Vs:Mitä Piraattipuolue antaa muusikolle?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Mitä Piraattipuolue antaa muusikolle? Vs:Mitä Piraattipuolue antaa muusikolle?

Julkaisija Vastaukset
Alejandro # Posted on 4.8.2011 at 22.17
Profiilikuva käyttäjästä Alejandro

Quote:Perustele nyt ihan oikeasti mitkä nämä negatiiviset seuraukset ovat? Ei ole mitään näyttöä siitä että niinkin altruistinen toiminta kuin jakaminen olisi kenenkään kannalta merkittävissä määrissä haitallista.

Itsehän pidän nykyisenkaltaista järjestelmää puolustavia ihmisiä aivan yhtä moraalittomina kuin sinä tunnut pitävän meitä. Näin se vain menee.

Mihin ihmeeseen perustuu ajattelu, jossa ihmiset jaetaan ”heihin” ja ”meihin” – jopa tällaisessa asiassa kuin musiikki, kulttuuri ja tekijänoikeudet?!

Vastakkainasettelu on äärettömän typerää sekä resursseja ja aikaa tuhlaavaa. Siinä ajassa ja sillä energialla, joka on käytetty tekijänoikeuksiin liittyvään juupas-eipäs-inttämiseen, josta jokainen tietää, ettei se johda mihinkään, olisi sävelletty aika monta ikivihreää musiikkiteosta ja luotu useita konkreettisia toimivia palveluita digitaalisen sisällön maksuttomaan ja maksulliseen levitykseen.

Uskomatonta sakkia. Rintamalinjojen molemmin puolin.

Nykyjärjestelmä ei ole mikään autuaaksitekevä totuus, jota ei voisi muuttaa. Siinä on paljon vikoja, jotka johtavat tekijöiden ja kuluttajien epäoikeudenmukaiseen kohteluun. Mutta myöskään piraattien ehdottamat mallit eivät ole absoluuttisen oikeudenmukaisia, vaan tiettyjen ryhmien näkökulmasta hyvin epäoikeudenmukaisia. Moraali on erinäköinen, näkökulmasta riippuen.

Mitä on tämä yksisilmäisyys ja mustavalkoisuus?! Tässä yhden totuuden maassa saa liikkua vain ääripäästä toiseen! Eikö todellakaan ole ratkaisua, joka varmistaisi maksimaalisen YHTEISEN hyvän? Piraatin näkökulmasta maksimaalinen hyvä voi olla muusikon näkökulmasta maksimaalinen surkeus, ja päinvastoin. YHTEINEN suunta ja näkemys puuttuvat. Jos pyrkii hyvään keinoja kaihtamatta (=unohtaen tietoisesti vastakkaisten ryhmien intressit), ei lopulta saa aikaan yhtään mitään hyvää. Suomalaisen yhteiskunnan menestys on perustunut konsensukselle ja yhteiselle, eri näkökannat ja väestöryhmät huomioon ottavalle politiikalle. Miksi tekijänoikeudet olisivat tässä suhteessa poikkeus?

Tekijänoikeuskorvaukset ja levy-yhtiöt halutaan piraattikeskustelussa usein liittää yhteen, ja laittaa niiden väliin yhtäläisyysmerkit. Tällä tavoin, korostamalla suuren monikansallisen levy-yhtiön pahuutta ja ahneutta, pyritään nollaamaan myös tekijänoikeuskorvauksien arvostus ja oikeutus. Mutta kun ne eivät ole lainkaan sama asia! Tekijänoikeuskorvauksia voi olla myös ilman ainuttakaan pahaa ja ahnetta levyjättiä. Se kun ei kuulosta kovin raflaavalta vaatia musiikintekijöiden ym. toimeentulon tuhoamista, siksi on kivempi puhua levy-yhtiöistä. Ja Madonnasta (joka luonnollisestikin tekee kaiken musiikin maailmassa, eikös juu).

Ai niin, keikkailustahan muusikko elää. Paitsi että läheskään aina biisin tekijä ei ole sama henkilö kuin sen esittäjä. Joku kirjoittaa hyvää musiikkia, mutta ei osaa esittää sitä. Toinen ei osaa vääntää biisejä, mutta esittää ne jumalaisesti. Nyky-yhteiskunta perustuu työnjaolle, ja jotenkin sen biisintekijänkin pitää elää. Tekijänoikeuskorvaus on ollut varsin toimiva tapa huolehtia asiasta.