Vs:Perusteluita piratismin dekriminalisoinnille

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Perusteluita piratismin dekriminalisoinnille Vs:Perusteluita piratismin dekriminalisoinnille

Julkaisija Vastaukset
toni_mikael # Posted on 23.3.2010 at 16.12
Profiilikuva käyttäjästä toni_mikael

Nyt täytyy muistaa että ostamalla esim. musiikkia et osta teosta, vaan ainoastaan luvan teoksen yksityiseen käyttöön. Kaikki muu käyttö, kuten kopiointi ja uudelleen jakaminen on kiellettyä. Jos taas puolestaan haluaisit ostaa teoksen kaikki oikeudet (uudelleen jakaminen yms.) on kyseessä täysin eri asia.

Voi olla että teosten saattaminen ilmaiseksi kaikille kuulostaa hienolta – jos et ole teoksen tuottaja. Useimpia teoksia tuotetaan kaupallisen hyödyn näkökulmasta, jolloin on päivänselvää että niitä ei anneta vapaasti levitettäväsi.

Itse en näe edes mielenkiintoiseksi keskustella siitä että onko tietyn teoksen esteetön jakaminen kulttuuriteko vai ei – teoksen oikeuksien myynnistä päättää aina teoksen omistaja, ei valtiovalta, ei piraatit tai eikä kukaan muukaan.

Palaan jälleen alkuperäiseen pointtiini: teoksen jakaminen ilman tekijänoikeuden haltijan suostumusta on rikos olisi se sitten kuinka mukavaa tai kulttuurisesti hieno asia.

Voisiko joku täältä foorumilta kuitata että piraattipuolueessa ymmärretään tämä asia tai kertoa että olen väärässä?

Tosin, tämän asian tunnustaminenhan johtaa automaattisesti siihen johtopäätökseen, että vain teoksen oikeuksien haltija voi antaa teoksensa vapaaseen levitykseen. Eikä sitä voi järkevillä perusteilla vaatia kukaan muu.