Vs:Patenttiasiaehdotus syyskokoukseen

Etusivu Foorumit Arkisto Syyskokous 2010 Patenttiasiaehdotus syyskokoukseen Vs:Patenttiasiaehdotus syyskokoukseen

Julkaisija Vastaukset
Ahto Apajalahti # Posted on 31.10.2010 at 23.41
Profiilikuva käyttäjästä Ahto Apajalahti

Tekijänoikeuksienkin kokonaan lakkauttamisen puolesta voidaan esittää suunnilleen samanlaiset perustelut kuin tässä keskustelussa on esitetty patenttijärjestelmän lakkauttamisen puolesta. Vastaavasti jonkinlaisen kaupallisen tekijänoikeussuojan olemassaoloa voi puolustaa sillä, että ensikappaleen valmistaminen on paljon työläämpää kuin kopion valmistaminen. Vastaavan perustelun voi esittää myös jonkinlaisen patenttien suoja-ajan puolesta. Näinollen olisin itse taipuvainen siihen, että jos Piraattipuolueen patenttikantaa lähdetään tarkentamaan, pitäisi vaatia patenttien pisimmän mahdollisen voimassaoloajan lyhentämistä 5-10 vuoteen (nykyisestä 20 vuodesta). Tämä pitäisi kuitenkin nähdäkseni toteuttaa puolueohjelmaa muuttamalla.

Mitä tulee tässä ketjussa käsiteltyyn vaaliohjelman muutosehdotukseen, en kannata sitä sen vuoksi, ettei sitä ole mahdollista toteuttaa eduskunnasta käsin vaalikauden 2011-2015 aikana, eikä se siten sovi vaaliohjelmaan.

Patenteista on vaaliohjelmassa asiaa kieltämättä valitettavan vähän.

Voisin kannattaa vaaliohjelmaan lisäykseksi esimerkiksi jotain tällaista: ”Vaalikauden aikana on tehtävä riippumaton selvitys patenttijärjestelmän hyödyistä ja haitoista suomalaisen liike-elämän näkökulmasta.”