Vs:Perusteluita piratismin dekriminalisoinnille

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Perusteluita piratismin dekriminalisoinnille Vs:Perusteluita piratismin dekriminalisoinnille

Julkaisija Vastaukset
Jonii # Posted on 23.3.2010 at 14.41
Profiilikuva käyttäjästä Jonii

Quote:1. jokaisella on oikeus päättää omaisuudestaan, se on ihmisen perusoikeus eikä riko kenenkään vapautta.

Kyllä, nimenomaan tähän oikeuteen päättää omasta omaisuudestaan vetoan. Tekijänoikeuden rajoitukset piratismille koskevat nimenomaan yksityishenkilöiden valtaa ylitse oman omaisuutensa, eivätkä tekijän valtaa ylitse omien omistamiensa teoskopioiden. Oikeus kaupata kopioita ideasta ja tienata tällä tavalla rahaa on ehkä hienoimpia ideoita ihmiskunnan historiassa. Vasta yritys estää tuotteen ostajia käyttämästä ostamaansa tavaraa haluamallaan tavalla on mitä Piraattipuolue kritisoi.

Nykyisen tekijänoikeusjärjestelmän haitallinen vaikutus yhteiskunnalle summautuu helposti siinä, että tekijänoikeuksien kielto levittämiseen ja tuottamiseen pyrkii tarjoamaan kaupallisen motiivin uuden luomiseen estämällä näiden uusien luomusten käyttö, tehden näistä teennäisillä rajotteilla puutteenalaisia resursseja joiden hintaa ja saatavuutta voi luoja voiton maksimoimiseksi säädellä monopolin voimalla. Tämä luo toki kannustimen uuden luomiselle, mutta se samalla vähentää minkä tahansa uuden luomuksen arvoa rajaamalla sen käyttöä.

Jos lasket teoksen saamisen yhden ihmisen saataville olevan yhteiskunnallisesti minkään arvoista, ilmainen, esteetön saatavuus kaikelle kulttuurille on tällä samalla ajattelulla äärimmäisen arvokasta. Jos verrokkina olisi maailma jossa piratismia ei tapahtuisi, piratismin sallimalla hyöty yhteiskunnalle olisi kaikki se arvo mitä lasket miljoonien ihmisten yhteensä saavan niistä lukemattomista asioista joihin heidän budjetti ei verrokkimaailmassa olisi riittänyt, mutta josta he voivat nauttia piraattiutopiassa. Jos et laske teoksen näkemisen ja kokemisen olevan yhteiskunnallisesti minkään arvoista, on perusteltua kyseenalaistaa onko valtion järkevä rajoittaa miljoonien suomalaisten ja miljardien maapallon asukkien vapautta tuon tekijälle monopoliaseman tarjotakseen.