Vs:Perusteluita piratismin dekriminalisoinnille

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Perusteluita piratismin dekriminalisoinnille Vs:Perusteluita piratismin dekriminalisoinnille

Julkaisija Vastaukset
Jonii # Posted on 23.3.2010 at 20.40
Profiilikuva käyttäjästä Jonii

Quote:Voi olla että teosten saattaminen ilmaiseksi kaikille kuulostaa hienolta – jos et ole teoksen tuottaja. Useimpia teoksia tuotetaan kaupallisen hyödyn näkökulmasta, jolloin on päivänselvää että niitä ei anneta vapaasti levitettäväsi.

Levityksen rajoittaminen kun ei koske tekijöiden oikeuksia sinällään, vaan sitä, pakotetaanko jokainen muu ihminen tällä planeetalla luopumaan tietyistä oikeuksista omaisuuteensa. Tuo voitiin nähdä fiksuna tapana kannustaa luomaan uutta joskus, mutta kuten blogia, Piraattipuolueen sivuja, uudenuutukaista teosta ”Jokapiraatinoikeus” tai vaikka englanninkielistä ”Against Intellectual Monopoly” -teosta lukiessa huomaat, valta estää yksityisihmisten harjoittama kopiointi ei ole välttämätön rahan tienaamiselle, ja on jopa jossain määrin kyseenalaista vaikuttaisiko tuo myynteihin, ja jos vaikuttaa, mihin suuntaan. Kannattaa myös huomata että jos yhteiskunta aikoo erikseen ryhtyä luomaan houkutinta uuden luomiselle, tällöinkin nykyinen yritys käytön rajaamiselle on viimeisimpiä ja hölmöimpiä kuviteltavissa olevia.

Quote:Nyt täytyy muistaa että ostamalla esim. musiikkia et osta teosta, vaan ainoastaan luvan teoksen yksityiseen käyttöön. Kaikki muu käyttö, kuten kopiointi ja uudelleen jakaminen on kiellettyä. Jos taas puolestaan haluaisit ostaa teoksen kaikki oikeudet (uudelleen jakaminen yms.) on kyseessä täysin eri asia.

Ja jos en osta, vaan otan kappaleen kaverilta? Vaikka myyjä tekisikin kaikkien levynostajien kanssa sopimuksen että ette sitten oikeasti omista tätä, netistä lataamalla nuo henkilökohtaiset ostajan ja myyjän väliset sopimukset eivät enää pädekään minuun. Ongelmana on, että tämä käyttörajoitus tulee valtion pakottamana estämään minua käyttämästä omaisuuttani miten haluan.

Tuonkaltaisen rajoituksen oman omaisuutensa käyttämiseen tulisi olla äärimmäisen hyvin perusteltu. Pelkkä naiivi ”Se rohkaisee luomaan uutta” ei edes sinällään riittäisi, tuon järjestelmän hinnan kasaantuessa kumulatiivisesti _jokaisen_ kansalaisen ylle. Vielä pahempaa, järjestelmä on rajoittavuudessaan niin epäkelpo että on jopa kyseenalaista että tukeeko se suurempaa luovaan työhön sijoitettua työpanosta kuin ei tekijänoikeussuojaa lainkaan.

Quote:Tosin, tämän asian tunnustaminenhan johtaa automaattisesti siihen johtopäätökseen, että vain teoksen oikeuksien haltija voi antaa teoksensa vapaaseen levitykseen. Eikä sitä voi järkevillä perusteilla vaatia kukaan muu.

Noh, luin tämän pätkän vasta ylläolevan kirjoitettuani, joten jätän ne, mutta tässä tulee se kriittinen huomio: Piratismin kieltäminen on luonteeltaan kaikille ihmisille asetettu rajoitus hallussaan olevien bittien käytölle, manipuloinnille ja levittämiselle. Tämä rajoite ihmisten oikeuksiin on tehty siitä yksinkertaisesta syystä, että sen on uskottu lisäävän halua tuottaa lisää uutta, luovaa ja innovatiivista. Nyt kun havaitsemme että tämä kielto ei aja alkuperäistä tehtäväänsä, ja kaiken lisäksi tulee aiheuttaneeksi valtavia yhteiskunnallisia kustannuksia(ylitse kaikkien menevät kiellot tuppaavat tekemään sellaista), tämä järjestelmä on syytä uusia.

Ylläoleva on pähkinänkuoressa se syy, miksi näemme tekijänoikeusjärjestelmän uudistamisen tärkeänä. Ja kyllä, kaikki tietävät piratismin olevan nyt vastoin lakia, tämä on se syy miksi haluamme lakia muuttaa.