Vs:Mitä Piraattipuolue antaa muusikolle?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Mitä Piraattipuolue antaa muusikolle? Vs:Mitä Piraattipuolue antaa muusikolle?

Julkaisija Vastaukset
JuhoR # Posted on 25.7.2011 at 14.01
Profiilikuva käyttäjästä JuhoR

Omasta mielestäni joku taisi ilmaista tässä keskustelussa ettei Piraattipuolue pyri karsimaan eri musiikin jakamisen keinoja, vaan pyrkii tekemään musiikin epäkaupallisesta jakamisesta laillista. Tämä siis tarkoittaa että jos muusikko laittaa levitykseen kappaleen, voi joku tavan tallaaja levittää sitä kavereilleen joutumatta siitä vastuuseen. Tämä ei tarkoita sitä että levy-yhtiöt tuhottaisiin täysin ja toiminta kiellettäisiin: tietysti kaikkien muutostenkin jälkeen varmasti olisi levy-yhtiöitä, ne vain joutuisivat sopeutumaan. Sitäpaitsi pitäähän ottaa huomioon että me täällä Suomessa voimme vaikuttaa ainoastaan Suomeen. Emme voi päättää asioita muiden maiden puolesta toistaiseksi, joten suuremmat kansainväliset levy-yhtiöt eivät paljonkaan hetkahtaisi pienen Suomen lakimuutoksista, hiukan niiden toiminta täällä hankaloituisi, muualla maailmassa tilanne ei muuttuisi paljonkaan (paitsi jos Piraattiliikkeen suosio nousisi räjähdysmäisesti kaikkialla maailmassa). Työn arvon voi jokainen määrittää, mutta sen mitä tekijänoikeudet kattavat on silti korkeamman tahon säädettävissä. Yhteiskunnan kehityksen kannalta on parempi jos tekijänoikeuksia järkevöitetään jotta olemassaolevaa tietoa voidaan hyödyntää. YK:n ihmisoikeuksien julistus on laadittu 1948, jolloin maailma oli erilainen paikka. Vaikka suurimmalta osin sen sisältö on vieläkin täysin pätevä täytyy uudistuvassa maailmassa ottaa huomioon uusia asioita. Käsittääkseni piraatit eivät vastusta ihmisoikeuksia, aivan päinvastoin!

Perustulosta pitäisi varmaankin keskustella muualla, mutta koska toit sen esiin pitää minun asiasta puhua! Itseasiassa perustulohan on todellakin perustulo. Se on jokaisen kansalaisen kuukausittain saama rahamäärä joka luo turvaa, eikä pakota ketään luopumaan nykyisestä toimeentulostaan. Jos kansalaispalkka tulisi käyttöön turvaisi se muusikoiden ja muiden taiteentekijöidenkin toimeentuloa, sillä he saisivat kuukausittain tietyn määrän rahaa huolimatta siitä kuinka paljon saavat musiikkiaan myydyksi. Luonnollisesti kaikki mikä myydään on lisätuloa. Perustulo korvaisi aikaisempaa sosiaalijärjestelmää, jolloin osa varoista tulisi luonnollisesti aikaisemman sosiaaliturvan piiristä ja loppu lisätulojen verotuksesta.

Viimeiseen kannanottoosi minun täytyy sanoa sen verran, ettei puolue ole käsittääkseni kuin ottanut kantaa siihen miten muita ihmisiä on tuomittu tekijänoikeusrikkomuksista ja millaisia toimia piratismia vastaan on tehty. Nuo toimet ovat se kaikista suurin ongelma, sillä ne ovat usein vähintäänkin kyseenalaisia ja saattavat rajoittaa ihmisten yksityisyyttä ja sananvapautta, jotka nekin mainitaan YK:n ihmisoikeuksien julistuksessa.

