Vs:Perusteluita piratismin dekriminalisoinnille

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Perusteluita piratismin dekriminalisoinnille Vs:Perusteluita piratismin dekriminalisoinnille

Julkaisija Vastaukset
Jonii # Posted on 23.3.2010 at 23.45
Profiilikuva käyttäjästä Jonii

Tarkennan vielä.
Quote:Katsotaan olenko ymmärtänyt teidän kantanne oikein?
Te haluatte jakaa musiikkia ja elokuvia (tms.) verkossa rajattomasti. Teillä on halu nauttia näistä viihdykkeistä. (seuraavaa kohtaa en ymmärrä) Mutta te ette halua maksaa niistä kenellekään mitään.
Olenko ymmärtänyt tässä nyt jotain väärin?

Kannanotto maksuhalukkuuteen ei kuulu puolueen asioihin, eivätkä yksittäiset piraatitkaan näytä asiaa kommentoineen. Oman kokemukseni mukaan piraatit kuitenkin keskimäärin tuntuvat kuitenkin kannattavan vahvasti tekijän tukemista lompakolla äänestämisen kautta. Tämä askeleesi vaikuttaisi siis olevan väärin.

Laajemmin: Tekijänoikeusjärjestelmä oikeuttaa itsensä uuden luovan työn tekemisen tukemisella. Ovatko luovan työn hedelmät tuon järjestelmän hinnan arvoisia? Se riippuu siitä, minkä asetat uuden luovan työn arvoksi. Pelkkä työ yksinään, lukkojen takana, tuskin on kenenkään mielestä yhteiskunnan tai kenenkään etu, joten vaikuttaa selvältä että kaikki arvo tälle luovuudelle syntyy sen päästessä kosketuksiin ihmisten kanssa.

Nyt, jos asetat minkäänlaista arvoa sille, että yksi uusi luova työ pääsee kosketuksiin yhden uuden ihmisen kanssa, tajuat että on tajuttoman arvokasta jos suurin osa ikinä luodusta pääsee kosketuksiin liki kaikkien ihmisten kanssa nollakustannuksin. Kirjastojärjestelmä perustuu hyvin samantapaiselle aatepohjalle. Tekijänoikeusjärjestelmä nykyisellään pyrkii kuitenkin luomaan taloudellisen motiivin uuden luomiselle sillä, että tekijä voi arvon maksimoimiseksi _rajoittaa_ luomuksensa leviämistä. Tämä toki tarjoaa tekijälle mahdollisuuden ns. ’monopolilla’ hallita luomuksensa hintaa ja siten maksimoida voitot, mutta tämä ampuu koko järjestelmän omaa oikeutusta jalkaan rampauttamalla sen hyödyn jota se pyrkii maksimoimaan.

Toivon että näet tilanteen absurdiuden. Jos kyse olisi jostain niin pienestä kuin parista ilmaisesta leffasta, olisi helppoa vain sulkea suunsa ja mennä vaikka The Pirate Bay’hin lataamaan ne. Poliittisen puolueen perustaminen olisi vain puhdasta idiotismia. Ongelma on kuitenkin niin paljon laajempi ja vakavampi että koen omaksi kansalaisvelvollisuudekseni toimia parhaan kykyni mukaan PiPun tekijänoikeusreformin hyväksi.