Vs:Mitä Piraattipuolue antaa muusikolle?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Mitä Piraattipuolue antaa muusikolle? Vs:Mitä Piraattipuolue antaa muusikolle?

Julkaisija Vastaukset
Diesel # Posted on 23.7.2011 at 6.46
Profiilikuva käyttäjästä Diesel

Tepon alkuperäiseen aiheelliseen kysymykseen ei ole löytynyt tässä ketjussa ainuttakaan sisällöltään merkittävää vastausta. Toiset puhuvat Teostosta kuin lesta perkeleestä ja toiset julistavat ”ilmaisen taiteen” ihanuutta kuin jehovan todistaja paratiisia.

Todellisuus (tiedän, koska olen päivittäin asian kanssa tekemisissä) on kuitenkin jo tänä päivänä sellainen, että muusikolla on mahdollisuus valita mitä reittiä ja millaisilla keinoilla musiikkiaan julkaisee. Jokainen voi laittaa oman biisinsä omille nettisivuilleen ihmisten kuunneltavaksi, ja myös pyytää tiedostosta halutessaan hinnan. Tällaista liiketoimintaa ei tässä maassa kukaan rajoita. Muusikko voi myös itsenäisesti, ilman minkäänlaisen levy-yhtiön rahoitusta ja tukea, saada levynsä kansainvälisten nettikauppojen hyllylle varsin kohtuulliseen hintaan (lue: muutama kymppi / albumi). On siis täysin perusteetonta väittää, että nykyjärjestelmässä muusikolla ei ole valinnan varaa: todellisuudessa piraattipuolue on vähentämässä muusikon valinnanvapautta pakottamalla hänen tuottamansa hyödykkeen ilmaiseen jakeluun. Samalla rikottaisiin YK:n ihmisoikeuksien julistuksen kohtaa, jossa yksilölle asetetaan oikeus määritellä oman työnsä arvo. Mutta tällaista oikeuttahan ei tietenkään taiteilijoilla ja muusikoilla saisi olla – entä jos tämä oikeus otettaisiin pois myös sinulta, arvon piraatti?

Olisiko piraattipuoleen kannattajat itse halukkaita luopumaan nykyisestä toimeentulostaan ja siirtymään ”perustulon” piiriin? Entä, kuinka moni muilla aloilla toimeentulonsa tekevistä ihmisistä väittää tekevänsä töitä firmassa joka on olemassa ”työntekijöitä eikä voitontuottamista varten”? Onko kukaan piraattipuolueen edustajista esittänyt, mistä rahat tällaiseen ”perustuloon” otetaan, ja ketkä kaikki sellaisen saajiksi oikeutetaan? Olisiko piraattipuolueen työssäkäyvä kannattaja valmis siihen, että hänen työnsä arvon mukaisesti maksavat asiakkaat/työnantaja saisivat oikeuden maksaa palkkaa ”jos haluaa tukea työntekijää”, ja muutoin työtehtävät hoidettaisiin tietenkin mielellään ilman korvausta?

Olen parin vuoden ajan aidosti yrittänyt löytää piratismista edes jotain järkeä. Edelleen ainut looginen ja ymmärrettävä perustelu piratismin kannattamiseen on yksilön itsekäs halu saada ilmaiseksi. Tämä halu puetaan korulauseisiin, utopistisiin haavekuviin ja samalla pyritään piirtämään vastapuolesta mahdollisimman ruma kuva (piraatit kun tietenkin ovat pienen ihmisen asialla monikansallisia jättikorporaatioita vastaan), mutta asian ydin pysyy muuttumattomana. ”Minä haluan saada ladata ilmaiseksi. Minä haluan! Minä! Haluan!”