Vs:Mitä Piraattipuolue antaa muusikolle?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Mitä Piraattipuolue antaa muusikolle? Vs:Mitä Piraattipuolue antaa muusikolle?

Julkaisija Vastaukset
Alejandro # Posted on 25.7.2011 at 22.44
Profiilikuva käyttäjästä Alejandro

Quote:Itselleni tulee mieleen yksi vielä hiomaton ajatus jota aikaisemmin keskustelussa mukana ollut Teppo pitäisi varmaankin kommunismina, sillä se voisi heikentää levy-yhtiöiden otetta ja niiden tuloja. Täytyy myöntää että en pidä kaupallisesta musiikkibisneksestä: en juuri välitä levy-yhtiöiden menestyksestä, vaan pidän tärkeämpänä artistien oikeuksia.

Kannattaa huomata, että ”artistilla” on ihan täydet kansalaisoikeudet tänäkin päivänä; kukaan ei ole pakottanut artistia levy-yhtiön rengiksi. Artisti on luultavasti itse halunnut siihen asemaan.

Hiukan ongelmallista kansallisen musiikinedistämisviraston kanssa on, että sinne syntyy aika nopeasti ns. portinvartijan virkoja, eli muutamat henkilöt päättävät, mikä on hyvää ja oikeaa musiikkia – omien mieltymystensä mukaisesti. Tämä ei ole utopistinen ajatus, vaan täyttä todellisuutta mm. elokuvapuolella, missä 1-2 tuotantoneuvojaa päättää käytännössä sen, minkälaisia elokuvia tässä maassa tehdään – omien mieltymystensä mukaisesti.

Ja kuka sitten on muusikko tai artisti, kuka sen päättää? Missä vaiheessa nuori, lupaava muusikonalku kohotetaan ammattikunnan jäseneksi?

Pitää myös muistaa Suomen kansan varsin yleinen mielipide minkä tahansa taiteen yhteiskunnallista tukemista kohtaan: ”pärjätköön markkinatalouden armoilla, niin kuin me kaikki muutkin”. Ja huomaamatta jää, että todellisuudessa taiteen ja kulttuurin kentillä työskentelevät ovat itse asiassa paljon yrittäjähenkisempiä kuin valtaosa suomalaisesta muusta työväestöstä, joka kykkii de facto suojatyöpaikoissaan ja ainoastaan kahdeksasta neljään, ei minuuttiakaan pidempään – jos lisäkorvauksista ei ole sovittu.

Suomalaisen rakastamia todellisia taiteilijoita ovat vain Kari Tapion (aina) ja Simo Silmun (kunhan on selvinpäin) kaltaiset tuntojen tulkit. Muut ovat epäilyttäviä postmoderneja haihattelijoita, jotka loisivat nettomaksajien rahoilla.

Lopuksi: mihin me tarvitaan koko ajan lisää ja lisää rahaa ja materiaa? Kysymys itse kullekin, niin muusikolle, levymogulille kuin piraatillekin!