Vs:Patenttiasiat

Julkaisija Vastaukset
Mikko Kunnari # Posted on 28.10.2009 at 10.20
Profiilikuva käyttäjästä Mikko Kunnari

”Hauska ajatus. Asiaahan on vaikea pohtia ilman luopumista nykyisestä järjestelmästä.

Jos keksintö liittyy johonkin markkinoilla olevaan tuotteeseen, voin tarjota osaamistani tai keksintöä tuotteen valmistajalle/valmistajille. Jos valmistajia on useita niin kilpailuttamalla.”

Pyysinkin tarkastelemaan asiaa nimen omaan sinun ehdottamallasi mallilla. Valitettavasti kilpailuttaminen ei ole mahdollista ilman yksityiskohtien paljastamista. Pitäähän sen kohdeyrityksen tarkkaan tietää mitä se on alkamassa tekemään ja onko tekeminen edes mahdollista ja tarkkaan pystyä määrittämään tekemiselle hinta. Eli ei toimi. Se taas että keksijän pitäisi hakeutua keksintöjensä avulla töihin johonkin isompaan yritykseen, jotta keksintöjä voisi tuotteistaa vaikeuttaisi hyvin paljon uusien yritysten syntymistä mikä on todella tärkeää korkean osaamisen maille. Siltäkään osin siis homma ei toimi.

Ehkä mrZombiella olisi myös jotain ideoita?

BTW, tekijänoikeusjärjestelmää koskee ihan sama asia. Jos tekijänoikeudet poistettaisiin kokonaan, niin kaupallinen hyötyminen teosten myynnin kautta olisi käytännössä mahdotonta. Yritäpä lähettää teoksia johonkin Spotifyyn ja toivoa, että saat jotain osuuksia myynnistä, mikäli kyseisellä firmalla ei ole mitään pakkoa osuuksia jakaa.

Toki taustalla on aate minullakin tiedon vapaudesta, mutta sitä pitää soveltaa kuitenkin käytännön kanssa järkevästi. Eli pyritään niin suureen tiedon vapauteen, kuin mahdollista.

”Analyytikoiden mukaan pitkään matkapuhelinalalla toimineet yritykset maksavat rojaltimaksuja muutamia prosentteja tuloistaan. Uudet yritykset voivat sen sijaan joutua maksamaan jopa 15 prosenttia 3G-puhelinten tuottamista tuloista. 2G-puhelimissa käytetty teknologia on edullisempaa. ”Immateriaalioikeuksien lisensiointimaksut vaikeuttavat tuntuvasti uusien yhtiöiden saapumista matkapuhelinmarkkinoille”, sanoi Wood.”

Tuo Spifin huomio oli erinomainen. Toki pitäisi olla niin, että lisenssi maksaa kaikille saman verran. Nykyään sopimukset tehdään yrityskohtaisesti ja suuremmalla yrityksellä on tietenkin parempi asema neuvotella. Ennemminkin lisensoinnin hinta pitäisi olla kirjoitettu suoraan patenttiin, jolloin se olisi kaikille sama. Toisaalta tämä voisi sitten johtaa epämääräisten alennusten antamiseen kulissien takana, joten en tiedä olisiko siitä käytännössä hyötyä. Mieluummin vaikka vapauttaisi tarpeeksi pienet yritykset kokonaan patenttien noudattamisesta, jotta yrityksen perustaminen olisi helpompaa.