi puolueen imagolle tärkeä (ja muutenkin tärkeä) asia olisi tuoda voimakkaammin esiin ajatuksia siitä mistä piraattitulevaisuudessa saadaan rahat digitalisoidun taiteen tuottamiseen. Tiedän että piraateilla on tästä paljonkin ajatuksia, ja parhaimmillaan ongelma – jos sitä edes on – saattaa jopa ratkaista itse itsensä. Tavallaan olen myös sitä mieltä ettei sen miettiminen edes kuulu piraattiagendaan. Mutta se ei imagollisesti paljoa lämmitä. ”Piraatit eivät välitä artistien tuloista” on ikävä kyllä edelleen se virhekäsitys joka on vallalla. Ja minä ainakin välitän, todella paljon. Tässäkin on tärkeintä jo pelkästään se että asia tuodaan esiin, että se on jotain mikä on meille tärkeää pohtia. Kuitenkin esimerkiksi täällä Kajn esittämistä pointeista se puuttuu kokonaan.

Vaikka itse kannatan perustuloa lähes yhtä voimakkaasti kuin piraattiaatetta, ja minua lämmittäisi kovasti nähdä se osana Piraattipuolueen agendaa, siltikään en ymmärrä miten perustulon ajaminen voisi olla koherentti osuus piraattiaatetta. Se voisi toki toimia tietynlaisena perusteluna sille mistä rahaa tulee, mutta mielestäni yhteys on hieman kaukaa haettu. Parempi kuitenkin pysyä puoluetasolla irti talouspolitiikasta. Toisaalta perustulo kyllä on sellainen poliittinen ratkaisu jonka pitäisi sopia niin vasemmistolle (turvaa vähäosaisille) kuin oikeistollekin (työ ja yrittäminen kannattavaksi, ei hyysäystä), joten siinä mielessä sen ajaminen ei aja PiPua vas-oik akselilla yhtään mihinkään.

Lyhyesti: Minun mielestäni olisi fiksua jos Piraattipuolueesta tulisi arvoliberaalille pohjalle rakentuva puolue, joka painottaa rationaalisuutta, jonka tavoitteena on myös edistää koulutusta, tiedettä ja teknologista kehitystä. Mutta tämä siten, että puolue ajaa selkeästi keskiössä vain niitä piraattiliikkeen keskeisiä asioita (piracore) joita on jo aiemmin tuotu esille.


* – Sen asialinjan käytännön kaiku kohderyhmään taidettiin nähdä edesmenneessä TYP:ssä, joten myönnän toki tappioni. Eikä tämä thread ole minusta fiksu paikka keskustella nimestä muutenkaan, tämä on Piraattipuolue ja sillä selvä.

** – Oikeastaan ”laajentaminen” pitäisi olla lainausmerkeissä, sillä kuten on todettu, PiPun suositut edustajat (eli äänestäjäkunta) taitavat jo käytännössä ollakin arvoliberaaleja, joten PiPu oikeastaan on jo arvoliberaali, vaikkei sitä vielä suoraan sanokaan.

*** – En kyllä ole vakuuttunut että tekijänoikeuden karsiminen on kuiteknaan perusteltavissa arvoliberaliudella, mutta moni muua asia on, ja samaa kaikua niissä kyllä on.