Vs:Mitä on epäkaupallinen kopiointi?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Mitä on epäkaupallinen kopiointi? Vs:Mitä on epäkaupallinen kopiointi?

Julkaisija Vastaukset
HarriKivisto # Posted on 4.6.2009 at 12.39
Profiilikuva käyttäjästä HarriKivisto

uuspiraatti kirjoitti:
Quote:Kestää enintään kaksi tuntia kopioida 85 miljoonaa dollaria maksanut ”Pink Panther 2” ja tuloksena on 100% sama tuote.

En tiedä, oletko koskaan tarkkaillut torrentsivustoja ja niille ilmestyviä torrentteja, mutta ensi-illasta kestää kyllä oikeasti aika paljon enemmän kuin se kaksi tuntia, että elokuva on vertaisverkkolevityksessä. Ja jos haluaa että levityksestä löytyisi jotain muuta kuin käsikameralla kuvattu versio tai muuten luokaton tekele, saa odottaa joko screeneriä (näiden ilmestyminen vaihtelee suuresti johtuen useasta tekijästä) tai sitten DVD-julkaisua, mistä versio voikin jo päätyä levitykseen parissa tunnissa. Mikäli elokuvien tekijät julkaisisivat DVD:n samalla kuin elokuva tulee ensi-iltaan, homma toimisi eri tavalla.

Toisinaan versioita vuotaa levitykseen ennen aikojaan, usein keskeneräisinä. Tällöin ongelmana on itse vuoto, minkä laillista asemaa ei Piraattipuolue ole toiminnallaan muuttamassa.

Quote:
Jos olisi joku parempi tapa tienata, sitä käytettäisiin jo. Ainoa mahdollisuus että elokuviin sijoitettaisiin (huomattavasti) vähemmän tai laatua heikennettäisiin esimerkiksi mainoksilla.

En tiedä oletko pannut merkille, mutta product placement on viime vuosina lisääntynyt hurjasti suuren budjetin elokuvissa. Muistan kun Pyhimyksen tullessa puhuttiin paljon ”uudesta” ilmiöstä. Bondeissa sitä on käytetty toki jo pitempään mutta nyt lisääntyvässä määrin. Harvemmin ansaintamalli muuttuu yössä kategorisesti toiseksi. Olisikin suorastaan outoa mikäli suuret tuotantoyhtiöt yllättäen tekisivät 180 asteen käännöksen ja muuttaisivat perinteiset ansaintamallinsa uusiin. Sen sijaan näemme tälläkin hetkellä useita ansaintamalleja samanaikaisessa käytössä. Teatterissa maksavat asiakkaat eivät lisääntyneestä nettilatailusta huolimatta ole vähentyneet, joten tämä ansaintamalli tuskin on vielä vähään aikaan menettämässä merkitystään. DVD-myynnin suhteen olen sen verran skeptinen, että uskon sen menettävän jonkin verran volyymiään ajan myötä; toisaalta nettijakaminen ja siihen liittyvät palvelut kasvattavat suosiotaan.

Lyhyesti ottaen, näitä parempia tapoja käytetään jo, mikä tosin ei tarkoita sitä, ettei olisi olemassa hyviä tapoja, joita ei vielä käytetä. Luottamuksesi vapaisiin markkinoihin on tervettä, mutta en ymmärrä, miksi et luota siihen, että markkinat kykenisivät sopeutumaan monopolien ja niihin liittyvien valtion valvomien etuoikeuksien vähittäiseen purkamiseen. Monopoliasemaan perustuva liiketoiminta ei ole erityisen uudistuvaa, koska uudistukselle ei tavallisesti ole sitä markkinoiden edellyttämää tarvetta. Tämä on yksi syy siihen, että uusia luovia ansaintakeinoja ei ole käytössä siinä laajuudessa kuin voisi olla. Laiton lataaminen on jo pitempään heikentänyt tekijänoikeusmonopoleja ja siten luonut vähitellen enemmän tarvetta uudistuksiin.