Vs:Patenttiasiat

Julkaisija Vastaukset
mrZombie # Posted on 26.10.2009 at 2.07
Profiilikuva käyttäjästä mrZombie

Aika turhaa inttää siitä, onko puolue yhden vai harvan asian puolue. Riippuu siitä, mistä näkökulmasta katsoo. Jos raaputetaan pinnan alle, niin koko hommahan lähtee siitä, että piraatit tykkäävät informaation vapaudesta. Siitä sitten voidaan johtaa suoraan sananvapaus, tekijänoikeuksien ja patenttien vastustaminen (koska ne ovat informaation käyttökieltoja), sekä hieman epäsuoremmin kansalaisoikeuksien puolustaminen, koska niiden polkeminen yleensä liittyy tavalla tai toisella sananvapauden tai informaation vapauden rajoittamiseen. Sen takia piraattipuolue ei esimerkiksi kannata huumeiden laillistamista, vaikka kansalaisoikeusnäkökulmasta sitä voisikin ihan pätevillä argumenteilla puolustaa (jokaisella aikuisella yksilöllä on oikeus nauttia sellaisia aineita, mitä hän itse haluaa). Siinä mielessä puolue on yhden asian puolue. Mutta sitten jos hommaa vähän eritellään tarkempiin poliittisiin vaatimuksiin, niin silloin voidaan hyvin kutsua harvan asian puolueeksi, koska tosiaan löytyy monta, ehkä ensikatsomalta toisiinsa löyhästi liittyvää poliittista linjausta.

Kyseessä on siis saman kolikon kaksi puolta.

Quote:Jos lähtisimme siitä, että suoja-aika kaupalliselle kopioinnille tulisi olla 0 vuotta, useimmat piraatitkin huomaisivat, että kaupallisesti kannattavalle toiminnalle ei olisi edellytyksiä ja kukaan piraattikaan ei rehellisesti kannattaisi omaa puolueohjelmaa vaan ainoastaan sen takia, että olisi kompromissivaraa. Jos jokainen piraatti lähtisi sillä asenteella, että 0 vuotta, mutta siitä tingitään kyllä, voi kysyä, ”missä muussa tingitään”? Ja onko koko jutussa mitään uskottavuutta?
Minusta on ainakin ihan itsestään selvää, että jos puolue ihan oikeasti pääsisi vaikuttamaan suoraan politiikan kautta päätöksiin tekijänoikeuden pituudesta, siinä tulisi välttämättä jotain kompromisseja. Eivät muut puolueet noin vain ala kannattamaan meidän puolueohjelmaamme. On uskottavampaa tunnustaa tämä realiteetti ja elää sen mukaan kuin utopistisesti lähteä sillä asenteella, että ”kun meillä on tällä hetkellä tarpeeksi mieto ohjelma, niin kyllä kaikki muut sen varmasti hyväksyvät”.

Näen Overtonin ikkunan olevan huomattavasti parempi strategia nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä kuin mitä jo alusta asti liian kompromisshaluinen ohjelma olisi.

Quote:The Overton window is a concept in political theory, named after its originator, Joe Overton, former vice president of the Mackinac Center for Public Policy. It describes a ”window” in the range of public reactions to ideas in public discourse, in a spectrum of all possible options on an issue.

Overton described a method for moving that window, thereby including previously excluded ideas, while excluding previously acceptable ideas. The technique relies on people promoting ideas even less acceptable than the previous ”outer fringe” ideas. That makes those old fringe ideas look less extreme, and thereby acceptable. The idea is that priming the public with fringe ideas intended to be and remain unacceptable, will make the real target ideas seem more acceptable by comparison.
Käytännössä tämä siis tarkoittaa sitä, että paljon enemmän täytyisi alkaa puhumaan koko tekijänoikeusjärjestelmän tuhoamisesta (puolueen ei välttämättä tarvitse ottaa virallisesti tätä kantaa, riittää kunhan tarpeeksi moni yksittäinen henkilö kannattaa sitä), jolloin tekijänoikeuksien kannattajille on paljon helpompi markkinoida idea lyhyestä kestosta. ”Oikeastihan me kannatamme koko järjestelmän kuolemaa, mutta saatte nyt säälistä sen viisi vuotta, olkaa tyytyväisiä siihen.”

Ja tietenkin, monet piraatit, kuten minä, kannattavat ihan oikeasti koko tekijänoikeusjärjestelmästä luopumista. Minusta on ihan selvää, että se tulee kaatumaan ajan myötä. Teknologinen kehitys tuottaa jatkuvasti yhä parempaa tiedonsiirto- ja tallennusteknologiaa, minkä ansiosta digitaalisten teosten markkinat muuttuvat niin radikaalisti, että tekijänoikeusjärjestelmä ei yksinkertaisesti enää toimi lainkaan, vaikka kuinka paljon sitä joku kannattaisi. Parempi tunnustaa tämä jo tänään, ettei huomenna tarvitse olla ihan täysin paniikissa.

Patenttien suhteen Overtonin ikkunan käyttö sitten onkin jo hieman tehottomampaa, koska patenteista pitäisi ihan oikeasti päästä kokonaan eroon, ja mieluiten mahdollisimman nopeasti. Tätä ei kuitenkaan voi edistää sillä, että puhuisi jostain radikaaleimmista ideoista, koska patenteista kokonaan luopuminen on radikaaleinta, mitä niille voi tehdä.