Vs:Patenttiasiaehdotus syyskokoukseen

Etusivu Foorumit Arkisto Syyskokous 2010 Patenttiasiaehdotus syyskokoukseen Vs:Patenttiasiaehdotus syyskokoukseen

Julkaisija Vastaukset
mrZombie # Posted on 29.10.2010 at 16.11
Profiilikuva käyttäjästä mrZombie

Quote:2.2 Ehdotetun patenttijärjestelmän edut

Jos jollakin alalla on kova kilpailu, voidaan olettaa yritysten panostavan toistensa patenttihakemusten torppaamiseen. Tästä seuraa, että mitä enemmän kilpailtu jokin ala on, sitä paremmin keksinnöllisyysvaatimus tulee koeteltua, käytännössä vaikeuttaen patentin
saamista triviaaleille parannuksille.

Patenttijärjestelmän etuja pohdittaessa tulisi järjestelmää verrata siihen, ettei mitään patentteja olisi, eikä siihen, mikä nykytilanne on. Siltä kannalta tämä kohta on haitta, koska esitetyssä järjestelmässä yritykset joutuvat tuhlaamaan rajallisia resurssejaan patenttiesitysten seuraamiseen, jottei kilpailija saisi patentoitua mitään oleellista.

Quote:Palkkiot luovat yksityisille ja yrityksille kannustimen ehdottaa ratkaisuja. Voisi myös syntyä erikoistuneita yrityksiä joiden ainoa tehtävä olisi rikkoa triviaaleja patenttihakemuksia.
Koko yhteiskunnan kannalta on melko tehotonta, jos luodaan kannustin sellaisten yritysten olemassaololle, jotka eivät tuota itse mitään lisäarvoa, vaan pyrkivät ainoastaan estämään lisäarvon tuottamiseen käytettävien keksintöjen monopolisointia. Siksi tämäkin on haitta eikä etu.

Quote:Ratkaisuehdotukset saattavat olla hyviä, jolloin saadaan uusia keksintöjä julki ja yhteiskunnan käyttöön.
Tämä on kieltämättä etu, mutta hyvin teoreettinen, eikä ole mitään takeita, että se tuottaisi oikeasti merkittävää hyvinvointia koko yhteiskunnalle.

Quote:Patenttihakemusten käsittely nopeutuisi huomattavasti.
Tämäkin on etu ainoastaan nykysysteemiin nähden, ei siihen, että patenttijärjestelmä poistettaisiin kokonaan.

Quote:Patenttisuojaa tulisi pelkästään oikeasti keksinnöllisille asioille, joiden julki saattamiseksi patentti on tehokas.
Ei ole olemassa mitään viitteitä siitä, että patentti olisi tehokas tapa saattaa julki ”oikeasti keksinnöllisiä asioita”. Päinvastoin, oikeasti hyvät keksinnöt leviävät koko yhteiskunnan käyttöön tehokkaimmin, kun niiden leviämistä ei estetä keinotekoisesti monopolioikeuksilla.