Vs:Mitä on epäkaupallinen kopiointi?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Mitä on epäkaupallinen kopiointi? Vs:Mitä on epäkaupallinen kopiointi?

Julkaisija Vastaukset
Mikko Kunnari # Posted on 2.6.2009 at 17.35
Profiilikuva käyttäjästä Mikko Kunnari

Meillähän ei aiheesta ole vielä mitään lakitekstiä olemassa tai kiveen hakattuja tarkkoja pykäliä. Tälläinen kysymysten esittäminen on toistaiseksi paras tapa lähestyä asiaa, joten kiitokset näistä kysymyksistä. Voisimme julkaista näihin joskus ihan virallisetkin vastaukset ja keksiä sekä ottaa vastaan myös lisää kysymyksiä. En jaksa lukea kaikkea, mitä Kivistö on kirjoittanut ja joitain näkemyseroja meillä saattaa olla. Pyrin vastaamaan mahdollisimman lyhyesti.

Ensinnäkin itse käyttäisin sanaa yksityinen kopiointi. Olen jo pitkään marissut sanaa ”epäkaupallinen” vastaan, koska se ei ihan kerro koko totuutta.

1.Voinko jakaa uutta musiikkia/elokuvia verkkosivulla…

A. Jossa ei ole mitään muuta?
– Voit, jos sivustosi ei tuota tilillesi mitään plus-merkkistä. Ei edes välikäsien kautta kikkailemalla. Aika harvalla olisi varaa sijoittaa kaistaan ilman tuloja ja tarjota ilmaiseksi elokuvia jaeltavaksi. Musiikkiakaan ei missään laajassa mittakaavassa voisi käytännössä jaella.

B. Johon laitan mainoksia?
– Et voi.

C. Jota kasvatan kunnes myyn sen 1.6 miljardilla dollarilla?
– Voit, koska itse sivusto ei edelleenkään tuota mitään. Sivusto ilman tuloja ei kasva noin arvokkaaksi, varsinkaan kun kenellä tahansa olisi mahdollisuus tehdä itse samanlainen.

D. Jonka käyttäjiltä perin jäsenyysmaksun?
– Et voi.

2.Saanko asentaa uuden tietokonepelin…

A. Omalle tietokoneelleni?
– Tarkoitat netistä ladatun pelin? Kyllä.

B. Voittoa tavoittelemattoman yhdistyksen tietokoneelle?
– Tässä on varmaan eroa omalla mielipiteelläni verrattuna moniin muihin jäseniin. Mielestäni et voi, koska kyse ei ole yksityisestä kopioinnista ( eli ”kotikopioinnista” ). Tämä on yksi syy, miksi en halua puhuttavan ”epäkaupallisesta kopioinnista”.

C. Omistamani Internet-kahvilan tietokoneelle?
– Et voi.

3.Saako uutta 50,000 euron 3D-mallinnusohjelmistoa käyttää…

A. Voittoa tavoittelematon yhdistys ilmaisten elokuvien tekoon? Entä maksullisten elokuvien tekoon?
– Ei saa kumpaankaan. En katso suurella porukalla leffan tekemiseen tarkoitetun ohjelmiston kopioimista yksityiseen käyttöön kopioinniksi. Jos teet leffan kotona itseksesi, etkä saa siitä rahaa missään muodossa, niin voit.

B. Voittoa tavoitteleva yritys ilmaisten elokuvien tekoon? Entä maksullisten elokuvien tekoon?
– Ei saa.

4.Onko teidän ajamat lait samat riippumatta siitä onko teoksen tekijä suomalainen vai brasilialainen?
– Ovat tottakai. Jos kulttuurituotantoa halutaan tukea erikseen, joko ”pakosta” tai muuten vain, tukekoot jokainen kansa itse omiaan tahtonsa mukaan.

5.Aiotteko te muuttaa lait Suomessa riippumatta Euroopan Unionin jäseniä koskevista laista?
– Tällä hetkellä käsittääkseni yksityisen kopioinnin laillistaminen koskemaan myös nettiä on mahdollista. Esim. Espanjassa se on laillista nytkin. Vaikea näin ennakkoon sanoa miten toimittaisiin, jos EU:sta säädettäisiin siihen jotain. Toisaalta kansainvälinen piraattiliike leviää aika lailla kaikkiin maihin ja toivottavasti piraattipuolueet myös saavat tulevaisuudessa oman ryhmänsä EU:iin.

6.Mikäli saatte vaatimuksenne läpi, onko teillä ulkopoliittista strategiaa kun Euroopan Unioni / Brasilia haastaa Suomen oikeuteen sopimusten rikkomisesta?
– Emme voisi tehdä lakia, joka on vastoin lakia. Jos siihen joudutaan, niin lakeja pitää muuttaa koko EU:n tasolla. Jos yksityinen kopiointi on mahdollista laillistaa Suomessa, niin ei kukaan voisi haastaa suomalaisia oikeuteen. Talouspakotteitakaan ei ole Suomea vastaan mahdollista käyttää.

EDIT: Tuli tehtyä postaus niin väljään ulkoasuun, että pistin juttua kasaan.