Vs:Pakkoruotsi pois.

Julkaisija Vastaukset
mstprt # Posted on 10.1.2010 at 11.55
Profiilikuva käyttäjästä mstprt

Onhan tuo totta, että vapaaehtoisesti mikä tahansa juttu motivoi enemmän. Ruotsin olisi kuitenkin säilytettävä jonkinmoinen erityisasema tai naapurimaiden kielille erityisasema olisi hyvä ylipäätään. Nyt esimerkiksi voivotellaan paljon myös sitä, ettei ole venäjänosaajia tarpeeksi. Kuitenkaan venäläisvähemmistön ei anneta esimerkiksi ylioppilaskirjoituksissa kirjoittaa venäjää äidinkielenä. Tämä on johtanut siihen, että jos syntyperäinen suomalainen haluaa opiskella venäjää jo lukiossa, hän kilpailee venäläisten kanssa arvosanoista. Jos sama käy ruotsille, ei ruotsia varmaankaan valita kovin herkästi vapaaehtoisesti.

Toinen juttu on se, että Suomessa on alueita, joilla ei puhuta juurikaan suomea, ja on suomen kansalaisia, jotka eivät suomea juurikaan osaa. Esimerkkinä ko. alueista Närpiö ja lounainen saaristo. Jos keskustelemme pakkoruotsin poistamisesta, joudumme yhtälailla keskustelemaan pakkosuomen poistamisesta. Suomea ei nimittäin länsirannikon joissain kunnissa tarvitse mihinkään ja sen osaaminen on paikoitellen yllättävän heikkoa.

Lisäksi pitäisi miettiä, mitä tehtäisiin ruotsinkielisten yliopistojen kanssa. Åbo Akademi ja Hanken ovat todella suuria laitoksia etenkin nähden ruotsinkieliseen kansanosaan. Ruotsia osaavat olisivat siis vielä merkittävämmässä etulyöntiasemassa pelkästään suomea osaaviin hakeutuessaan esimerkiksi lakimiehen tai ekonomin uralle.

Lisäksi on huomioitava se, että Ahvenanmaa on pelkästää ruotsinkielinen. Kommunikaatio sinne on kuitenkin hoidettava ruotsiksi, muuten Ahvenanmaan separatistiliike voi saada kunnolla vettä myllyyn tai siellä saatetaan harkita uudestaan liittymistä Ruotsiin. Politiikassa olisi siis muutenkin eduksi ruotsin osaaminen.

Myönnän kyllä, että ruotsintunneista saisivat motivoituneetkin oppilaat enemmän irti, jos siellä ei olisi niitä, joita asia ei kiinnosta. Ruotsin kielen on kuitenkin nähdäkseni säilytettävä jonkinmoinen erikoisasema ja koulussa on tehtävä selväksi, minkälaiseen etulyöntiasemaan ruotsin osaaminen johtaa. Jonkinmoista poikkeusasemaa voisi hahmotella myös venäjän kielelle.

Ps. Tuskinpa tosiaan jätän äänestämättä sen takia, mitä tällä foorumilla kirjoitetaan, mutta on kuitenkin hyvä, jopa netissä, muistaa hyvät tavat, oli kuinka ärsyyntynyt tahansa. Kannattaa muitaa, että koska tämä foorumi on puolueen sivuilla, sitä voivat lukea myös nettikulttuuriin vihkiytymättömät, joten ainakin puolueen jäsenten soisi käyttäytyvän hyvän maun mukaisesti.