Vs:Perusteluita piratismin dekriminalisoinnille

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Perusteluita piratismin dekriminalisoinnille Vs:Perusteluita piratismin dekriminalisoinnille

Julkaisija Vastaukset
toni_mikael # Posted on 24.3.2010 at 17.54
Profiilikuva käyttäjästä toni_mikael

mrZombie kirjoitti:
Quote:On se vaan aina niin hassua huomata, miten tehokkaasti ihmisiin on pinttynyt ajatus tekijänoikeudesta omaisuutena.

Tekijänoikeudet ja patentit ovat valtion myöntämiä monopolioikeuksia. Tekijänoikeus on monopolioikeus teoksen kopioimiseen, eli haltijalla on oikeus estää muita tekemästä kopioita teoksesta. Patentti on puolestaan monopolioikeus keksinnön kaupalliseen hyödyntämiseen. Näillä ei ole mitään tekemistä omistusoikeuden kanssa. Omistusoikeus koskee vain fyysisiä, konkreettisesti olemassaolevia hyödykkeitä – valtion myöntämien monopolioikeuksien sotkeminen niiden kanssa samaan nippuun ei vain toimi. Immateriaalioikeudet, kuten monopolioikeudet yleensäkin, ovat sen oikean omistusoikeuden rajoituksia. Tekijänoikeus estää esimerkiksi minua järjestämästä omistamani kiintolevyn bittijärjestystä tiettyyn muotoon. Patentti puolestaan voisi estää minua ja potentiaalista asiakastani käymästä kauppaa keksinnölläni, jos joku, täysin meistä riippumaton kolmas taho, olisi ehtinyt käydä viemässä patenttitoimistoon siitä paperit ennen minua.

Kysymys ei tosiaankaan ole siitä, että ”piraatit vain haluavat kaiken ilmaiseksi”. Kuten jo todettua, suurin piirtein kaiken saa jo. Sen sijaan poliittinen piraattiliike pyrkii muuttamaan epäoikeudenmukaisia ja tehottomia immateriaalioikeuslakeja koko yhteiskunnan kannalta järkevämpään suuntaan.

Jos kiinnostaa tutustua asiaan laajemmin, niin voi vaikka aloittaa kirjoituksestani HS-raadille (vähän vanha, mutta siinä tuli käytyä aika pitkälti erilaiset argumentit lävitse). Myös jo mainittu Against Intellectual Monopoly on pakollista luettavaa. Ja koska tässä threadissa on kiinnostusta kapitalismiin, niin aiemmin foorumille linkkaamani Kinsellan ja Tuckerin audiotallenteet ovat hyvää kuunneltavaa.

Nyt olisi syytä tutustua hieman paremmin immateriaalioikeuksia koskevaan lainsäädäntöön ja siihen mitä todella ostat kun ostat esim. musiikkia.

Argumenttisi pohja on väärä. Sallit, että korjaan teoksen omistukseen liittyviä epäkohtia.
Tekijänoikeus on omistusoikeus. Kun ostat elokuvan, cd:n, kirjan tai muun teoksen, ET OSTA TEOSTA ITSEÄÄN, vaan TEOKSEN HALTIJAN ANTAMAN SUOSTUMUKSEN TEOKSEN KÄYTTÖÖN TIETYIN EHDOIN. Kyse on sopimuksesta ostajan ja myyjän välillä. Edes musiikin myyjä ei omista ko. musiikkia, tämä on vain ostanut oikeuden hyödyntää sitä tietyin tavoin (myymällä käyttöoikeuksia yksityiskäyttöön) tietyllä alueella (Pohjoismaat).

Miten tätä on vaikea ymmärtää? Ei kyse ole monopolista tai teoksen käytön itsekkäästä rajoittamisesta, vaan siitä että teidän tulisi ymmärtää perusajatus siitä mitä todella ostetaan ja myydään musiikin ja elokuvien tms. teosten kohdalla.

On täysin naurettavaa ja turhaa väittää ettäkö teoksen omistajalla (tekijänoikeudenhaltijalla) ei olisi vankkaan terveeseen moraaliin ja lakiin nojautuvaa oikeutta päättää omaisuudestaan ja sen käytöstä.

Tämä koko teoksen ostamisen tai rajattujen käyttöoikeuksien hankkimisen ero on yhtä päivänselvä kuin esimerkiksi se ostatko vai vuokraatko auton.

Ennen kuin teidän, hyvien piraattien vaatimuksia voi ottaa lainkaan vakavasti on teidän ymmärrettävä kaksi asiaa:
1. Länsimainen kapitalistinen yhteiskunta nojaa omistusoikeuksiin ja niiden hyödyntämiseen.
2. Jokainen ja tarkoitan jokainen kannattaa ajatusta lain suomasta turvasta omaan omaisuuteensa.

Jotta ajatuksenne voisi edes periaatteellisella tasolla olla lainkaan järkevä tai edes teoreettisesti toteutettavissa teidän tulee muuttaa kaksi yllä mainittua asiaa.
Jos ette niitä kykene muuttamaan olette samanlaisen dilemman edessä kuin Don Quijote kohdatessaan tuulimyllyt.