Vs:Nuorten tarpeet

Etusivu Foorumit Piraattipuolueen toiminta Nuorten tarpeet Vs:Nuorten tarpeet

Julkaisija Vastaukset
Mikko Kunnari # Posted on 15.6.2009 at 22.54
Profiilikuva käyttäjästä Mikko Kunnari

Itsekin aluksi mietin, että onko tämä niinkään PP:n asiaa. Suoranaisesti voisi kuvitella, että ei ole. Kuitenkin PP:llä on annettavaa tälläkin saralla. Seuraava kirjoitukseni on kuitenkin jokseenkin mutua, koska en hirveän tarkkaan ole nyt asiaan lähtenyt hakemaan tietoa.

Nuorista miehistä noin 50% on työttömänä. Toisaalta itseäni hieman kummastuttaa Suomen digitaalisen ajan asioihin liittyvän koulutuksen puute. Miksi meillä ei esimerkiksi ole erityisen menestyksekkäitä pelitaloja tai softataloja? Oman tietoni mukaan Kajaanista löytyy ainoa todella pelikeskittynyt koulutusohjelma, joka starttaa ekaa kertaa syksyllä. Mukaan mahtuu vaivaiset noin 20 opiskelijaa. Olen kuitenkin ollut paljon pelimodauksen yhteydessä tekemisissä Euroopassa eri media/pelikouluissa opiskelevien kanssa ja siellä alan koulutus on kyllä ihan eri maailmoissa.

Ongelmana tuntuu olevan lisäksi ohjelmistoalan yritysten syntymisen yhteiskunnallisen tukemisen puute. Itsellä on myös sellainen kuva, että suomalaisia ohjelmoinnin guruja vaivaa myös pieni asennevamma suhtautumisessa kaupallisiin ohjelmistoihin, peleihin ja Windowsiin alustana, jolloin ei tahdo löytyä hyviä riittävän kokoisia kaveriporukoita aloittelemaan uusia alan bisneksiä. Ehkä esimerkiksi tällaisissa asioissa Piraattipuolue osaisi auttaa. Tällä alalla on myös pienet aloituskustannukset ja riskit, ja se on myös niitä harvoja aloja mitä Suomessa kannattaa tulevaisuudessa edes harjoittaa.

Toinen ala voisi olla esimerkiksi mallinnus, joka toki liittyy myös peleihin, mutta erityisesti ajan takaa animaatioita ja 3D tekniikan käyttöä elokuvatuotannossa.

Tällaiset alat vaativat todella suurta osaamista, paljon koulutusta ja harjoittelua, eivätkä synny itsestään tyhjästä. Nuoret miehet ovat kuitenkin juuri niitä, jotka ovat otollisia henkilöitä näille aloille.

Mitä sitten tulee mielenterveysongelmiin, niin niihin en osaa sanoa kyllä mitään. Miten PP:n agendalla ja tietoyhteiskuntaosaamisella voisi vaikuttaa niihin?