Vs:Paikallistoiminnan rahoitus

Etusivu Foorumit Piraattipuolueen toiminta Paikallistoiminnan rahoitus Vs:Paikallistoiminnan rahoitus

Julkaisija Vastaukset
sarjuva # Posted on 16.7.2009 at 16.20
Profiilikuva käyttäjästä sarjuva

Jaha, muistinkin miksi en aikaisemmin halunnut postata asiaa tänne. No, vastaillaan ja kuoritaan asiaa auki niin useampi tajuaa mistä haluan keskustelua puoluehallituslaisten ja paikallisaktiivien osalta (muille (eli asioista tietämättömille) keskustelu on aika hyödytöntä imho, mutta vastaillaan nyt kun asia kiinnosti kommentoinnin verran ainakin).
P.A. kirjoitti:
Quote:Tuntematta PP:n suurrahoittajia uskallan väittää, että rahan pitäisi kulkea tällä hetkellä paikallisjärjestöiltä emojärjestölle.
Tällä hetkellä ei ole paikallisjärjestöjä juurikaan olemassa ja ne mitkä ovat (vain YARR?) ei taida paljon rahaliikennettä olla. Minusta sen rahan pitäisi liikkua tarpeen mukaan. Mutta minun tarkoitukseni oli herättää keskustelua rahoituksesta, ei rahasta.

Quote:Karu totuus kai kuitenkin on ettei rahaa ole, ja puoleen suurin voimavara ovat sen jäsenet ja heidän valmiutensa toimia. Siitä, mihin jäsenet ovat valmiita, ei ole kellään tietoa vai onko?
Idealistinen raha vs. jäsenten aktiivisuus-vastakkainasettelu on minusta aika hyödytöntä. Parempi pyrkiä kummallakin puolella mahdollisimman vahvaan tilanteeseen. Seuraaviin vaaleihin on kait n. 500 päivää, siihen mennessä voidaan saada parannettua varallisuustilannetta siinä missä selvitettyä ja parannettavuutta jäsenaktiivisuuttakin. Varojen vähäisyyttä ei pidä pitää vääjäämättömänä.

Quote:Rahan keruu tietty yksinkertaisempaa, mutta se saa helposti epäilevät Tuomaat liikkeelle. Miksei olisi järkevintä vain yrittää mobilisoida kaikki kannattajat toimimaan koordinoidusti ja omarahoitteisesti.
Niin romanttiselta kuin nojatuolinörtille saattaakin vaikuttaa skenaario siitä että vaaleja edeltävänä päivänä yli 80% postilaatikkoista ilmestyy ruohonjuuritason aktiivien jakamia mainoksia ja niillä sitten saadaan tusinoittain edustajia kunnanvaltuustoihin, eduskuntaan, ylioppilaskuntiin, europarlamenttiin jne. tosiasia on että niitä vaalitilaisuuksia on järjestettävä ja muutenkin äänestäjiä kohdattava valtavasti kasvokkain että on edes mahdollisuus päästä läpi.
Vaalitilaisuuksien järjestämisestä tulee sitten kuluja: ainakin vanhempi kansa tarvitsee juotavaa ja mussutettavaakin edes pysähtyäkseen paikalleen, kaikenlaista mainosmateriaalia on tulostettava valmiiksi riittävästi eikä periaatteella ”käynpä huomenna naapurissa tulostamassa hiukan lisää, kun nämä 5 kpl jo loppuivatkin”. Tilat maksavat. Toripaikat saattavat maksaa. Bensaa tulee kulumaan kun mainoksia viedään puolueiden yhteisille mainostelineille ja tavaroita tilaisuudesta toiseen. Eräät ehdokkaat myös mainostavat itseään medioissa. Listaa voi jatkaa pidemmällekin (ja vaalityyppikohtaisemmin), mutta eiköhän idea selkene: vaalit vaativat rahaa.

Tämä taas tekee rahasta erittäin oleellisen seikan. Epäilevä Tuomas ei ole minulle tuttu käsite, mutta kuvittelen sen tässä yhteydessä liittyvän jotenkin kysymyksiin ”mikä on kunniallista” ja ”onko olemassa kunniallisia tapoja hankkia rahaa”. Juuri sen takia haluan käsitellä tätä asiaa nyt, että luodaan yhteiset pelisäännöt ja että rahaa kerätään mahdollisimman kunnioitettavin tavoin siten että toisaalta fiksulle luovuudelle on mahdollisuus paikallistasolla mutta toisaalta rahan keruu toimii järkevästi koko maassa, ja apua saa ennalta mietityin pelisäännöin.

Eli avataan asiaa tarkentaen eräitä yksityskohtia, joita haluaisin keskusteltavan ja pohdiskeltavan:

  • Jos paikallisyhdistykset myyvät ”emojärjestön” teettämiä kannatustuotteita tapahtumissaan yms. millaisen osuuden kumpikin saa myyntituotosta? (esim. jokin prosenttiosuus kustannukset ylittävästä osasta tai paikallisyhdistys ostaa tietyllä bulkkihinnalla ja määrittelee itse hintansa tai jokin muu) Käsittääkseni paikallinen myynti kuitenkin kasvattaisi myyntimääriä
  • Jos paikallisjärjestöllä on jokin ohimenevä vaikea vaihe meneillään, onko syytä tukea rahallisesti, mikäli ongelma vaikuttaisi olevan ainakin osittain rahalla ratkaistavissa? (koetin keksiä hyvää esimerkkiä, mutten keksinyt sitä ainakaan skenaariosta ”vaalipiiriyhdistys perustetaan viime tipassa ennen vaaleja”. Uskon silti että tällainen mahdollisuus on olemassa)
  • ”Piraattipäivät” taisi olla jossain vaiheessa yhtenä rahoitusmallina esillä. Jos yhtään muistan mikä tarkoitus sillä oli, oli että Piraattipuolue rp ”vuokraa” yhdelle paikallisjärjestölleen ”Piraattipäivät”-oikeuden ja tämä yhdistys sitten järjestää sen. (Yksityiskohdista en muista mitään.) Vastaavanlaisia aktivoivia ansaintamalleja voidaan kehittää enemmänkin tietty

Tuli vähän pitkä, pätkäisen tähän.