Vs:Ota kantaa yhdistyslakiin

Etusivu Foorumit Piraattipuolueen toiminta Ota kantaa yhdistyslakiin Vs:Ota kantaa yhdistyslakiin

Julkaisija Vastaukset
kenkku # Posted on 2.8.2009 at 19.02
Profiilikuva käyttäjästä kenkku

Äänestyksien suorittamiseen tarvitaan myös suljetun lippuäänestyksen veroinen sähköinen vaihtoehto. Oma ehdotukseni on kertakäyttöisiin salasanoihin perustuva vaihtoehto, joka on oikeastaan lähes sama asia kuin suljettu lippuäänestys.

Jokaiselle äänioikeutetulle jaetaan salasana (kuten äänestyslipuke). Salasanalla äänioikeutettu pääsee äänestysjärjestelmään antamaan äänensä. Ääni kirjataan tietokantaan ja äänioikeutetun käyttämä salasana merkitään käytetyksi – ääni ja käytetty salasana eivät ole kytköksissä toisiinsa.

Tämä on lähes sama kuin äänestäjälle annettaisiin kertakäyttöinen lippu ja äänestäjän annettaisiin kirjata äänensä. Tämän jälkeen äänestäjältä otetaan lippu pois eikä hän voi enää äänestää.

Lisäksi pohdin 3. osapuolen tuomista kuvaan. Tämä osapuoli tarjoaisi äänestyspalvelun, josta yhdistys voi tilata n kpl kertakäyttösalasanoja. Yhdistyksen päässä vastataan salasanojen jakelusta jäsenille (joten 3. osapuolella ei voi teoriassakaan olla tietoa siitä, kuka sai minkäkin salasanan), jonka jälkeen jäsenet äänestävät 3. osapuolen palvelussa kuten ylempänä selostin. Soppaan voi vaikka lisätä PKI-järjestelmän, jolla esim. annetut äänet salattaisiin yhdistyksen julkisella avaimella.