Vs:Patenttiasiat

Julkaisija Vastaukset
Spif # Posted on 28.10.2009 at 4.02
Profiilikuva käyttäjästä Spif

En jaksanut ihan kaikkea lukea mutta jotain pientä tekee mieli kirjoitella. :) Tuonne Nokia vs Apple -keskusteluun ensin vähän kommenttia.
Quote:2. ”Uutisissa todettiin myös että tavoitteena on tuotteen valmistuksen pysäyttäminen.”

Ei valmistus pysähdy ennen kuin kiista on ratkottu oikeudessa Nokian hyväksi. Eikä sen jälkeenkään jos maksaa korvaukset ja lisensoi keksinnöt. Tottakai tavoite on lopettaa patenttia rikkovan kilpailevan tuotteen valmistus, jos muu ei auta. Mikä tässä on ongelma?
Minun on aika vaikea uskoa että kiista olisi pelkästään Applen syytä. Tuskin tiedän asiasta sen enempää kuin tekään, mutta veikkaisin että Nokia on tehnyt Applelle ylihintaisia tarjouksia yrittäen hidastaa iPhonen menestystä.

Applellahan on iPhonessa iso läjä patentteja ja kun nykyisiä puhelinmalleja katselee niin luulisi että Nokiakin olisi halunnut jotain ottaa suoraan iPhonesta. Lisäksi Nokia on laajentamassa tietokonemarkkinoille jossa Applella on myöskin isot läjät patentteja. Kyllä siinä luulisi yhteisymmärrykseen pääsevän varsinkin kun Nokia on varmasti saanut jo kehityskustannukset katettua.

Sektorissa oli vähän aikaa sitten uutinen, jossa sanotaan Nokian tavoittelevan miljardikorvauksia ja lisäksi seuraavanlainen asiantuntijakommentti:
Quote:Analyytikoiden mukaan pitkään matkapuhelinalalla toimineet yritykset maksavat rojaltimaksuja muutamia prosentteja tuloistaan. Uudet yritykset voivat sen sijaan joutua maksamaan jopa 15 prosenttia 3G-puhelinten tuottamista tuloista. 2G-puhelimissa käytetty teknologia on edullisempaa. ”Immateriaalioikeuksien lisensiointimaksut vaikeuttavat tuntuvasti uusien yhtiöiden saapumista matkapuhelinmarkkinoille”, sanoi Wood.
Että mikäkö tässä on ongelma? Minkälaisia puhelimia kaupassa olisi tällä hetkellä jos iPhonea ei olisi koskaan tullut kauppoihin liian kalliiden lisenssimaksujen vuoksi? Entä mitä tapahtuu matkapuhelinten kehitykselle tulevaisuudessa jos Applelle mätkäistään muutaman miljardin sakot? Mielestäni tämä on hyvä esimerkki siitä miten patenttijärjestelmä jarruttaa tekniikan kehitystä.

Ja OSQ:lle vielä tuosta TYP:sta. Ei se minusta ole mitenkään huono asia että Piraattipuolueella on paljon samoja tavoitteita kuin TYP:lla oli. Ne ovat tärkeitä asioita. Veikkaisin että TYP oli vain hieman liian aikaisin liikkellä. Piraattipuolue on käsittääkseni jo nyt edennyt paljon pidemmälle kuin TYP ja se johtunee siitä että ihmisiä alkaa kiinnostaa perusoikeudet sitä mukaa kun niitä karsitaan. Nyt kun ihmisten oikeuksia rajoittavia lakeja tulee harva se päivä eri puolilla maailmaa on huomattavasti enemmän kysyntää Piraattipuolueelle kuin 2-3 vuotta sitten oli TYP:lle. Ja kysyntä tulee luultavasti kasvamaan vielä jatkossa. Ja onhan Piraattipuolueen tavoitteissa toki joitain eroja TYP:n tavoitteisiin.