Vs:Perusteluita piratismin dekriminalisoinnille

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Perusteluita piratismin dekriminalisoinnille Vs:Perusteluita piratismin dekriminalisoinnille

Julkaisija Vastaukset
mrZombie # Posted on 24.3.2010 at 19.33
Profiilikuva käyttäjästä mrZombie

toni_mikael kirjoitti:
Quote:Nyt olisi syytä tutustua hieman paremmin immateriaalioikeuksia koskevaan lainsäädäntöön ja siihen mitä todella ostat kun ostat esim. musiikkia.

Argumenttisi pohja on väärä. Sallit, että korjaan teoksen omistukseen liittyviä epäkohtia.
Tekijänoikeus on omistusoikeus. Kun ostat elokuvan, cd:n, kirjan tai muun teoksen, ET OSTA TEOSTA ITSEÄÄN, vaan TEOKSEN HALTIJAN ANTAMAN SUOSTUMUKSEN TEOKSEN KÄYTTÖÖN TIETYIN EHDOIN. Kyse on sopimuksesta ostajan ja myyjän välillä. Edes musiikin myyjä ei omista ko. musiikkia, tämä on vain ostanut oikeuden hyödyntää sitä tietyin tavoin (myymällä käyttöoikeuksia yksityiskäyttöön) tietyllä alueella (Pohjoismaat).

Tämä ei kyllä kuvaa nykylainsäädännön mukaista tilaa. Tekijänoikeuksiin perustuva käytön rajoittaminen ei toimi sopimuksien kautta, vaan se tosiaankin on valtion ylläpitämä privilegio (eli sosialismia).

Jos tekijänoikeus olisi pelkkä sopimukseen perustuva, niin silloin siitä ei olisi mitään hyötyä käytännössä. Jos tekijänoikeussopimuksen tehnyt henkilö luopuisi teoksestaan esimerkiksi heittämällä sen (vaikkapa CD-levyn) roskiin, niin joku toinen henkilö voisi käydä dyykkaamassa sen sieltä ja siten saada sen omistusoikeuden itselleen tekemättä alkuperäisen tekijän kanssa mitään sopimusta. Sen jälkeen tämä dyykkaajahenkilö voisi vaikka kopioida sen nettiin, eikä alkuperäisellä tekijällä olisi mitään oikeutta vaatia sen jakamisen keskeyttämistä. Tämän takia tarvitaan aivan täysin eri periaatteelle, eli sopimuksista välittämätön tekijänoikeuslainsäädöntö, jonka avulla kopiointimonopoli pakotetaan toimimaan myös käytännössä.

Quote:On täysin naurettavaa ja turhaa väittää ettäkö teoksen omistajalla (tekijänoikeudenhaltijalla) ei olisi vankkaan terveeseen moraaliin ja lakiin nojautuvaa oikeutta päättää omaisuudestaan ja sen käytöstä.
Sopii toki koittaa antaa moraaliin pohjautuva perustelu tekijänoikeudelle. Itse en ole vielä ikinä kuullut mitään sellaista, jota voisin pitää pätevänä. Lakiin se tietenkin perustuu, mutta siitä ei tietenkään voi vetää vielä mitään johtopäätöksiä – nimittäin kun lait voivat olla huonojakin.

Quote:Ennen kuin teidän, hyvien piraattien vaatimuksia voi ottaa lainkaan vakavasti on teidän ymmärrettävä kaksi asiaa:
1. Länsimainen kapitalistinen yhteiskunta nojaa omistusoikeuksiin ja niiden hyödyntämiseen.
2. Jokainen ja tarkoitan jokainen kannattaa ajatusta lain suomasta turvasta omaan omaisuuteensa.

Jotta ajatuksenne voisi edes periaatteellisella tasolla olla lainkaan järkevä tai edes teoreettisesti toteutettavissa teidän tulee muuttaa kaksi yllä mainittua asiaa.
Jos ette niitä kykene muuttamaan olette samanlaisen dilemman edessä kuin Don Quijote kohdatessaan tuulimyllyt.

Kakkoskohta on tietenkin täysin väärä, yksityisomistustahan vastustaa iso joukko aina anarkisteista ja sosialisteista vallassa oleviin poliitikoihin.

Mutta mitä tosiaan tulee tähän yksityisomistukseen, niin se on täysin vastakkainen asia tekijänoikeudelle. Se on rajoite yksilöiden oman omaisuutensa käyttämiselle. Tekijänoikeus on monopolioikeus, joka on peräisin merkantilistiselta ajalta, jolloin valtioilla oli tapana jaella monopoleja vähän kaikkeen. Länsimaisten kapitalististen yhteiskuntien tulisikin vihdoin tunnustaa tämä ja luopua tekijänoikeuden kaltaisesta moraalittomasta ja hyvinvointitappiota tuottavasta muinaisjäännelainsäädännöstä.