Vs:Patenttiasiat

Julkaisija Vastaukset
Mikko Kunnari # Posted on 26.10.2009 at 19.06
Profiilikuva käyttäjästä Mikko Kunnari

Argumentteja
1. Voimassaoleva patentti joka on teknisesti vanhentunut on usein esteenä uudelle keksinnölle, joka on sopiva nykytekniikkaan.

Tuohon en osaa sanoa juuta enkä jaata.

2. Patentin omistaja ei ole velvollinen antamaan patenttiaan käyttöön tai hinnoittelee sen saavuttamattomiin.

Nokia vs. Apple jutussa ainakin oleellista syytteen nostamisessa oli nimen omaan se, ettei keksinnöt ole hinnoiteltu älyttömän kalliiksi lisensoida ja muut jo maksavat lisenssimaksuja.

3. Varakas yhtiö voi ostaa patentteja estääkseen kilpailua.

On ongelma, mutta ei argumentti koko patenttijärjestelmän lakkauttamiseksi. Suomessa lähes kaikki yritykset ovat pienyrityksiä, joilla ei ole varaa moiseen. Kyse on juuri siitä ainoasta mainitsemastani ongelmasta eli järjestelmän eriarvoisuudesta.

4. Keksijät eivät hyödy toteuttamattomista keksinnöistään.

?

5. Patenttikiistalla voidaan hidastaa kilpailijan tuotteen valmistusta. Esim. Nokia vs. Apple

Eihän tuossa mitään hidasteta. Apple toimii ihan niinkuin tähänkin asti kunnes päätös joskus ties kuinka pitkän ajan päästä tulee.

6. Patenttilakeja ei kunnioiteta suurissa valmistajamaissa esim. Kiina, Intia, E.Korea.

Ei niin (osittain), mutta kyllä ne silti suurimpaan osaan todellisista markkinoista vaikuttavat. Ei Euroopassa ihan hirveästi kiinalaista piraattitavaraa myydä.

7. Piraattituotteita ei kyetä estämään, jolloin aidon tuotteen valmistajat kärsivät lisenssi maksuissaan.

Kyllä fyysiset piraattituotteet kyetään aika pitkälti estämään muualla, kuin itse piratoivissa maissa.

8. Ohjelmisto,Lääke ja geenipatentit jo mainitsit.

Joo, nämä ovat aika selviä.

9. Tekijänoikeudet nykyisessä muodossaan ovat patenttien kaltaisia.

Ei aleta sotkemaan fyysisiä tuotteita ja mielikuvitustuotteita. Järjestelmät ja etenkin käytäntö on ihan erilaiset. Esim. teollisuudessa ei ole mitään muutaman yrityksen kartellia, jotka hallitsisivat 90% maailman patenteista.

10. Jos keksintö ei ole esim. keksintösäätiön ta yrityksen mielestä patentin arvoinen tai ei ole patentoitavissa, tai valmistajaa ei kiinnosta tuotteen valmistus / kehitys ilman patenttisuojaa, jää yleensä keksintö käyttämättä.

Ja tämä eroaa miten siitä, ettei ylipäänsä mikään olisi patentoitavissa? Ilman patentteja olisi vaikea ulkoistaa. Annapa suunnittelemasi tuote jollekin valmistettavaksi. Tuumaisivat vaan että vissiin me sulle mitään annetaan, kun voidaan myydä nää sun tuottees itteki. Patentin saaminen kestää kyllä naurettavan kauan, mutta toisaalta ei pidä vahingossakaan antaa patentoida mitään triviaaleja asioita, mitä koko ajan toki yritetään.