Tätä keskustelua luettaessa näen Piraattipuolueella olevan edessään (ja myös takanaan, mutta sitä ei vieläkään onnistuttu kaatamaan) haaste: meidän pitää kehittää malli joka sopii jokaiselle suomalaiselle. Ajatuksemme tekijänoikeuksien peukaloimisesta yhä kaikista pyrkimyksistä huolimatta tuo suurelle osalle suomalaisista mieleen sen, että yritämme viedä leivän muusikoiden suusta ja tuhota heidän uransa ja samalla suomalaisen kulttuurin. Tälläinen mielikuva ei todellakaan ole edullinen puolueelle. Suomalaisille on tärkeää että suomalainen kulttuuri säilyy elinvoimaisena, eli esimerkiksi suomalainen muusikko saa elantonsa. Minun mielestäni Piraattipuolueen pitää lisätä tavoitteisiinsa nimenomaan suomalaisen taiteen tukemisen, meidän ei piirissämme tarvitse miettiä vakavasti maailmanlaajuista musiikkibisnestä, vaan keskitytään suomalaiseen taiteeseen: kuinka saamme sen turvattua kun pääsemme toteuttamaan muita tavoitteitamme? Se on tämän hetkinen suuri haaste: jonkinlaisen mallin kehittäminen auttaa meitä saamaan ihmisiä puolellemme tulevissa vaaleissa ja puhdistaa sen mielikuvan jonka ihmiset ovat päässään kehitelleet meistä. Jos taas parannettavaa ei ole, vaan suomalaiset muusikot voivat hyvin, ei ongelmaa ole ja se pitää tehdä selväksi kaikkialla. Jos emme kykene turvaamaan suomalaisia taiteilijoita on mielestäni meidän pakko keventää tavoitteitamme tekijänoikeuksien alueella ja keskittyä muihin, omasta mielestäni tärkeämpiin, tavoitteisiimme. Ainakin itselleni tekijänoikeusasiat ovat tärkeysasteeltaan pientä esimerkiksi demokratian avoimuuteen, sananvapauteen ja yksityisyyden suojaan verrattuna.

Itselleni tulee mieleen yksi vielä hiomaton ajatus jota aikaisemmin keskustelussa mukana ollut Teppo pitäisi varmaankin kommunismina, sillä se voisi heikentää levy-yhtiöiden otetta ja niiden tuloja. Täytyy myöntää että en pidä kaupallisesta musiikkibisneksestä: en juuri välitä levy-yhtiöiden menestyksestä, vaan pidän tärkeämpänä artistien oikeuksia. Tässä mallissa taiteilija voisi toimia normaalia palkkaa ansaitsevana työntekijänä (esim. kiinteä kuukausipalkka johon vaikuttaisi esim. kokemus jne.) valtion hallinnoimassa organisaatiossa, joka ei olisi voittoa tavoitteleva yritys, vaan enemmänkin kulttuuria ylläpitävä järjestö jonka rahoitus tulisi esimerkiksi levytuotoista (koska voittoa ei välttämättä ole tarkoitus tulla voisi levyjä myydä halvemmalla = kuluttajan kynnys levyn ostoon pienempi), keikoista, materiaalin myynnistä kaupalliseen käyttöön, mahdollisesti sponsoreilta ja valtion avustuksista. Taiteilijoiden asioita hoitaisi siis uusi järjestö joka pyrkisi ylläpitämään nimenomaan suomalaista kulttuuria. Kyseinen järjestö voisi olla myös osa Yleisradiota tai toimia yhteistyössä sen kanssa hyödyntäen Ylen olemassaolevia resursseja, tällöin tosin voitaisiin joutua muuttamaan Ylen muuta toimintaa. Tälläisessä organisaatiossa työskentelevien muusikoiden ja muiden taiteilijoiden tuloihin eivät tekijänoikeuksien peukaloimiset vaikuttaisi niin paljon, aloittelevat taitavat muusikot saisivat mahdollisuuksia edetä urallaan ja syntyisi uusia vaihtoehtoja muusikoille. Luonnollisesti tässäkin tapauksessa muusikko voisi nimeä saatuaan siirtyä toiseen (esimerkiksi kansainväliseen) yritykseen tai perustaa oman yrityksensä eivätkä mitkään portit olisi lukittuina, uran luominen voisi helpottua!

Anteeksi että sivuutin aihetta välillä hyvinkin rankasti, tämä keskustelu vain herätti minussa ajatuksia. Olisin tietysti voinut luoda uuden viestiketjun aiheesta, mutta mitäs tuosta.

Huomattakoon että tämä viesti on vain minun omia mielipiteitäni.