Vs:Mitä on epäkaupallinen kopiointi?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Mitä on epäkaupallinen kopiointi? Vs:Mitä on epäkaupallinen kopiointi?

Julkaisija Vastaukset
Nuppi # Posted on 25.6.2009 at 9.08
Profiilikuva käyttäjästä Nuppi

Teppo kirjoitti:
Quote:
Se ei tunnu pääsääntöisesti haittaavan. Kiusallisi nuo suojaukset on, sitä en kiistä. Toisaalta, julkaisijalla on kaikkeen tähän oikeus ja pitääkin olla. Kuluttaja sitten ostaa jos ostaa, nyt ostaa.

Mutta ei se mene kenenkään oikeustajuun, että syyllistyy johonkin rikkomukseen/rikokseen katsoessaan, jollain tietyllä softanpätkällä omistamiaan DVD-elokuvia.

Helppohan se on sanoa, että ”Kuluttaja ostaa jos ostaa”, kun tuotteeseen on jollain monopoli. Kilpailua ei pääse syntymään mm. palvelulla. Etkä voi mennä toiseen kauppaan ostamaan samaa tuotetta, mutta joka olisi DRM vapaa tai käyttöehdoiltaan sallivampi. Tässä pitäisi tulla ehdottomasti enemmän kuluttajaa vastaan. Erikoista on myös se, että nykyään melkein jokainen kannettava laite ja DVD-soitin tukee DivX ja XviD formaatteja, kun käyttöehdot kuitenkin kieltää omien DVD-elokuvien muutamisen kyseisiin muotoihin.

Noh, onneksi suomessa on omaan käyttöön lataaminen vain moitittavaa, siis lakiteknisesti itselleni olisi turvallisempaa ladata netistä ne muuten ostamansa leffat kuin hankkia ne DVD:llä ja katsella sitten VLC:llä.

Teppo kirjoitti:
Quote:
Ihmisen vapauteen kuuluu myöskin tehdä vapaasti kauppaa ja myydä teoksiaan. En ymmärrä miksi waretus nyt olisi joku pakollinen asia, joka nyt vain pitää vetää läpi. Toki ymmärrän pointin kuluttajan kannalta, mutta entäs se tekijä/myyjä? Kai silläkin pitää olla sijaa sanoa?

Mikään nykyinen laki ei kiellä omien teoksien vapaata kauppaa ja myymistä. Eikä yksityiseen käyttöön kopioiminen vie tätä oikeutta pois. Näinhän on tehty jo vuosikymmenet kasettien ja diskettien kanssa. Nauhoitettu radiosta, televisiosta ja kavereilta. Minun mielestä tekijän/myyjän ja kuluttajan oikeudet pitää tasapainottaa. Lakimuutos 2006 kallisti vaakakupin liian kauas kuluttajista.

Teppo kirjoitti:
Quote:
Kiinat sun muut ei asiaan liity millään lailla. Tai sillä tavoin, jos ajatellaan, että asiat pitää pistää kommunismin kaltaiseen muottiin ja sitä pitää sitten suojella millä hinnalla tahansa.

Tekniikan kannalta liittyy hyvinkin oleellisesti. Tosin meidän tilanteessa korvaa kiinan valtio MPAA/RIAA kumppaneilla. Ne pitää päästää määräämään ja kontrolloimaan koko internettiä, jos halutaan nitistää merkittävissä määrin waretus. Toisaalta muuhun yksityiseen kopioimiseen tällä ei olisi vaikutusta ellei sitten luoda jotain stasi2 joka saisi oikeudekseen ratsianomaisesti tutkia ihmisten kännykät läppärit ja mp3 soittimet.

Teppo kirjoitti:
Quote:
Niin minäkin korostan. Korostaisin myöskin siinä tapauksessa, jossa waretusta oltaisiin laillistamassa. Mahdollisesti se ei toimisikaan, kuten piraatit nyt kertovat.

Miksei toimisi? Ihan samalla tavalla radiot soittaisivat sitä iskelmää ja poppia, idols ja popstars pyörisi teeveessä, isot starat keikkailisivat isoilla areenoilla ja pikkustarat pubeissa? Mikä oikeasti muuttuisi?