Vs:Mitä Piraattipuolue antaa muusikolle?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Mitä Piraattipuolue antaa muusikolle? Vs:Mitä Piraattipuolue antaa muusikolle?

Julkaisija Vastaukset
Diesel # Posted on 3.8.2011 at 7.18
Profiilikuva käyttäjästä Diesel

Alejandro kirjoitti:
Quote:Itse pidän paljon järkevämpänä kehitystä, että talous ja ”tavaroiden” vaihdanta pyörii entistä enemmän immateriaalisen kuin materiaalisen ympärillä. Materian tuotanto ja kulutus tulee vielä tuhoamaan meidät.

Siksi on reilua ja järkevää, että ne, jotka tuottavat immateriaalista sisältöä, pystyvät elämään työllään. Tämän ei tarvitse olla ristiriidassa avoimen tietoyhteiskunnan kanssa.
Gagis kirjoitti:
Quote:Erityisesti informaation, kuten vaikka musiikin nuottien tai bittien jakaminen kavereille nimenomaan on laillisesti omistetun oman omaisuuden jakamista, ja keinotekoinen monopoli tätä rajoittamaan on vain väärin.
Ilmeisesti piratistien ajatusmaailmassa kaikki kopioitavissa olevan materiaalin/immateriaalin jakaminen on oman omaisuuden jakamista. Olen toki kuullut esim. ohjelmistoalalla työskentelevän ihmisiä, jotka tekevät työnsä pelkästään laittomasti kopioiduilla ohjelmistoilla. Omaan käsitykseeni taloudesta, ihmisten hyvinvoinnista ja toisen ihmisen oikeuksien kunnioittamisesta tällainen ei sovi. Kuinka tällainen henkilö perustelee itselleen sen, että hänellä itsellään on oikeus palkkaan työstä, jota tehdessä hän toteuttaa periaatetta, joka tekee hänen omasta alastaan arvottoman – ja ohjelmistotyöntekijöistä työttömiä?

Arvostan korkealle Alejandron esittämää ajatusmallia, jossa talous nähdään jatkossa pitkälti immateriaalisten ns. vapaa-ajan hyödykkeiden kauppana. Kuten todettua, ihmisen tietyt perustarpeet vaativat jatkossakin materiaa, mutta työn ja toimeentulon mahdollisuuksien säilyminen mielekkäällä tolalla, kuten myös maapallon elinkykyisenä säilyttäminen voisi nimenomaan perustua siihen, että kaupallinen toiminta keskittyy yhä enemmän immateriaaliseen. Olkoonkin, että immateriaalisen tuottamiseenkin todennäköisesti tarvitaan materiaalista. Ketjusta jää kuitenkin pois paljon ympäristöä kuluttavia seikkoja, mm. logistiikkaan liittyvät tekijät.

Audio-ohjelmistojen parissa olen myös törmännyt yritykseen, joka valmistaa yhtä tuotetta – kopiosuojausohjelmistoa, johon liittyy myös usb-tikku (iLok). Kun asiakas ostaa ohjelmiston, joka on liitetty tähän suojausjärjestelmään, hän ei voi käyttää ohjelmistoaan ilman, että hänellä on koneessaan kiinni juuri oma usb-tikkunsa, johon kyseisen ohjelmiston kyseinen kopio on liitetty. Vaikka mielelläni ajattelisinkin, että kopiosuojausala voisi olla tulevaisuuden nouseva bisnes, jolla tekijät pystyisivät paremmin rajaamaan alhaisen moraalin omaavia kuluttajia pois tuotteensa parista, lienee valitettavasti kuitenkin niin, että tuotteiden hintoihin ei voida tuoda kopiosuojauksen tuomaa lisähintaa kuin tietyillä erikoisaloilla.

Valitettavasti vain niin kovin moni kuluttaja katsoo henkilökohtaiseksi oikeudekseen ottaa ilmaiseksi kaiken, minkä ilmaiseksi voi saada, miettimättä yhtään tekonsa seurauksia muille.