Vs:Mitä on epäkaupallinen kopiointi?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Mitä on epäkaupallinen kopiointi? Vs:Mitä on epäkaupallinen kopiointi?

Julkaisija Vastaukset
Teppo # Posted on 25.6.2009 at 10.33
Profiilikuva käyttäjästä Teppo

Nuppi kirjoitti:
Quote:
Mutta ei se mene kenenkään oikeustajuun, että syyllistyy johonkin rikkomukseen/rikokseen katsoessaan, jollain tietyllä softanpätkällä omistamiaan DVD-elokuvia.

Helppohan se on sanoa, että ”Kuluttaja ostaa jos ostaa”, kun tuotteeseen on jollain monopoli. Kilpailua ei pääse syntymään mm. palvelulla. Etkä voi mennä toiseen kauppaan ostamaan samaa tuotetta, mutta joka olisi DRM vapaa tai käyttöehdoiltaan sallivampi. Tässä pitäisi tulla ehdottomasti enemmän kuluttajaa vastaan. Erikoista on myös se, että nykyään melkein jokainen kannettava laite ja DVD-soitin tukee DivX ja XviD formaatteja, kun käyttöehdot kuitenkin kieltää omien DVD-elokuvien muutamisen kyseisiin muotoihin.

Noh, onneksi suomessa on omaan käyttöön lataaminen vain moitittavaa, siis lakiteknisesti itselleni olisi turvallisempaa ladata netistä ne muuten ostamansa leffat kuin hankkia ne DVD:llä ja katsella sitten VLC:llä.

Monimutkaistahan tuo on, kun toisaalta pitäisi estää luvaton kopioiminen, mutta toisaalta tekniikan takia olla suojaamati. En kuitenkaan näe waretuksen vapauttamista ratkaisuksi, koska se tarkkoittanee muunkin, kuin digitaalisen materiaalin vapauttamista, ainakin jos kaikki muutkin piraattien ajatukset menisivät läpi.

Nuppi kirjoitti:
Quote:
Mikään nykyinen laki ei kiellä omien teoksien vapaata kauppaa ja myymistä. Eikä yksityiseen käyttöön kopioiminen vie tätä oikeutta pois. Näinhän on tehty jo vuosikymmenet kasettien ja diskettien kanssa. Nauhoitettu radiosta, televisiosta ja kavereilta. Minun mielestä tekijän/myyjän ja kuluttajan oikeudet pitää tasapainottaa. Lakimuutos 2006 kallisti vaakakupin liian kauas kuluttajista.

Käytännössä piraattien ehdotus veisi (vaikkei kielläkkään) teoksien myymisen. Jos vaikka nyt olisikin jollain ”miestä” ostaa hyviksi todetut levynsä ihan vain, koska näillä argumenteilla tälläinen laki saatiin läpi, niin tulevilla sukupolvilla tuskin on. Heillä ei olisi mitään painolastia maksaa mistään.

Nuppi kirjoitti:
Quote:
Tekniikan kannalta liittyy hyvinkin oleellisesti. Tosin meidän tilanteessa korvaa kiinan valtio MPAA/RIAA kumppaneilla. Ne pitää päästää määräämään ja kontrolloimaan koko internettiä, jos halutaan nitistää merkittävissä määrin waretus. Toisaalta muuhun yksityiseen kopioimiseen tällä ei olisi vaikutusta ellei sitten luoda jotain stasi2 joka saisi oikeudekseen ratsianomaisesti tutkia ihmisten kännykät läppärit ja mp3 soittimet.

Edelleenkin, Kiinan jutut ei kuulu tähän asiaan. Heidän intrenssin on muualla. Ei heillä ole intressejä niinkään suojata tekijöiden rahoja, vaan maan kulissia.

Nuppi kirjoitti:
Quote:
Miksei toimisi? Ihan samalla tavalla radiot soittaisivat sitä iskelmää ja poppia, idols ja popstars pyörisi teeveessä, isot starat keikkailisivat isoilla areenoilla ja pikkustarat pubeissa? Mikä oikeasti muuttuisi?

Niin miksi se sitten toimisi? Monihan muuttuisi. Levyt on edelleenkin keino mainostaa itseään ja niitä mainostetaan julkisuudessa isolla rahalla ja tämän maksaa ”TO-mafiat”.
Oletko oikeasti edes tutustunut siihen puoleen, joilla mainitsemasi ”TO-mafiat” ja tekijät tekevät yhteistyötä?