Vs:Perusteluita piratismin dekriminalisoinnille

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Perusteluita piratismin dekriminalisoinnille Vs:Perusteluita piratismin dekriminalisoinnille

Julkaisija Vastaukset
mrZombie # Posted on 24.3.2010 at 16.22
Profiilikuva käyttäjästä mrZombie

On se vaan aina niin hassua huomata, miten tehokkaasti ihmisiin on pinttynyt ajatus tekijänoikeudesta omaisuutena.

Tekijänoikeudet ja patentit ovat valtion myöntämiä monopolioikeuksia. Tekijänoikeus on monopolioikeus teoksen kopioimiseen, eli haltijalla on oikeus estää muita tekemästä kopioita teoksesta. Patentti on puolestaan monopolioikeus keksinnön kaupalliseen hyödyntämiseen. Näillä ei ole mitään tekemistä omistusoikeuden kanssa. Omistusoikeus koskee vain fyysisiä, konkreettisesti olemassaolevia hyödykkeitä – valtion myöntämien monopolioikeuksien sotkeminen niiden kanssa samaan nippuun ei vain toimi. Immateriaalioikeudet, kuten monopolioikeudet yleensäkin, ovat sen oikean omistusoikeuden rajoituksia. Tekijänoikeus estää esimerkiksi minua järjestämästä omistamani kiintolevyn bittijärjestystä tiettyyn muotoon. Patentti puolestaan voisi estää minua ja potentiaalista asiakastani käymästä kauppaa keksinnölläni, jos joku, täysin meistä riippumaton kolmas taho, olisi ehtinyt käydä viemässä patenttitoimistoon siitä paperit ennen minua.

Kysymys ei tosiaankaan ole siitä, että ”piraatit vain haluavat kaiken ilmaiseksi”. Kuten jo todettua, suurin piirtein kaiken saa jo. Sen sijaan poliittinen piraattiliike pyrkii muuttamaan epäoikeudenmukaisia ja tehottomia immateriaalioikeuslakeja koko yhteiskunnan kannalta järkevämpään suuntaan.

Jos kiinnostaa tutustua asiaan laajemmin, niin voi vaikka aloittaa kirjoituksestani HS-raadille (vähän vanha, mutta siinä tuli käytyä aika pitkälti erilaiset argumentit lävitse). Myös jo mainittu Against Intellectual Monopoly on pakollista luettavaa. Ja koska tässä threadissa on kiinnostusta kapitalismiin, niin aiemmin foorumille linkkaamani Kinsellan ja Tuckerin audiotallenteet ovat hyvää kuunneltavaa.