Vs:Perusteluita piratismin dekriminalisoinnille

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Perusteluita piratismin dekriminalisoinnille Vs:Perusteluita piratismin dekriminalisoinnille

Julkaisija Vastaukset
Ruuhijarvi # Posted on 24.3.2010 at 19.21
Profiilikuva käyttäjästä Ruuhijarvi

Patentitkaan eivät ole omaisuutta. Ne ovat valtion myöntämä monipoli hyödyntää jotain asiaa kaupallisesti. Ketään ei haittaa, mikäli teen itse itselleni softan, joka loukkaa jonkun suuryrityksen patenttia, kun teen sen ei-kaupalliseen kyttöön. Samalla tavalla ei-kaupallinen kopio tekijänoikeuden suojaamasta tuotteesta ei kiistatta vaikuta myynteihin. Jos vaikuttakin, ei ole tietoa mihin suuntaan. Oikeus tienata tekemällään työllä ja oikeus päättää mitä tuotteella tehdään ovat kaksi aivan eri asiaa. Vaikka jälkimmäinen kärsisi pienissä määrin, mutta muu yhteiskunta hyötyisi suunnattomasti, olisi se sen arvoista.

Piratismin hyödyt – kaikki maailman tieto muutaman napinpainalluksen päässä – ovat niin ilmeiset, että mikäli siitä on jotain pientä haittaa luovan työn tekijöille, on pohdittava vaihtoehtoisia tapoja korvata menetetyt ansiot luovasta työstä leipänsä saaville. Ensin on tosin todistettava, että ei-kaupallisesta kopioinnista on jotain haittaa tekijän mahdollisuuksille tienata työllään – tämä on jotain, mitä ei vielä olla todistettu, mikä on melko outoa, kun ottaa huomioon miten pitkälle piratismin torjunnan kanssa ollaan menty.

Tekijänoikeus ei ole omistusoikeus. Kukaan ei omista ajatuksiaan, kukaan ei omista puhumiaan sanoja. Sanat ja tiedot voi toki pitää omana tietonaan. Tai sitten voi hyödyntää niitä rahallisesti, mutta samalla hetkellä, kun ne tuo julki, ovat ne kaikkien riistaa. Pieniä rajoituksia tähän on hyvä tehdä, koska tekijänoikeusjärjestelmän poistaminen kokonaan johtaisi kannustavuuspuutteeseen, vaikkakaan silloinkaan musiikin kanssa elämäninen ei olisi mitenkään mahdotonta.

Jos tekijänoikeuksien puolustamisen perustaa väitteeseen siitä, että työn tekijä saa päättää miten hänen työnsä jälkeeän käytetään, miksi tämä pätee vain luovan työn tekijöihin? Miksei metallipajan omistaja voi määrätä, että hänen tekemillään nauloilla ei saa rakentaa puumajoja, vaan niitä saa käyttää vain tietyn kokoluokan ylittävän talojen valmistamiseen? (Jos kieltoa rikottaisiin, Naulasto RY tulisi perimään suojelumaksuja tai uhkaisi muutoin haasteella oikeuteen ;)). Miksi luovan työn tekijöillä on oikeus määrätä siitä, miten heidän työn hedelmiään hyödynnetään, mutta muilla ei ole? Kun ei-kaupallisesta kopioinnista ei ole todistettu olevan mitään haittaa.

//Mukavaa muuten, että saadaan tänne ihminen, joka on eri mieltä.