Vs:Nuoret puhaltavat vaisusti piraattien purjeisiin

Etusivu Foorumit Uutisia maailmalta Nuoret puhaltavat vaisusti piraattien purjeisiin Vs:Nuoret puhaltavat vaisusti piraattien purjeisiin

Julkaisija Vastaukset
whiic # Posted on 16.11.2009 at 21.11
Profiilikuva käyttäjästä whiic

PiratismiSucks: ”Mitä ajattelisitte siitä, jos teillä olisi esim. ravintola mihin ostaisitte
raaka-aineet ja suurella vaivalla tekeisitte hyvää ruokaa. Sitten minä tulisin euroopan omistajan
elkein sisään, söisin mahani täyteen, sanoisin ”hyvää oli” ja poistuisin muina miehinä maksamatta.”

Tuo on lähempänä myymäläkleptomaania, joka pistää julkaisijan painattaman CD:n maksamatta povitaskuun piiloon.

”Piratismi”, erityisesti siinä muodossa kuin Piraattipuolue sitä tukee, ei ole varastamista vaan kopioiden tekemistä. Se olisi enemmänkin sitä, että sinä ravintoloitsijana ostat herneitä ja teet hernekeittoa… naapuriravintola ”piratisoi” sinua tekemällä myös samanlaista hernekeittoa varastamatta mitään sinulta.

On totta, että naapuriravintola ei toki joutuisi maksamaan samaa hintaa ”herneistänsä”, jos rinnastetaan sitä piratismiin, mutta fakta kuitenkin on, että piratismi kilpailee enemmän sen kanssa jätetäänkö kulttuuri nauttimatta, kuin sen kanssa että nautittaisiinko siitä monopolimarkkinoiden säätelemällä hinnalla. Tyypillinen piraatti on nuori, ja tyypillisen piraatin vuosipiratisointi on nelinumeroista, välillä viisinumeroistakin monopolihintojen mukaisesti. Mistä opintotuista tuon summan repisit, jos uskot tienestisi kärsivän piratismista? Eräät tutkimukset osoittavat, että ”varastamisen” lisäksi piraatit myös ostavat rahalla laillisia kopioita enemmän kuin ei-piraatit. Tähän voi syytä arvailla… ehkä piraatit ovat päässeet tutustumaan moniin artisteihin ja tyyleihin, kasvaneet siksi myös suvaitsevaisiksi, avarakatseisiksi ja uteliaiksi ihmisiksi (piratismi tukee kulutuskäyttäytymistä), tai ehkä kyseessä on siitä, että piraatit pääsevät tutustumaan yksittäisiin artisteihin jo ennen ostopäätöstä (piratismi hyödyttää eniten sitä artistia jota piratisoidaan eniten), tai yhdistelmä näitä kumpiakin.

Ravintolavertaus on siitäkin ontuva, että ahtaalle ajettu piraatti vähentää kulttuurin kulutustaan – ruoka sen sijaan on elinehto (joskin kotonaankin voi kokata). Näistä yhtenevyyksistä ja eroavuuksista keskustelu voi toki olla hauskaa läpänheittoa, mutta ei immateriaalioikeuksia voi todellakaan verrata fyysisen maailman materiaan. Se on lähtökohtaisesti huono vertaus, oli kyseessä ravintolalaskun maksamatta jättäminen, myymälävarkaus tai mikä hyvänsä reaalimaailman varkaus.

Immateriaalioikeuksien varkautta tapahtuu lähinnä lain kirjainta noudattaen: levytyssopimuksissa. Koska vain lain kirjainta noudattaen pystyy varastamaan toisen immateriaalioikeudet niin, että teoksen alkuperäinen tekijä menettää oikeudet tuotokseensa. Ironisesti, näitä todellisia immateriaalioikeuksien varkaita te ette varkaiksi kuitenkaan kutsu, toisin kuin ihmistä joka tutustuu teokseenne maksamatta tuon immateriaalivarkaan (esim. levy-yhtiö) myyntiartikkelista.